Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Κατά ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους οι Γερμανοί του SPD

euro-coins-and-banknotesΑπώλειες για τον Γερμανό φορολογούμενο, λόγω νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, προβλέπουν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και καλούν τους συμπατριώτες τους να αντισταθούν, αλλά και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να πει την αλήθεια.
«Αυτή τη φορά δεν θα πρόκειται για νέα δάνεια, αλλά για ελάφρυνση του χρέους με άμεσες απώλειες για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό», δηλώνει ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής Κάρστεν Σνάιντερ στο Focus και επισημαίνει ότι αυτό ήταν το αποτέλεσμα από τις αποσβέσεις για τα δάνεια του πρώτου προγράμματος για την Ελλάδα, όπου το γερμανικό μερίδιο ήταν περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια ευρώ.
Με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών στην Αθήνα, ο κ. Σνάιντερ τον καλεί «να πει την αλήθεια στους Γερμανούς, ακόμη και αν είναι πικρή», ενώ σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τάσσεται κατά της δυνατότητας απευθείας ανακεφαλαιοποίησης από τον μηχανισμό ΕΜΣ. «Δεν θέλουμε να μετατραπεί ο ΕΜΣ σε Ταμείο Τραπεζικής Ευθύνης», δηλώνει.
Κατά της προοπτικής νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε και ο Γερμανός
οικονομολόγος και εκ των «σοφών» που συμβουλεύουν την γερμανική κυβέρνηση Λαρς Φελντ και συμβούλευσε την Αθήνα να μην θέσει προς το παρόν το ζήτημα, καθώς στην Ελλάδα υπάρχει ακόμη η εκκρεμότητα του μεγέθους του δημόσιου τομέα.
«Δεν πιστεύω ότι προς το παρόν πρέπει η Ελλάδα να θέσει την προοπτική ενός περαιτέρω κουρέματος του χρέους, επειδή εκεί εκκρεμεί αυτή τη στιγμή η μείωση του δημοσίου τομέα. Στην Ελλάδα υπάρχει υπερβολικά μεγάλος αριθμός προσωπικού στον δημόσιο τομέα και εκεί βλέπει κανείς αυτή τη στιγμή το πρόβλημα για να εφαρμοστούν οι οδηγίες της τρόικας», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Γερμανική Ραδιοφωνία. Σημείωσε δε ότι «η Γερμανία δεν προτίθεται να παραιτηθεί από κεφάλαια, από πόρους που έχει επενδύσει στην Ελλάδα» και τόνισε ότι «τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί δεν πρέπει να παραγραφούν».
Προειδοποίησε μάλιστα ότι «εάν ετίθετο σήμερα η προοπτική ενός κουρέματος για την Ελλάδα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια μείωση των προσπαθειών», καθώς όπως είπε, αυτό συνέβη και στο παρελθόν.
Ο κ. Φελντ υποστήριξε ότι «σίγουρα δεν έχουμε αφήσει πίσω μας τα χειρότερα» σε ό,τι αφορά την κρίση στην Ευρωζώνη και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι το δεύτερο μισό του Μαραθωνίου είναι το πιο δύσκολο. Αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει ακόμη να εφαρμοστούν σε αρκετές χώρες και τόνισε ότι «πρέπει να επιδείξουν αντοχή και οι πολίτες που πλήττονται περισσότερο, αλλά από την άλλη πλευρά και οι πολιτικοί, οι οποίοι υφίστανται ισχυρά πλήγματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου