turkey_syriaΌταν τα σχέδια υπαγορεύουν αλλαγή στάσης υπακούν και στην Τουρκία. Έτσι η Άγκυρα προχώρησε σε σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις ως σήμερα θέσεις της, στα θέματα της Συρίας και της Αιγύπτου.
Εφεξής η επίσημη θέση της Άγκυρας αναφέρει πως η δραστηριότητα των «ακραίων» –εννοώντας τους ισλαμιστές στη Συρία– «είναι επιζήμια για την Επανάσταση στη Συρία», ενώ υπογράμμισε ότι επιθυμία της Τουρκίας είναι η διεξαγωγή εκλογών
στην Αίγυπτο, το συντομότερο.
Την ίδια ώρα στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται, σύμφωνα με το defence-point, ο Σάλεχ Μουσλίμ, ηγέτης του Κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης, του μεγαλύτερου κομματικού σχηματισμού των Κούρδων της Συρίας.
Οι Κούρδοι αντάρτες ελέγχουν πλέον σημαντικής έκτασης περιοχή στην Συρία, κάτι που αναγκάζει την Τουρκία να καθίσει μαζί τους στο ίδιο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με το βλέμμα στην εδώ και καιρό δρομολογημένη δημιουργία κουρδικού κράτους με εδάφη και από την Τουρκία.
Εν το μεταξύ, οι εξελίξεις στην Συρία συνεχίζονται με το σενάριο διαμελισμού της χώρας να είναι πάντα ανοιχτό, εφόσον ικανοποιηθούν και τα ρωσικά συμφέροντα που ίσως επιθυμούν σε τέτοιο ενδεχόμενο, να κρατήσει το καθεστώς Άσαντ τα σημαντικά γι αυτούς εδάφη στα παράλια.