Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Όλα για τα μάτια του… Βόλφανγκ

ITALY GERMAN FINANCE MINISTER VISITΤο πολυνομοσχέδιο και η έλευση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Β. Σόιμπλε, θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου αυτήν την εβδομάδα. Ο κ. Σόιμπλε καταφθάνει στην Αθήνα μία μέρα μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, αλλά το επιτελείο της κυβέρνησης δουλεύει ώστε να στρέψει την ατζέντα των θεμάτων που συζητούνται στην Ευρωζώνη προς τα ελληνικά συμφέροντα.
Μέχρι την Τετάρτη το βράδυ αναμένεται να έχει ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο. Η τρόικα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και περιμένει να δει εάν και ποιες τροποποιήσεις θα υπάρξουν επί του αρχικού κειμένου του νομοσχεδίου. Και αυτό για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν αλλαγές επί της συμφωνίας που έχει επέλθει με την ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του τελευταίου ελέγχου. Αλλωστε, από την ψήφισή του και ιδίως από το εάν θα υιοθετηθούν τα κρίσιμα άρθρα, θα
εξαρτηθεί και η εκταμίευση των 4 δις ευρώ από την Ευρωζώνη εντός Ιουλίου και του 1,8 δις ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έως τα μέσα Αυγούστου.
Το Euroworking Group αναμένεται να συνεδριάσει μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για να δώσει το πράσινο φως στην διάθεση των 4 δις ευρώ προς την Ελλάδα. Το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ έχει σχεδιαστεί να συνεδριάσει στις 29 Ιουλίου για να εγκρίνει την διάθεση του 1,8 δις ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες προαπαιτούμενο είναι όχι απλώς να έχει ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, αλλά να έχει υλοποιηθεί και η πρώτη φάση του προγράμματος διαθεσιμότητας.
Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά με το πολυνομοσχέδιο, η κυβέρνηση θα υποδεχτεί αμέσως μετά – την Πέμπτη – τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας. Η ελληνική πλευρά αναμένει αρχικά την προώθηση του Αναπτυξιακού Ταμείου που θα λειτουργήσει για να στηρίξει επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα και με την στήριξη της γερμανικής κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW.
Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προετοιμάζει και τη στάση της ελληνικής πλευράς απέναντι στον κ. Σόιμπλε. Τα θέματα είναι πολλά, δεδομένου ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να επιτύχει αλλαγές στο πρόγραμμα που θα βοηθήσουν στην ταχύτερη επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη και στην καλύτερη διαχείριση του δημόσιου χρέους. Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός αναμένεται να προτάξει για ακόμα μία φορά την αναγκαιότητα της υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου