Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Θέμα κατάργησης και άλλων ειδικοτήτων, άρα και απολύσεων


Έντονος είναι ο προβληματισμός και η αγωνία των καθηγητών της Μαγνησίας για το μέλλον τους μετά και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και ειδικά της τροπολογίας που αναφέρεται στους υπεράριθμους. Αυτό που τονίστηκε μάλιστα με έμφαση στη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση των καθηγητών στο προαύλιο του 3ου Γυμνασίου Βόλου ήταν πως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα έρθουν και άλλες απολύσεις. «Δεν θα είναι μόνο οι 48 καθηγητές της τεχνικής εκπαίδευσης που απολύονται τώρα.

Ο αριθμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος, ίσως και 400 – 500 άνθρωποι» ειπώθηκε και τούτο επειδή με την τροπολογία αυτή δεν καταργείται ο κατάλογος των υπεράριθμων του υπουργείου Παιδείας, αλλά ο κατάλογος των υπεράριθμων των ΠΥΣΔΕ. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας τη Μ. Πέμπτη είχε ανακοινώσει υπεράριθμους
εκπαιδευτικούς σε κάθε Νομό της χώρας. Για τη Μαγνησία ο αριθμός ανήλθε σε 396 άτομα. Στη συνέχεια το ΠΥΣΔΕ κατέληξε στον αριθμό 48.
«Οι 48 είναι μόνο η αρχή. Έπεται συνέχεια. Ο Σεπτέμβριος που έρχεται σίγουρα θα είναι «μαύρος». Δυστυχώς η ΕΛΜΕ επιβεβαιώνεται» υπογράμμισε – μεταξύ άλλων – ο πρόεδρος των καθηγητών της Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης καλώντας τους συναδέλφους τους σε μαζική κινητοποίηση και συνεχείς δράσεις. 
Ο καθηγητής κ. Θεόδωρος Κλιάρης ανέφερε πως είναι ανοικτό το θέμα κατάργησης και άλλων ειδικοτήτων και συνεπώς αναμένονται και άλλες απολύσεις καθηγητών. «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και πρέπει να γίνει συντονισμός με τους γονείς των μαθητών και ολόκληρη την κοινωνία» τονίστηκε.
Τα μέλη της διοίκησης της ΕΛΜΕ κ.κ. Γ. Χαρμάνης και Κ. Λαγός ανέφερε πως η συμμετοχή των καθηγητών κάτω από την «ομπρέλα» της ΟΛΜΕ στο συλλαλητήριο της Τετάρτης δεν ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική και δεν ξεπερνούσε τα 1.200 άτομα.
Οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν στην εκπαίδευση και τους καθηγητές χαρακτηρίστηκαν ως «ταφόπλακα» και οι εκπαιδευτικοί εμφανίζονται ιδιαίτερα απογοητευμένοι. Στη χθεσινή γενική συνέλευση στηλιτεύτηκε και η στάση των βουλευτών της συγκυβέρνησης. Εν προκειμένω και της τοπικής βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας και αυτό που υπογραμμίστηκε είναι ότι οι πολιτικοί των κομμάτων της συγκυβέρνησης υπέγραψαν τη διάλυση της Παιδείας. «Ζητάμε δουλειά για όλους και αξιοπρέπεια. Τίποτε άλλο» είπαν οι συγκεντρωμένοι χθες καθηγητές στο προαύλιο του σχολικού συγκροτήματος.
Τόσο ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ, όσο και άλλοι καθηγητές εκτιμούν πως το Σεπτέμβριο θα γίνουν και άλλες απολύσεις, καθώς θα προκύψουν επιπλέον κενά σε σχολεία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε «ο αριθμός των μαθητών μειώνεται, τα σχολεία συρρικνώνονται και στα Γενικά Λύκεια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα πλεονάζον προσωπικό».
«Πρέπει να κατανοήσουν όλοι ότι το πρόβλημα είναι εδώ και είναι πολύ σοβαρό. Το Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα φύγουν άλλοι 400. Πρέπει να κατανοηθεί ότι το πρόβλημα μπορεί να κτυπήσει την πόρτα και όσων δεν βρίσκονται σήμερα εδώ» είπε ο κ. Σαβελίδης.
Ζητούμενο είναι η μαζικοποίηση του κινήματος τονίστηκε και στη χθεσινή γενική συνέλευση ακούστηκαν αρκετές προτάσεις. Ανάμεσά τους και η παραίτηση των διευθυντών των σχολείων.
Τελικά αποφασίστηκε, την ερχόμενη Δευτέρα οι καθηγητές να μεταβούν στις 8.30 το βράδυ, στο προαύλιο της ΕΡΑ Βόλου σε συνάντηση με τους απολυμένους της ΕΡΤ και κάθε Πέμπτη (αρχής γενομένης από την ερχόμενη) να βρίσκονται στην παραλία – στο χώρο του Ηρώου – και να συνομιλούν με πολίτες.
Θα αποφασιστούν και άλλες δράσεις για το επόμενο διάστημα με κορύφωση τον Σεπτέμβριο.
Πηγή: Εφημερίδα Θεσσαλία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου