Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

“ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑ Η ΡΩΣΙΑ” ΛΕΝΕ Επανέρχεται η ρωσική πρόταση για Su-35 & MiG-35 – «Πράσινο» φως από Υ. Borisov

greek_flag2

Αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος της Ρωσίας για πώληση μαχητικών αεροσκαφών στην Ελλάδα εκφράζεται από την Μόσχα.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Rosoboronexport (της κρατικής εταιρείας που διαχειρίζεται τις πωλήσεις ρωσικών οπλικών συστημάτων στο εξωτερικό): “H κακή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας δεν της επιτρέπει να προχωρήσει σε αγορά πανάκριβων δυτικών μαχητικών.

Η ρωσική αγορά μαχητικών είναι μονόδρομος αν η Ελλάδα θέλει υψηλής απόδοσης και χαμηλού κόστους κτήσης και συντήρησης μαχητικά για να διατηρήσει τα κεκτημένα στην περιοχή της”.

Στο ερώτημα “Πως είναι δυνατόν να αγοραστούν ρωσικά μαχητικά από μια χώρα του ΝΑΤΟ” η απάντηση ήταν αφοπλιστική “Οπως αγοράστηκαν ρωσικά αντιαεροπορικά και πλοία”…

Τα πρώτα σημάδια για το ενδιαφέρον των Ρώσων για αγορά μαχητικών αεροσκαφών είχαν εκδηλωθεί στις αρχές του 2011 όταν είχαν κάνει γνωστό μέσω της πρεσβείας τους στην Αθήνα, ότι η Rosoborenexport επρόκειτο να προχωρήσει σε πλήρη παρουσίαση των δύο μαχητικών 4++ γενιάς που διαθέτει των Su-35S και MiG-35.

Η παρουσίαση αυτή δεν έγινε εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων που υπήρχαν στις γραμμές παραγωγής των μαχητικών που οργανώνονταν εκείνη την περίοδο, ενώ η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, τους έκανε να θεωρήσουν ότι δεν υπήρχε περίπτωση να συζητηθεί σοβαρά ένα τέτοιο ενδεχμενο.

Όπως όμως έγινε σήμερα γνωστό μέσω του Ρώσου υφυπουργού Άμυνας Yury Borisov οι μεν γραμμές παραγωγής είναι σε πλήρη λειτουργία τόσο για το Su-35, όσο και για το MiG-35, δίνοντας έτσι το «πράσινο» φως για την εξαγωγή των αεροσκαφών τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες.

Όπως είπε συγκεκριμένα ο  Borisov μέσα στα επόμενα τρία χρόνια η ρωσική Αεροπορία θα αρχίσει να παραλαμβάνει «μεγάλους αριθμούς από τα δύο νέα αυτά μαχητικά, μέρος του μεγαλόπνοου προγράμματος για τον επανεξοπλιστώ της ρωσικής Αεροπορίας μέχρι το 2020 και κατ’αυτό τον τρόπο θα γίνει εφικτή και η εξυπηρέτηση ξένων πελατών»..

Τσε ότι αφορά τα αεροσκάφη καθαυτά  το Su-35 προωθείται από δύο κινητήρες 117S με ακροφύσια κατευθυνόμενης ώσης κάτι που του προσδίδει εκπληκτική ευελιξία καθώς και ικανότητα εμπλέκει πάνω από 10 εναέριους στόχους ταυτόχρονα. Η ρωσική Αεροπορία έχει ήδη παραγγείλει 48 Su-35, έχει παραλάβει τουλάχιστον 12 και οι παραδόσεις της πρώτης αυτής παρτίδας πρόκειται να ολοκληρωθούν το 2015.

Το MiG-35 είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση του γνωστού μαχητικού MiG-29 και είναι εξοπλισμένο με το νέο προηγμένο  ραντάρ Zhuk-A. Σύμφωνα με τον Sergei Korotkov γενικό διευθυντή της MiG όπως είχε δηλώσει τον Απρίλιο η εταιρεία αναμένει μεγάλη παραγγελία από τη ρωσική Αεροπορία για την προμήθεια του μαχητικού. Κάτι που επιβεβαιώνεται σήμερα και με τις δηλώσεις του Ρώσου ν υφυπουργού.

Αν και η Rosoborenexport προσδιορίζει κόστος για 60 μαχητικά Su-35BM περί τα 3,3 δισ. $ (κάπου 2,5 δισ. €) χωρίς στο ποσό αυτό να συμπεριλαμβάνεται πάντως η πιστοποίηση δυτικών όπλων σε αυτά.

Σε αντιπαραβολή τα δυτικά μαχητικά θα κόστιζαν 9-12 δισ. ευρώ.

Πάνω απ’όλα θα προηγηθεί η παρουσίαση στο ΓΕΑ που αναβλήθηκε πριν από 2,5 χρόνια.

Σε ότι αφορά την χρηματοδότηση του προγράμματος η πρόταση θα έχει την σαφή υποστήριξη του Κρεμλίνου και όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά «αυτή τη φορά δεν πρόκειται για … αγωγούς».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου