Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Μητσοτάκης -τρόικα: Κόντρα για τις απολύσεις στο Δημόσιο

Μητσοτάκης -τρόικα:  Κόντρα για τις απολύσεις στο ΔημόσιοΜε την τρόικα να εκβιάζει πως θα «παγώσει» η επόμενη δόση, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει όλα τα εκκρεμή κεφάλαια που αφορούν τα δημοσιονομικά ζητήματα, ωστόσο φαίνεται πως υπάρχει αδιέξοδο όσον αφορά τις απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων και την κινητικότητα.

Πιο συγκεκριμένα, και ενώ περνούν οι ημέρες και πλησιάζει η συνεδρίαση του Eurogroup, η τρόικα πρότεινε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, την αύξηση του αριθμού απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων και τη μείωση του αριθμού εκείνων που μετατάσσονται.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων τη διετία 2013-2014, οι εκπρόσωποι των δανειστών κατά την πρωινή συνεδρίαση της Τετάρτης στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρότειναν να αυξηθεί μέχρι κάποιο ποσοστό
(δεν διευκρίνισαν πόσο) ο αριθμός των απολύσεων το οποίο εν συνεχεία θα αφαιρεθεί από τις μετατάξεις (12.500 σε αριθμό) για το έτος 2013.

Κύκλοι του αρμόδιου υπουργείου ανέφεραν αργά το βράδυ ότι η πρόταση αυτή της τρόικας δεν έγινε δεκτή και ως εκ τούτου, οι διαπραγματεύσεις προς το παρόν φαίνεται να οδηγούνται σε αδιέξοδο. Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να αντιπρότεινε να γίνουν 15.000 απολύσεις και αντίστοιχα 15.000 προσλήψεις. Για το μέτρο της κινητικότητας πρότεινε να μεταταχθούν 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι, όπως έχει συμφωνηθεί, με μία παράταση χρόνου, έτσι ώστε να γίνει ομαλά η εφαρμογή του εν λόγω μέτρου.

Oι ίδιοι κύκλοι ωστόσο εξέφραζαν την αισιοδοξία ότι το αργότερο μέχρι την Πέμπτη θα βρεθεί λύση.

Να σημειωθεί ότι σημαντική παράμετρο για την εφαρμογή του μέτρου των αποχωρήσεων αποτελεί η απάντηση της τρόικας για το εάν οι 2.656 απολύσεις που προέκυψαν από το κλείσιμο της ΕΡΤ περιλαμβάνονται στο στόχο των 4.000 απολύσεων από το δημόσιο μέχρι το τέλος του 2013.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν την Πέμπτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου