Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Χρήσιμες συμβουλές για σωστό μηχανογραφικό

Χρήσιμες συμβουλές για σωστό μηχανογραφικόΗ συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου είναι πάντα μια πολύ σοβαρή υπόθεση για τους υποψήφιους που διεκδικούν την εισαγωγή τους σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.Φέτος η διαδικασία αυτή θα είναι περισσότερο πολύπλοκη από κάθε άλλη φορά διότι στο μηχανογραφικό του 2013 υπάρχουν πάρα πολλές αλλαγές οι οποίες οφείλονται στην αναδιάρθρωση των ΑΕΙ μέσω του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ». Πολλά τμήματα έχουν... εξαφανιστεί, άλλα έχουν συγχωνευθεί και αλλάξει ονομασία και άλλα έχουν επιπλέον κατευθύνσεις.
Οι αλλαγές αυτές είναι πολύ σοβαρές και γι΄ αυτό οι υποψήφιοι φέτος πρέπει να δείξουν μεγάλη προσοχή και σοβαρότητα για την συμπλήρωση του μηχανογραφικού αν δεν θέλουν να βρεθούν όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα μπροστά σε οδυνηρές εκπλήξεις. Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία της
συμπλήρωσης του μηχανογραφικού να ξέρετε ότι έχετε να αντιμετωπίσετε τα πρακτικά ζητήματα αλλά και τα ζητήματα ουσίας, δηλαδή να κάνετε σωστές επιλογές οι οποίες μελλοντικά θα σας εξασφαλίσουν μια θέση στην αγορά εργασίας.
Συνεπώς δεν πρέπει να κάνετε βιαστικές και απερίσκεπτες κινήσεις, με δεδομένο ότι έχετε στη διάθεσή σας τον χρόνο να μελετήσετε τις προοπτικές που υπάρχουν και να τις συζητήσετε με την οικογένειά σας και τους καθηγητές σας.
Η διαδικασία
Οσον αφορά το πρακτικό κομμάτι, δηλαδή την ηλεκτρονική υποβολή, είναι πολύπλοκη διαδικασία και θέλει μελετημένα βήματα. Τα προηγούμενα χρόνια κάποιοι έκαναν τόσο σοβαρά λάθη τα οποία τους άφησαν εκτός ΑΕΙ.
Μετά την οριστική κατάθεση του δελτίου δεν υπάρχει... γυρισμός, δηλαδή περιθώρια για διορθώσεις. Αξίζει τον κόπο να βασανιστείτε λίγες μέρες πριν παρθεί η οριστική απόφαση, γιατί σε έναν μεγάλο βαθμό αυτή η απόφαση θα καθορίσει και το μέλλον σας.
Αυτή τη στιγμή έχετε ήδη στα χέρια σας την βαθμολογία σας , άρα ξέρετε πάνω κάτω ποιες πιθανότητες έχετε να εισαχθείτε στη σχολή της επιθυμία σας.
Όμως η δική μας συμβουλή είναι να μη λάβετε υπόψη τις εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων και ακόμη και αν έχετε λιγότερα από τα περσινά μόρια εισαγωγής εσείς να δηλώσετε τη σχολή που θέλετε γιατί κανείς δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να προβλέψει τα μόρια εισαγωγής .Άλλωστε αυτό που είναι πάντα σημαντικό είναι να ακολουθούμε την πραγματική μας επιθυμία γιατί έτσι έχουμε πιθανότητες να επιτύχουμε αυτά που θέλουμε στη ζωή. Ακόμη και αν οι επιδόσεις σας δεν είναι όσο υψηλές περιμένατε σημειώστε τη σχολή που θέλετε.
Στο μυαλό σας να έχετε πάντα ότι τώρα πια το να έχει κάποιος απλά ένα πτυχίο από οποιοδήποτε πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ, δεν φτάνει. Γι' αυτό, άλλωστε, όλοι ψάχνουν μετά μανίας για ένα καλό μεταπτυχιακό στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
Μεταπτυχιακό
Αυτό σημαίνει ότι τα τμήματα που διαλέγετε δεν πρέπει να έχουν περιορισμένο επιστημονικό πεδίο, έτσι ώστε αργότερα να μπορέσετε να συνεχίσετε τις σπουδές σας σε μεταπτυχιακό επίπεδο σε αντικείμενο κοντινό σε αυτό που κάνατε στις προπτυχιακές σπουδές.
Για παράδειγμα, τελευταία πάρα πολλοί φοιτητές που τελειώνουν τα τμήματα φυσικής επιλέγουν να συνεχίσουν σπουδές μεταπτυχιακές σε αντικείμενα όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή όσοι τελειώνουν το μαθηματικό σε σπουδές σχετικές με τις νέες τεχνολογίες.
Τέλος, δείξτε προσοχή στην προθεσμία υποβολής, η οποία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή αίτηση μηχανογραφικού δελτίου για οποιονδήποτε λόγο.
Τα βήματα για την ηλεκτρονική υποβολή
Έχοντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) μπορείς να μπεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr και να ακολουθήσεις τα βήματα της ηλεκτρονικής επεξεργασίας και υποβολής του ΜΔ. Χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και τον 8ψήφιο κωδικό υποψηφίου των πανελλαδικών εξετάσεων, θα ακολουθείς τις οδηγίες της εφαρμογής για να ξεκινήσεις την επεξεργασία του Μηχανογραφικού Δελτίου.
Αρχικά θα δεις προσυμπληρωμένα τα ατομικά σου στοιχεία και την ειδική περίπτωση, αν υπέβαλες τα δικαιολογητικά σου στο Λύκειο και αν αυτά ήταν επαρκή. Στη συνέχεια θα δεις προσυμπληρωμένα στοιχεία που αφορούν την κατεύθυνση ή την ειδικότητά σου, καθώς και τα πεδία ή τομείς που μπορείς να δηλώσεις. Τέλος, θα δεις τα τμήματα και σχολές που σου επιτρέπεται να δηλώσεις και θα ξεκινήσεις την επεξεργασία του ΜΔ.
Δηλώνεις τις σχολές που πραγματικά επιθυμείς, αλλάζεις τη σειρά, προσθέτεις ή αφαιρείς σχολές, με μόνο κριτήριο τις επιθυμίες σου και όχι τις περσινές βάσεις ή άλλες φήμες για τις βάσεις, καθώς οι βάσεις εισαγωγής κάθε χρόνο διαφοροποιούνται. Η ηλεκτρονική εφαρμογή θα τεθεί σε λειτουργία σε ημερομηνία που θα ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας και θα πληροφορηθείς από το Λύκειό σου και τα ΜΜΕ.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΒΟΗΘΕΙΑ: Για τη διευκόλυνσή σου, σημαντικό ρόλο καλούνται να παίξουν οι εκπαιδευτικοί και οι Δ/ντές των Λυκείων. Ωστόσο, μπορείς να βρεις αναλυτικές οδηγίες είτε κατά την είσοδό σου στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr είτε στην ιστοσελίδα του ΥΠΔΒΜΘ: www.minedu.gov.gr.

Τι να προσέξετε
7 «κλειδιά» ανοίγουν τις πόρτες ΑΕΙ-ΤΕΙ
Για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, κρίνεται σκόπιμο, για να αποφύγετε λάθη και να πετύχετε στη σχολή των ονείρων σας, να ακολουθήσετε τα εξής:
1 Επειδή και φέτος η κατάθεση του μηχανογραφικού είναι ηλεκτρονική και έχει πολύπλοκα σημεία, καλό θα ήταν να διαβάσετε την εγκύκλιο που θα βρείτε στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Παιδείας με πολλή προσοχή, γιατί πρόκειται για πραγματικό λαβύρινθο.
2 Ο υποψήφιος που θα δηλώσει προτίμηση για σχολή η οποία περιλαμβάνεται και στα δύο επιστημονικά πεδία που επέλεξε, τη δηλώνει μόνο μία φορά από όποιο επιστημονικό πεδίο επιθυμεί.
Κάθε υποψήφιος μπορεί να δηλώσει στο μηχανογραφικό δελτίο όσες σχολές επιθυμεί, ακόμη και όλες, από αυτές που περιλαμβάνονται σε ένα ή το πολύ δύο από τα πέντε επιστημονικά πεδία. Κάθε υποψήφιος μπορεί να δηλώσει, με όποια σειρά επιθυμεί, τις σχολές, ανεξάρτητα από το επιστημονικό πεδίο που περιλαμβάνονται.
Δηλαδή, αν υποτεθεί ότι επιλέγει σχολές από το 2ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο, μπορεί να δηλώσει ως πρώτη προτίμηση σημειώνοντας την ένδειξη 1 στην οικεία θέση, το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, ως δεύτερη προτίμηση με την ένδειξη 2 το τμήμα Μαθηματικών Αθήνας του 2ου Επιστημονικού Πεδίου, ως τρίτη προτίμηση με την ένδειξη 3 το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ του 4ου Επιστημονικού Πεδίου κ.ο.κ.
Όταν προηγούνται στις προτιμήσεις του υποψηφίου στρατιωτικές-αστυνομικές σχολές ή σχολές με ειδικά μαθήματα, θα πρέπει αυτές που ακολουθούν να δηλώνονται ανεξάρτητα από την ύπαρξη των πρώτων (μπορεί να υπάρξει αποτυχία λ.χ. σε κάποιο αγώνισμα, οπότε οι σχολές που προηγούνται και έχουν ειδικό μάθημα το συγκεκριμένο άθλημα να θεωρούνται ως μη δηλωθείσες).
3 Οι επιλογές σπουδών πρέπει να γίνονται με τη συνεκτίμηση των ακόλουθων δεδομένων:
  • Ενδιαφέροντα, κλίσεις και δυνατότητες του υποψηφίου,
  • Βαθμός δυσκολίας εισαγωγής σε σχέση με τις ατομικές επιδόσεις του υποψηφίου,
  • Προοπτικές στην αγορά εργασίας των επαγγελμάτων που συνδέονται με τις επιλεγόμενες σπουδές, δ) Περιοχή όπου βρίσκεται το επιλεγόμενο τμήμα, σε σχέση με τον τόπο κατοικίας του υποψηφίου.
4 Στο πλαίσιο αυτό συμβουλεύουμε τους υποψηφίους να σημειώνουν πρώτα στα μηχανογραφικά τους δελτία τα τμήματα που πραγματικά προτιμούν, ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής τους. Είναι καλύτερο ο υποψήφιος να σπουδάζει στο τμήμα για το οποίο ενδιαφέρεται, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι οι 3 στους 4 φοιτητές που διακόπτουν τις σπουδές τους δηλώνουν ότι οι προσδοκίες και τα ενδιαφέροντά τους βρέθηκαν σε αντιπαράθεση με το αντικείμενο σπουδών και τα μαθήματα των τμημάτων στα οποία πέτυχαν την εισαγωγή τους.
Να σημειώσουμε εδώ ότι δεκάδες αριστούχοι του 2000 και του 2001 που σπρώχτηκαν από γονείς και «κοινή γνώμη» σε τμήματα ΑΕΙ με αποκλειστικό κριτήριο την υψηλή τους βαθμολογία (π.χ. Ιατρική ή Η/Υ), χωρίς πραγματικά να τους ενδιαφέρει το αντικείμενο σπουδών, βρέθηκαν την επόμενη χρονιά στους καταλόγους της κατηγορίας του 10%, επιδιώκοντας εξαρχής την πρόσβασή τους σε τμήμα που τους ενδιαφέρει.
5 Η σειρά των προτιμήσεων πρέπει να εκφράζει την πραγματική επιθυμία του υποψηφίου και όχι να προσδιορίζεται από την πιθανολογούμενη επιτυχία ή αποτυχία του, σύμφωνα με τις βάσεις προηγούμενου έτους.
Ο υποψήφιος πρέπει να γνωρίζει ότι αν με το σύνολο των μορίων του εισάγεται σε περισσότερες από μία σχολές από αυτές που έχει δηλώσει προτίμηση, τότε θα εισαχθεί σε αυτή που έχει δηλώσει με προγενέστερη προτίμηση.
Έντονες διακυμάνσεις στις βάσεις εισαγωγής εμφανίζουν συνήθως οι σχολές οι οποίες έχουν ειδικό μάθημα. Σε κάθε περίπτωση και για περιορισμό της πιθανότητας σφάλματος, πρέπει οι σχολές προτίμησης του υποψηφίου να έχουν βάση εισαγωγής μεγαλύτερη ή μικρότερη κατά 2.500 μόρια σε σχέση με τα μόριά του.
Καλό είναι ο υποψήφιος να δηλώνει πάντοτε και σχολές που έχουν βάσεις εισαγωγής και κατά πολύ μικρότερες από τα μόριά του, προκειμένου να διασφαλίσει σε κάθε περίπτωση ένα θετικό αποτέλεσμα.
6 Το Μηχανογραφικό δελτίο θα πρέπει να συμπληρωθεί χωρίς οι υποψήφιοι να λαμβάνουν υπόψη τις βάσεις των προηγούμενων ετών. Όσοι ανήκουν σε μια από τις τρεις ειδικές κατηγορίες (πολυτέκνων, τριτέκνων και κοινωνικών κριτηρίων) θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου χωρίς να επηρεάζονται στις προτιμήσεις τους από τις περσινές βάσεις των ειδικών κατηγοριών.
7 Αν κάποιος από τους υποψηφίους ανήκει σε ειδική κατηγορία, θα πρέπει να έχει έτοιμα τα απαραίτητα δικαιολογητικά με ημερομηνία όχι μεταγενέστερη από την ημερομηνία υποβολής του μηχανογραφικού. Τα δικαιολογητικά θα τα καταθέσουν στη σχολή επιτυχίας. Αν είναι ελλιπή ή ψευδή, οι υποψήφιοι θα διαγραφούν και θα τιμωρηθούν με αποκλεισμό από τις Πανελλαδικές για δύο χρόνια.
Το κόστος σπουδών
Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε εποχή σοβαρότατης οικονομικής κρίσης, η επιλογή τόπου σπουδών είναι δύσκολη, διότι, όπως δείχνουν τα πράγματα, η κρίση θα χειροτερέψει και δυστυχώς δεν είναι απίθανο ένας νέος που θα ξεκινήσει φέτος τις σπουδές του ν' αναγκαστεί να τις εγκαταλείψει αν δεν μπορεί η οικογένεια ν' ανταποκριθεί οικονομικά. Συνυπολογίστε λοιπόν τόσο τον παράγοντα «κόστος σπουδών», καθώς η φοίτηση σε τμήμα εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας επιβαρύνει την οικογένεια του υποψηφίου συνολικά πάνω από 30.000 ευρώ (για τα 4-5 χρόνια σπουδών), καθώς και το γεγονός ότι π.χ. τόσο από το Τμήμα Μηχανολογίας του ΤΕΙ Πειραιά όσο και από το Τμήμα Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθήνας οι υποψήφιοι μπορούν είτε να περάσουν με κατατακτήριες μετά το τέλος των σπουδών τους σε αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα είτε να συνεχίσουν σε μεταπτυχιακές σπουδές.
Μην υποτιμάτε τις σχολές ΤΕΙ
Τα Τεχνολογικά ιδρύματα δεν είναι παρακατιανά, αντίθετα μάλιστα πολλά από αυτά έχουν σπουδές που έχουν πολύ καλύτερη «απόδοση» στην αγορά εργασίας από άλλες των πανεπιστημίων. Για παράδειγμα, δεκάδες απόφοιτοι του τμήματος Οινολογίας του ΤΕΙ Αθήνας βρήκαν δουλειά αμέσως μόλις πήραν τα πτυχία τους.
ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ
 Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου