Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Καθιέρωση πρακτικής άσκησης στα Τεχνικά Λύκεια


News imageΚαθιέρωση πρακτικής άσκησης στα Τεχνικά Λύκεια Μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων Γενικού Λυκείου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, από έξι σήμερα σε τέσσερα, και πρακτική άσκηση των μαθητών του Τεχνικού Λυκείου μέσα σε επιχείρηση είναι δύο σημεία αιχμής από το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο λύκειο, τις οποίες θα καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα το υπουργείο Παιδείας προς συζήτηση στη Βουλή.

Ειδικότερα, στο Γενικό Λύκειο θα υπάρχουν φροντιστηριακού τύπου ώρες, ενώ θα μειωθούν τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Οι εξετάσεις για τα ΑΕΙ θα γίνονται κεντρικά και τα ΑΕΙ θα
καθορίζουν τον συντελεστή βαρύτητας των μαθημάτων.

Στο νέο Τεχνικό Λύκειο θα εισαχθεί ο θεσμός της μαθητείας, δηλαδή της πρακτικής άσκησης στην επιχείρηση για τους μαθητές. Ουσιαστικά υιοθετείται το διττό σύστημα. Δηλαδή, ένα κομμάτι της εκπαίδευσης θα γίνεται μέσα στο σχολείο με βάρος στις εγκύκλιες γνώσεις και το υπόλοιπο σε μια επιχείρηση. Υπό συζήτηση είναι εάν στα τρία έτη σπουδών (όπως σήμερα) θα προστεθεί και τέταρτο, που θα είναι έτος ειδίκευσης.

Για το ίδιο θέμα, χθες η ΔΗΜΑΡ παρουσίασε την πρότασή της, βάσει της οποίας καθιερώνεται ένας τύπος λυκείου: το Τεχνολογικό (ΤΕΛ). Ολες οι ΕΠΑΣ θα υπάγονται στον ΟΑΕΔ. Το ΤΕΛ θα αποτελείται από 3 έτη σπουδών. Ο απόφοιτος θα παίρνει εθνικό απολυτήριο με πανελλαδικές εξετάσεις σε 6 μαθήματα (3 γενικής παιδείας και 3 ή 2 ειδικότητας). Με το εθνικό απολυτήριο θα έχει πρόσβαση σε ΤΕΙ και πανεπιστήμια. Ο απόφοιτος ΤΕΛ θα μπορεί με ένα επιπλέον έτος σπουδών να πάρει πτυχίο ειδικότητας (επίπεδο προσόντων 4) έπειτα από νομαρχιακές εξετάσεις σε θεωρία και εργαστήρια στα μαθήματα ειδικότητας.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου