Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Reuters: Ο κίνδυνος για τηνΕλλάδα παραμένει

Reuters: Ο κίνδυνος για τηνΕλλάδα παραμένει Η Ελλάδα «πέρασε ξυστά» από τη μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική της πρόκληση φέτος, εξασφαλίζοντας τελικά την παροχή της δόσης από τη βοήθεια των διεθνών δανειστών της. Ωστόσο η αναβολή που πήρε μπορεί να είναι μόνο προσωρινή, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Η κρίσιμη ώρα για την Αθήνα θα έρθει στο τέλος Σεπτεμβρίου όταν το κλιμάκιο της ΕΕ και του ΔΝΤ αναμένεται να επιστρέψει στη χώρα για να συζητήσει το πώς θα καλυφθεί ένα «άνοιγμα» στον προϋπολογισμό για το 2015 και το 2016, επαναφέροντας τη συζήτηση για περισσότερα μέτρα λιτότητας, η οποία μπορεί να πυροδοτήσει νέα πολιτική κρίση.

Ακόμα κι αν η Ελλάδα επιβιώσει από αυτό, σημειώνει το Reuters, και πάλι θα χρειαστεί ελάφρυνση
του χρέους από την ευρωζώνη πριν καταφέρει να σταθεί στα πόδια της.

Τη Δευτέρα οι δανειστές ενέκριναν ποσό 6,8 δισ. ευρώ αλλά η Ελλάδα θα πάρει το σύνολο της βοήθειας εάν ο κυβερνητικός συνασπισμός επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και επιστρέψει στο συμφωνημένο πρόγραμμα.

«Τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα τόσο από οικονομικής όσο και από πολιτικής πλευράς», τόνισε ο Fredrik Erixon, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τη Διεθνή Πολιτική Οικονομία στις Βρυξέλλες. «Το θέμα παραπέμπεται για δύο μήνες αργότερα… Θα συνεχιστεί αυτός ο γρίφος ανάμεσα στην τρόικα και την κυβέρνηση ενώ όλοι γνωρίζουν τι συμβαίνει, πως είναι εντελώς μη ρεαλιστικό η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τόσο βραχυπρόθεσμα όσο μακροπρόθεσμα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου