Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

« Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ »

΄Αγχος έχει κυριεύσει την καθημερινότητά μας, από τη μια πλευρά ο αγώνας όλων μας για την καθημερινή επιβίωση και τα προβλήματα που μας ταλανίζουν και από την άλλη η απειλή της ρύπανσης του περιβάλλοντος σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι μας.


Η ρύπανση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιβίωσή μας όμως δεν μας απασχολεί και δεν μας προβληματίζει όσο θα έπρεπε, και αφήνουμε στην άκρη ένα θέμα τόσο καίριο όπως αυτό της υγειής διαβίωσής μας στον πλανήτη μας.

Οι αλόγιστες και παράλογες δράσεις και ενέργειες κάποιων ασυνείδητων μαρτυρούν στα μάτια μας τη ρύπανση και τη μόλυνση του φυσικού τοπίου που με γνώμονα το προσωπικό όφελος η πολλές φορές το συμφέρον, προσπαθούν να αποφέρουν κέρδη για τους ίδιους η απλά αδιαφορούν, χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες των πράξεών τους.

Πρέπει να σκεπτόμαστε με σύνεση και ότι το πιο μικρό σκουπιδάκι που πετάξαμε απερίσκεπτα στο δρόμο είναι ένα ακόμα λιθαράκι σε έναν φαύλο κύκλο ρύπανσης και αδιαφορίας προς τον φυσικό πλούτο της χώρας μας που μας έχει δοθεί τόσο απλόχερα.

Μερικοί από εμάς άρχισαν ήδη να υιοθετούν την ιδέα της ανακύκλωσης και της τοποθέτησης τους στους ιδικούς μπλε κάδους. Επίσης είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε πως μπορούμε να απευθυνθούμε στο εκαστοτε δήμο μας για να έρθουμε σε συνεννόηση για την αποκομιδή και την απομάκρυνση των σκουπιδιών και των ογκώδη αντικειμένων μας η ακόμα και των μπαζών μας, αποφεύγοντας να τα απορρίπτουμε απερίσκεπτα στους δρόμους, πεζοδρόμια και οικόπεδα δημιουργώντας μια αντιαισθητική εικόνα και εστίες ρύπανσης γυρο μας. Αρκετοί δήμοι έχουν την δυνατότητα σήμερα να μας εξυπηρετήσουν και να μας προσφέρουν χρήσιμες συμβουλές, αν ο δήμος μας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει μπορούμε να στραφούμε σε πρωτοβουλίες όπως η ενοικιαση κάδων γι’ αυτό το σκοπό, ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι οι προσπάθειές που γίνονται πλέον δεν πέφτουν στο κενό, και είναι η αρχή για των παραδειγματισμό όλων μας.

Με αυτόν τον τρόπο δεν επιτρέπουμε στην καθημερινή ζωή μας να μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο και προσπαθούμε για την βελτίωση του περιβάλλον μέσα από το οποίο έχει και άμεση εξάρτηση η ποιότητα της ζωή μας, άλλωστε τα ωφέλει από την ανακύκλωση είναι τεράστια, αρκεί να σκεφτούμε πως πολλά αντικείμενα είναι σχεδόν εξολοκλήρου η σε μεγάλο ποσοστό ανακυκλώσιμα, όπως για παράδειγμα χαρτικά, γυαλιά, πλαστικά, σίδερο, αλουμίνιο, μπαταριές κ.α. προσφέροντας ταυτόχρονα και μεγάλη ανακούφιση στους χώρους υγειονομικής ταφής και εδώ ας αναλογιστούμε για παράδειγμα πως μια χάρτινη συσκευασία ενός γαλακτοκομικού προϊόντος που έχει απορριφτεί έξω ισούται με 15 κλειστές που έχουν τοποθετηθεί μέσα σε έναν μπλε κάδο ανακύκλωσης, επίσης είναι σημαντικό να ξέρουμε πως μέσα από την ανακύκλωση εξοικονομούμε και τεράστια ενέργειας προς όφελος του πλανήτη μας, από τα αντικείμενα που θα ήταν αναγκαίο να πραχτούν ξανά από την αρχή, όπως για παράδειγμα το αλουμίνιο η διαδικασία ανακύκλωσης του εξοικονομεί το 90% περίπου της ενέργειας που θα χρειαζόταν για την εξόρυξη και την κατασκευή ενός νέου.

Επιβάλλεται και είναι επιτακτική ανάγκη της εποχής και των καιρών να πάρουμε δραστικά μέτρα ώστε να μην μεταμορφωθεί η καθημερινότητά μας σε απέραντο σκουπιδότοπο, εξασφαλίζοντας έτσι καλύτερες και υγιεινότερες συνθήκες διαβίωσης για όλους μας.-

Εν-ημερωμένος Πολίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου