Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

WSJ: Δύσκολη η επιβολή νέων μέτρων λόγω της ισχνής κυβερνητικής πλειοψηφίας

the-wall-street-journalΣτο θρίλερ με τις διαπραγματεύσεις των κυβερνητικών στελεχών με τους επικεφαλής της τρόικας, αλλά και στις πολιτικές εξελίξεις που έχουν συμβεί τον τελευταίο μήνα στη χώρα μας, αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας Wall Street Journal.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην Αθήνα υπάρχει η αισιοδοξία για τη θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων, επισημαίνεται ωστόσο ότι θα είναι δύσκολο για τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να επιβάλει νέα μέτρα λιτότητας, εφόσον αυτό χρειαστεί, αφού η πλειοψηφία τους στη Βουλή είναι ισχνή.
Σε ανταπόκριση από την Αθήνα, αναφέρεται ότι χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος, μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας, ως προς την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας και συνέχισης των συζητήσεων έως τη Δευτέρα, οπότε και θα συναντηθούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για να δώσουν το «πράσινο φως» για την
εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο πλαίσιο ενός αγώνα δρόμου ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα, στις χθεσινές συζητήσεις βασικό θέμα ήταν οι μεταρρυθμιστικές αλλαγές στις οποίες πρέπει να προβεί η χώρα προκειμένου να λάβει τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ.
Οι διαπραγματεύσεις, τις τελευταίες ημέρες, φαίνεται να έχουν ως βασικό σκόπελο το ευαίσθητο ζήτημα των απολύσεων στον δημόσιο τομέα, όπως τονίζεται, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που απείλησε και τη συνοχή της κυβέρνησης συνεργασίας τον προηγούμενο μήνα.
Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι υπήρξε πρόοδος σε όλους τους τομείς και πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σήμερα, το Σάββατο, πιθανόν και την Κυριακή, προκειμένου να επιτευχθεί μια πολιτική συμφωνία τη Δευτέρα.
Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι τα συγκεκριμένα σχόλια ακολούθησαν προειδοποιήσεις των Βρυξελλών ότι αν οι δύο πλευρές δεν λύσουν τις διαφορές τους εγκαίρως για τη συνάντηση της Δευτέρας, η οποία θα είναι και η τελευταία πριν το μεγάλο διάλειμμα των θερινών διακοπών, τότε η Αθήνα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει και το ενδεχόμενο διακοπής της χρηματοδότησης για τρεις μήνες.
Έτσι, Έλληνες αξιωματούχοι και διεθνείς πιστωτές έχουν ήδη κλείσει μια εβδομάδα διαπραγματεύσεων σε μια προσπάθεια αποφυγής του αδιεξόδου που αφορά την αδυναμία της Ελλάδας να βρει ποιοι ακριβώς θα είναι οι 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι που θα μετακινηθούν και ποιες θα είναι οι ευρύτερες μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν στον δημόσιο τομέα.
Όπως τονίζεται, αν και το πιο πιθανό είναι να βρεθεί μια κάποια λύση τη Δευτέρα, οι εν λόγω συζητήσεις λαμβάνουν χώρα εν μέσω κορύφωσης της πολιτικής κρίσης στην Πορτογαλία και απειλών ότι θα αναζωπυρωθεί η ευρωπαϊκή κρίση χρέους.
Η Ελλάδα έχει πολλές λύσεις στη διάθεσή της, τουλάχιστον για τη διάρκεια του καλοκαιριού, αν δεν αποφασιστεί η έγκριση της εκταμίευσης ολόκληρης της δόσης, όπως π.χ. η εκταμίευση αρκετά μικρότερων δόσεων.
Αλλά, σε μια χώρα στην οποία η ασφάλεια του κυβερνητικού έργου μοιάζει να είναι το βασικό διακύβευμα, η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των δανειστών, όσον αφορά την πάταξη της γραφειοκρατίας και την εισαγωγή ενός συστήματος στη βάση της αξιοκρατίας και όχι των προνομιών ή της μονιμότητας, σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Τέλος, διατυπώνεται η άποψη ότι η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει πολλά ως προς τον στόχο για απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων έως τα τέλη της επόμενης χρονιάς, ενώ η κίνηση της κυβέρνησης Σαμαρά για τη διακοπή της λειτουργίας του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα οδήγησε σε μια σειρά διαμαρτυριών και εντάσεων, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει, ως προς τα στελέχη της που βρίσκονταν σε κυβερνητικές θέσεις, η Δημοκρατική Αριστερά.
Η τελευταία εξέλιξη αφήνει τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ με μόνο 155 έδρες, γεγονός που δεν αποτελεί εγγύηση για την επιτυχή επιβολή νέων αυστηρότερων μέτρων, αν χρειαστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου