Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Προβληματισμός για τις νέες Πανελλαδικές. Νέα ρύθμιση για την κατηγορία του 10%

panelladikesΡύθμιση για την εισαγωγή υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το 10% των θέσεων εισακτέων, δηλαδή χωρίς νέα εξέταση, γνωστοποίησε το υπουργείο Παιδείας.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι κάτοχοι απολυτηρίου οποιουδήποτε τύπου λυκείου, το οποίο παρέχει πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και οι οποίοι επιθυμούν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους σε τμήμα, σχολή ή εισαγωγική κατεύθυνση ΑΕΙ μπορούν να μετέχουν για την εισαγωγή τους στο 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση, με βάση τη βαθμολογία της τελευταίας εξέτασής τους στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ειδικά μαθήματα και πρακτικές δοκιμασίες.
Το δικαίωμα αυτό ασκείται εντός ενός έτους αυτού που έπεται της τελευταίας εξέτασης στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Συγκεκριμένα, στη διάταξη που ορίζει τις λεπτομέρειες για
την εισαγωγή υποψηφίων με το 10% των θέσεων διευκρινίζεται ότι:
• Σε όσους συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ημερήσιων ΓΕΛ ή ημερήσιων ΕΠΑΛ-Β’, εξακολουθεί να δίνεται το δικαίωμα να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση, μόνο για μία φορά και μόνο για το αμέσως επόμενο έτος από αυτό που εξετάστηκαν.
• Σε όσους συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ημερησίων ΕΠΑΛ-Α’, δίνεται για πρώτη φορά το δικαίωμα να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση μόνο για μία φορά και μόνο για το αμέσως επόμενο έτος από αυτό που εξετάστηκαν.
• Κατά τη συμμετοχή τους για το 10% των θέσεων εισακτέων, οι υποψήφιοι συμμετέχουν με τη βαθμολογία που πέτυχαν στα πανελλαδικά μαθήματα, τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες, χωρίς να εξεταστούν ξανά σε κάτι από τα προηγούμενα.
Επισημαίνεται ότι στις πανελλαδικές του Μαΐου, 14.296 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών διεκδίκησαν τις θέσεις με το 10%. Από αυτούς, 4.711 εισήχθησαν στα πανεπιστήμια, 179 σε Στρατιωτικές, Αστυνομικές Σχολές και Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού ενώ 2.234 πέρασαν στα τεχνολογικά ιδρύματα.
Το σύνολο των επιτυχόντων έφτασε τους 7.224.
http://www.dimokratiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου