Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Απελευθερώθηκε σπάνιο θαλασσοπούλι στον κόλπο της Καβάλας

Μέσα στο κλίμα των δυσάρεστων ειδήσεων, πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών, υπάρχουν και μερικές εξαιρέσεις θετικών συμβάντων, όπως αυτό της περίθαλψης ενός σπάνιου είδους θαλάσσιου πουλιού, του υδροβάτη, από το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων (Ε.Κ.Π.Α.Ζ.) στην Καβάλα. Τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013, συγκεκριμένα, νωρίς το πρωί, στη θαλάσσια περιοχή της Ποταμιάς Θάσου, σε απόσταση 2-3 μιλίων από την ακτή, ένας υδροβάτης έπεσε μέσα σε ένα διερχόμενο αλιευτικό σκάφος.
Το πουλί ήταν σε άριστη κατάσταση, αλλά δεν μπορούσε να πετάξει, γιατί από τη φύση του δεν στέκεται ποτέ στη στεριά και τα πόδια του δεν είναι φτιαγμένα να δίνουν ώθηση για να απογειωθεί, όπως κάνουν άλλα είδη πουλιών. Ο ψαράς που το μάζεψε, δεν είχε ξαναδεί τέτοιο πουλί. Το κράτησε λοιπόν και το παρέδωσε στο Ελληνικό Κέντρο
Περίθαλψης Άγριων Ζώων (Ε.Κ.Π.Α.Ζ.) στην Καβάλα, μέσω της κτηνιάτρου, Ελισάβετ Χριστοφόρου. Όταν το πουλί ενυδατώθηκε και τράφηκε καλά και αφού ήταν σε καλή κατάσταση, χωρίς κάποιο τραυματισμό, απελευθερώθηκε την επόμενη μέρα στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Καβάλας από μία βάρκα.
Ο Άρης Χρηστίδης, τεχνολόγος-γεωπόνος και εκπρόσωπος του Ε.Κ.Π.Α.Ζ. στην Καβάλα, δήλωσε ότι: «Ο υδροβάτης, αφού πέταξε προς τα ανατολικά για μισό μίλι περίπου, προσθαλασσώθηκε και άρχισε να πλένεται. Τον πλησιάσαμε με τη βάρκα διακριτικά και τον θαυμάσαμε για λίγα δευτερόλεπτα. Αμέσως, όμως, πέταξε ξανά προς τα νότια και χάθηκε στον ορίζοντα». Να σημειωθεί ότι ένας άλλος υδροβάτης είχε πέσει σε αλιευτικό σκάφος στη θαλάσσια περιοχή της Κασσάνδρας Χαλκιδικής το 1992 και είχε πάλι σωθεί από τα μέλη του Ε.Κ.Π.Α.Ζ. της Θεσσαλονίκης. Ήταν η τρίτη φορά, τα τελευταία δέκα χρόνια, που εντοπίστηκε το σπάνιο και ακριβοθώρητο αυτό πτηνό στα νερά του βόρειου Αιγαίου κι αυτό δείχνει, ίσως, ότι το συγκεκριμένο είδος χρησιμοποιεί το βόρειο Αιγαίο για να βρει τροφή και πιθανόν κάποιο καταφύγιο.

Μικρόσωμος και ακριβοθώρητος

Ο υδροβάτης, ή πετρίλος (Hydrobates pelagicus), είναι ένα από τα μικρότερα θαλασσοπούλια στον κόσμο, με μήκος μόλις 16 εκατοστά, μαύρο χρώμα και λευκό στη βάση της ουράς (θυμίζει χελιδόνι). Έχει χαρακτηριστικό πέταγμα, όπως και τρόπο που τρέφεται στην επιφάνεια του νερού, με σηκωμένα τα φτερά κόντρα στον άνεμο και με τα πόδια να περπατά πάνω στο νερό. Είναι εκπρόσωπος της οικογένειας Procellariiformes (tubenoses), στην οποία ανήκουν, επίσης, ο «Μίχος», ο «Αρτέμης» και ο σπανιότατα εμφανιζόμενος στα νερά της Μεσογείου «Καπελόμιχος».

Στην ίδια οικογένεια ανήκουν και τα μεγαλόσωμα Άλμπατρος. Το κοινό εμφανισιακά γνώρισμα που συνδέει τα παραπάνω είδη, είναι τα ρουθούνια τους που έχουν σχήμα σωλήνα. Όπως και τα υπόλοιπα συγγενικά του είδη, ο υδροβάτης ζει στη θάλασσα και επισκέπτεται τη στεριά μόνο όταν θέλει να αναπαραχθεί και μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, αποφεύγοντας έτσι τους γλάρους που θα μπορούσαν να τον φάνε. Αναπαράγεται σε σπηλιές, σε ρωγμές και τρύπες βράχων, που δύσκολα εντοπίζεται.

Όλο τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής του, όπως προαναφέρθηκε, ζει στη θάλασσα, συνήθως πολύ μακριά από τη στεριά. Αυτός είναι και ο λόγος, μαζί με το πολύ μικρό του μέγεθος και τον μικρό πληθυσμό του, που δεν μπορεί κανείς να τον δει εύκολα. Πρόσφατα ανακαλύφθηκε μία μεγάλη αποικία σε σπηλιές στη Μάλτα, ενώ στη διάρκεια του προγράμματος Life, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας, για τα θαλασσοπούλια, εντοπίστηκε η δεύτερη αποικία στην Ελλάδα σε νησίδα στη θαλάσσια περιοχή της Πάρου, τριάντα χρόνια(!) μετά την ανακάλυψη της πρώτης αποικίας σε νησίδα στην Εύβοια.
.k-tipos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου