Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Το Bloomberg εστιάζει στις «ελληνικές τραγωδίες» των άνεργων νέων…

anergoi-oaedΝέους που αναζητούν εργασία σε μια αγορά που προσφέρει πλέον ελάχιστες δυνατότητες λόγω της κρίσης που συνεχίζεται για έξι χρόνια και όπου η ανεργία -ειδικά στους νέους- έχει φτάσει σε δραματικά επίπεδα παρακολουθεί στο πρωτοσέλιδο θέμα του με ανταπόκριση από την Αθήνα το Bloomberg Businessweek.
Εστιάζοντας σε προσωπικές ιστορίες νέων γύρω στα 30-35, το περιοδικό καταγράφει την δυσκολία να βρουν εργασία, πόσο μάλλον εργασία που να ανταποκρίνεται στις σπουδές και τα προσόντα τους.
Η κρίση, λίγο μετά την καλή στιγμή των Ολυμπιακών Αγώνων, βρήκε πολλούς νέους σε μια ηλικία που άρχιζαν να βγαίνουν στην επαγγελματική ζωή ή να δημιουργούν οικογένεια. Η βουτιά της οικονομίας τους τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια, γράφει χαρακτηριστικά το περιοδικό.
Κάποιοι από αυτούς πέρασαν από δουλειές άσχετες με τις σπουδές τους ή κακοπληρωμένες ή με συμβόλαιο μικρής διάρκειας. Τώρα, άνεργοι ή ημιαπασχολούμενοι, έχουν να ανταγωνιστούν χιλιάδες άλλους υποψήφιους για τις λίγες θέσεις, που αναζητούν μετά από πολύωρες αναζητήσεις στο Ίντερνετ,
και τα βγάζουν δύσκολα πέρα με τους λογαριασμούς και τα άλλα έξοδα—όσα δεν έκοψαν..
Όπως παρατηρεί τα δίκτυα των οικογενειών βοήθησαν να μην βγουν άστεγοι στους δρόμους άστεγοι οι περισσότεροι από όσους πλήγηκαν από την κρίση.
Αλλά, όπως παρατηρεί το Bloomberg, η ελληνική κοινωνία και το εκπαιδευτικό σύστημα έκαναν «τραγική δουλειά» στο να προετοιμάσουν τους νέους για την παγκοσμιοποιημένη, ψηφιοποιημένη οικονομία: υπάρχει ακόμα και τώρα πληθώρα σε γιατρούς και δικηγόρους
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον και την συνεχιζόμενη ύφεση, τα δομικά προβλήματα παραμένουν και θα επηρεάζουν την αγορά εργασίας. Έτσι η μετανάστευση γίνεται ίσως η μοναδική λύση: «πατρίδα είναι όπου έχεις δουλειά».
Η εικόνα που περιγράφουν οι νέοι τους οποίους παρακολουθεί το περιοδικό είναι σκληρή και οι ίδιοι, λίγο ως πολύ, αισθάνονται τουλάχιστον απογοητευμένοι. Οι ψυχολογικές επιπτώσεις, παρατηρεί μία από αυτούς, είναι βαριές.
Το πρόβλημα, τελικά, δεν είναι μόνο ελληνικό: όλο ο ευρωπαϊκός νότος αντιμετωπίζει τα ίδια ζητήματα, σε τέτοιο βαθμό ώστε, αν δεν «γυρίσει» απότομα η οικονομία προς το καλύτερο, «μια ολόκληρη γενιά θα έχει να αντιμετωπίσει χρόνια –ίσως και δεκαετίες—εξάρτησης και απογοήτευσης, που δεν μπορούν να μετρηθούν μόνο με οικονομικούς όρους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου