Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Τι προβλέπει ο νέος Μεταναστευτικός Κώδικας-10 Ερωτήσεις και απαντήσεις

Στην ανάγκη κωδικοποίησης των διατάξεων που αφορούν τη μεταναστευτική νομοθεσία, αναφέρθηκαν ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Κώδικα Μετανάστευσης.


Όπως σημείωσαν οι δυο υπουργοί, με τον Κώδικα Μετανάστευσης κωδικοποιούνται οι νόμοι που δημιουργήθηκαν σταδιακά μετά την εμφάνιση του μεταναστευτικού φαινομένου στη χώρα τη δεκαετία του 1990.

Ρυθμίσεις για τους υπηκόους τρίτων χωρών, όπως είπαν, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν σε 20 νόμους,
έξι Προεδρικά Διατάγματα και 42 Κανονιστικές Πράξεις.

Κύριο κορμό του Κώδικα, όπως σημείωσε ο γγ Μετανάστευσης Άγγελος Συρίγος, αποτελεί ο μεταναστευτικός «νόμος Παυλόπουλου» (Ν.3386/2005).

Όπως ανέφερε ο κ. Μιχελάκης, ο Κώδικας αποτελεί καρπό εργασίας ενός έτους.

Εξειδικευμένοι πανεπιστημιακοί, δικαστικοί του Συμβουλίου της Επικρατείας, στελέχη της δημόσιας διοίκησης «που αντιμετωπίζουν καθημερινά τις πρακτικές εφαρμογές του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου εργάσθηκαν αμισθί, πολύ πέραν του ωραρίου τους, επί έναν χρόνο για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα».
Σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη, βασική καινοτομία του νόμου αποτελεί η παροχή της πενταετούς άδειας του «Επί μακρόν Διαμένοντος», που δίνει το δικαίωμα εργασίας αλλοδαπών -που βρίσκονται νόμιμα στη χώρα- σε άλλα κράτη- μέλη της ΕΕ και μετάβασής τους σε αυτά με την οικογένειά τους.

Στις άδειες αυτές, όπως είπε, «ωθούμε τους κατόχους μακρόχρονων εθνικών αδειών διαμονής, δεκαετούς και αορίστου διάρκειας».

Επίσης, σημείωσε, αλλάζει η διαδικασία μετακλήσεων νέων αλλοδαπών. Ο σχεδιασμός θα γίνεται σε κεντρικό επίπεδο «για να υπάρχει συνολικός έλεγχος και συνάρτηση με τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς εργασίας στο σύνολο της χώρας».

Επίσης, εισάγονται διαδικασίες fast track για την είσοδο και διαμονή αλλοδαπών, για την προώθηση επενδυτικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων.

Τέλος, υιοθετούνται διατάξεις που λαμβάνουν υπόψη την οικονομική κρίση. «Οι άνεργοι αλλοδαποί που διαμένουν μακροχρόνια στην Ελλάδα δεν γίνονται υποχρεωτικά παράνομοι», σημείωσε.

Όσον αφορά τα παιδιά που έχουν γεννηθεί ή μεγαλώσει εδώ και πηγαίνουν σε ελληνικό σχολείο, παρέχεται το δικαίωμα του «Επί μακρόν Διαμένοντος» εντός της ελληνικής επικράτειας και μειώνεται η γραφειοκρατία όσον αφορά την ανανέωση των αδειών τους.

Ερωτήσεις - 10 - απαντήσεις για τον Μεταναστευτικό Κώδικα

1. Για ποιό λόγο έπρεπε να φτιάξουμε Μεταναστευτικό Κώδικα; Δεν μας έφτανε η νομοθεσία που έχουμε μέχρι σήμερα;

Η σημερινή νομοθεσία για τη μετανάστευση δημιουργήθηκε σταδιακά μετά το 1991. Βασίζεται σε εθνική νομοθεσία νόμους αλλά και σε Οδηγίες της ΕΕ. Ο βασικός της κορμός είναι ο νόμος 3386/2005. Πέραν αυτού, όμως, ρυθμίσεις υπάρχουν σε άλλους 20 νόμους, 6 Προεδρικά Διατάγματα και 42 διάφορες άλλες κανονιστικές πράξεις. Όλα αυτά μαζεύονται σε ένα ενιαίο κείμενο. Η Ελλάδα αποκτά για πρώτη φορά Κώδικα για τη Μετανάστευση.

2. Η κωδικοποίηση ήταν απλό συμμάζεμα της υπάρχουσας νομοθεσίας ή υπήρξαν νέες παρεμβάσεις;

Υπάρχουν πολλές νέες παρεμβάσεις και ουσιαστικές αλλά και προς την κατεύθυνση της απλοποιήσεως των διαδικασιών και της μειώσεως της γραφειοκρατίας.

3. Ποιά είναι η βασική καινοτομία του νόμου;

Ο νεος νόμος έχει ως βάση του την “άδεια επί μακρόν διαμένοντος”. Αυτή είναι μία άδεια διαμονής και εργασίας που δίνει τη δυνατότητα στον κάτοχό της να μετακινείται σε όλες τις χώρες της ΕΕ και να εργάζεται και σε αυτές. Με αυτόν τον τρόπο, οι αλλοδαποί που διαμένουν στην Ελλάδα θα μπορούν να πάνε και να εργασθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ που δεν έχουν τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδος.

Ήταν απαίτηση της ΕΕ ή της Τρόικας ο μεταναστευτικός κώδικας;
Όχι. Ήταν ανάγκη για ορθή ρύθμιση.

4. Δηλαδή, μέχρι τώρα τί γινόταν με άδειες διαμονής που είχαν οι αλλοδαποί.

Το μέχρι σήμερα σύστημα βασιζόταν στις εθνικές άδειες διαμονής: “Άδειες αορίστου χρόνου” ή “δεκαετείς άδειες”. Αυτές οι άδειες δεν έδιναν δικαίωμα στον κάτοχό τους να εργασθεί σε άλλη χώρα πλην της Ελλάδος.

5. Μήπως οι άλλοι Ευρωπαίοι διαμαρτυρηθούν για την παροχή “αδειών επί μακρόν διαμένοντος”, όταν δουν χιλιάδες αλλοδαπούς από την Ελλάδα να συρρέουν στις χώρες τους;

Ο κώδικας ακολουθεί αυστηρά την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η παροχή “αδειών επί μακρόν διαμένοντος” γίνεται βάσει των σχετικών ευρωπαϊκών οδηγιών. Δεν μπορεί να διαμαρτυρηθεί κανένας διότι όλα γίνονται απολύτως νόμιμα, σύμφωνα με όσα οι ίδιοι Ευρωπαίοι έχουν κατά καιρούς υιοθετήσει και ζητούν και από την Ελλάδα να εφαρμόσει.

6. Υπάρχουν άλλες καινοτομίες στον Κώδικα;

Ενδεικτικά αναφέρονται:
· Ευνοϊκότερη αντιμετώπιση μετανάστών δεύτερης γενεάς (δηλαδή παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί ή έχουν μεγαλώσει στη χώρα, έχουν πάει εδώ σχολείο κ.λ.π.). Τους παρέχονται τα δικαιώματα του επί μακρόν διαμένοντος εντός της ελληνικής επικρατείας και μειώνεται η γραφειοκρατία ως προς την ανανέωση των αδειών τους..
· Αλλαγή διαδικασίας μετακλήσεων νέων αλλοδαπών. Ο σχεδιασμός είναι σε κεντρικό επίπεδο (και όχι σε επίκεντρο περιφέρειας) για να υπάρχει συνολικός έλεγχος καν συνάρτηση με τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς εργασίας στο σύθνολο της χώρας. Η διαδικασία γίνεται ταχεία και ευέλικτη.
· Εισαγωγή ειδικών ταχείων διαδικασιών (fast track) εισόδου και διαμονής αλλοδαπών για την προώθηση επενδυτικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων (π.χ. στρατηγικές επενδύσεις, αγορά ακινήτων).
· Υιοθέτηση διατάξεων που λαμβάνουν υπ’ όψιν την οικονομική κρίση. Οι άνεργοι αλλοδαποί που διαμένουν νόμιμα και μακροχρόνια στην Ελλάδα δεν γίνονται υποχρεωτικώς παράνομοι.

7. Πώς καταπολεμά τη γραφειοκρατία ο κώδικας;

Μειώνονται οι κατηγορίες των αδειών διαμονής από 50 σε 19 Επίσης καταργούνται περίπου 20 δικαιολογητικά για τις ανανεώσεις αδειών.

8. Ο νέος κώδικας αφορά και σε νόμιμους και σε παράνομους μετανάστες;

Ο κώδικας αφορά αποκλειστικώς στους νομίμως διαμένοντες στη χώρα αλλοδαπούς. Πρόκειται για περίπου 540.000 άτομα που έχουν ήδη άδεια διαμονής στη χώρα. Οι παράνομοι μετανάστες δεν έχουν άδεια διαμονής. Διαμένουν παρανόμως στη χώρα και δεν εφαρμόζεται σε αυτούς ο κώδικας. Αυτοί απελαύνονται.

9. Δηλαδή, δεν νομιμοποιούνται εκ νέου παράνομοι μετανάστες, όπως έγινε επανειλημμένως στο παρελθόν;

Όχι. Αντιθέτως, οι διατάξεις γίνονται πιο αυστηρές ως προς τις υπάρχουσες δυνατότητες για νομιμοποίηση παρανόμων μεταναστών ή την οικογενειακή επανένωση που γίνεται πλέον με αυστηρούς όρους.

10. Τί αλλάζει δηλαδή στην οικογενειακή επανένωση;

Το πρόβλημα δημιουργείται σε χώρες όπου επιτρέπεται η πολυγαμία. Με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ο άνδρας έχει δικαίωμα να φέρει μόνον μία από τις συζύγους του αλλά όλα τα ανήλικα τέκνα που έχει αποκτήσει από όλες τις συζύγους. Με δεδομένο ότι οι ληξιαρχικές πράξεις εύκολα πλαστογραφούνται σε αυτές τις χώρες, είχαμε αντιμετωπίσει επανειλημμένως καταστρατήγηση των συγκεκριμένων ευρωπαϊκών διατάξεων και είσοδο μεγάλου αριθμού ατόμων στην εφηβική ή μετεφηβική ηλικία που εμφανίζονταν ως “τέκνα” του νομίμως διαμένοντος. Με τον Κώδικα ζητούμε πλέον τέστ DNA για να αποδεικνύεται η συγγενική σχέση.

http://www.nooz.gr/greece/ti-provlepei-o-neos-metanasteutikos-kodikas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου