Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Στη σέντρα βγάζουν τον Σάλλα οι «New York Times»

assets_LARGE_t_942_37792792Αιχμές εναντίον της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς διατυπώνει άρθρο των New York Times. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τράπεζα Πειραιώς από τέταρτη σε μέγεθος τράπεζα της χώρας κατόρθωσε μέσα σε ένα χρόνο να αναρριχηθεί στην πρώτη θέση της ελληνικής αγοράς. Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για κακές πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης.
Οπως σημειώνει η εφημερίδα, ο πρόεδρος του ομίλου κ. Μιχάλης Σάλλας αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να βρεθεί αντιμέτωπος με κάποιες αμφιλεγόμενες κινήσεις του παρελθόντος. Αναφέρεται ότι μεταξύ των κινήσεων περιλαμβάνεται δάνειο άνω των 100 εκατ. ευρώ που έλαβε από άλλη τράπεζα, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την ανάσχεση της πτώσης της τιμής της μετοχής της Πειραιώς, καθώς επίσης και τη δανειοδότηση εταιρειών που συνδέονταν με την τράπεζα.
Σύμφωνα με τους New York Times, από τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από τη νέα διοίκηση της Λαϊκής Τράπεζας, το 2012, διαπιστώθηκε ότι είχε δοθεί δάνειο χωρίς εξασφαλίσεις, ύψους 113 εκατ.
ευρώ, σε τρεις offshore εταιρείες οι οποίες ελέγχονταν από τον κ. Σάλλα και συγγενικά του πρόσωπα.
Τα χρήματα του δανείου χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς από το Χ.Α. και τη συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας που πραγματοποιήθηκε το 2011. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμα ότι άλλη έκθεση της PricewaterhouseCooper κάνει λόγο για δάνεια ύψους 93 εκατ. ευρώ, τα οποία είχαν δοθεί επίσης χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις σε μέλη της οικογένειας του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς.
Οπως σημειώνεται τα δάνεια αυτά μεταφέρθηκαν στα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου, ένα μήνα πριν η Λαϊκή περάσει στον έλεγχο του ομίλου Πειραιώς, στο τμήμα ανακτήσεων, καθώς δεν εξυπηρετούνταν. Στην έκθεση γίνεται λόγος για ευρύτερη συνεργασία μεταξύ του ομίλου Πειραιώς και της Marfin Investment Group. Οπως σημειώνεται, όταν διαπιστώθηκε τον Μάρτιο του 2010 ότι το ενδιαφέρον για ομολογιακή έκδοση της MIG ήταν μικρό, τότε το ποσό της έκδοσης από 403 εκατ. ευρώ περιορίστηκε στα 252 εκατ. εκ των οποίων μόνο τα 25 εκατ. προέρχονταν απο ξένους επενδυτές ενώ τα υπόλοιπα καλύφθηκαν από επενδυτικά σχήματα που συνδέονται με τον κ. Σάλλα και τον κ. Βγενόπουλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου