Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Τρομάζουν την κυβέρνηση οι «σιωπηλοί» βουλευτές

550 334 73882Πονοκέφαλο προκαλούν σε Σαμαρά και Βενιζέλο οι βουλευτές που δεν έχουν βγει δημοσίως να γκρινιάξουν για το πολυνομοσχέδιο. Συνεχίζεται το «μασάζ» στους γαλάζιους βουλευτές, να ρίξει τους τόνους στο ΠΑΣΟΚ προσπαθεί ο Βενιζέλος.
Μαξίμου και Ιπποκράτους προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα ότι δεν ανησυχούν για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που ανοίγει την πόρτα σε απολύσεις στο δημόσιο. Ωστόσο, οι πληροφορίες του real.gr αναφέρουν ότι από τα επόμενα 24ωρα θα αρχίσει να χτίζεται μία επικοινωνιακή τακτική που θα βασίζεται στην κρισιμότητα, την οποία έχει για την κυβέρνηση η ψήφιση του –σε μία διαδικασία που μοιραία λαμβάνει τη μορφή της ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση.
Το «μασάζ» στη ΝΔ έχει αναλάβει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκε και χθες το απόγευμα στα γραφεία της ΝΔ στη Λ. Συγγρού. Είχε συζητήσεις με δημάρχους και στελέχη της ΝΔ σε μία προσπάθεια να εξηγηθεί ότι για την κυβέρνηση
δεν μετρούν οι ποσοτικοί στόχοι των απολύσεων αλλά η συνολική ανανέωση του δημοσίου με την ένταξη νέων εργαζομένων με προσόντα και διάθεση για προσφορά υπό συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας και άρα περιορισμένων πόρων για αποδοχές. Στην επιτροπή της Βουλής σήμερα αναμένονται δύο συζητήσεις για το πολυνομοσχέδιο: Η πρώτη θα ξεκινήσει το πρωί στις 10:00 και η δεύτερη μετά τις 14:00 το μεσημέρι.
Οι γκρίνιες αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και στο ΠΑΣΟΚ, βουλευτές του οποίου ζητούν ανοιχτά να υπάρξουν βελτιώσεις κυρίως σε ό,τι αφορά στα άρθρα που οδηγούν σε απολύσεις στο δημόσιο –επισημάνσεις που έχουν να κάνουν με το δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας του Σεπτεμβρίου στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η δημοτική αστυνομία.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσπαθεί να αποφορτίσει το κλίμα. Χθες, από την Κρήτη αφενός δεσμεύτηκε ότι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα γίνει με απολύτως διαφανείς διαδικασίες, αφετέρου υποστήριξε ότι η δημοτική αστυνομία που θα ενταχθεί στην ελληνική αστυνομία θα μπορεί να αξιοποιηθεί, εάν κριθεί αναγκαίο, και από τους δήμους, επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες ότι σε ειδικές περιπτώσεις θα προβλεφθεί ότι ένα μέρος των δημοτικών αστυνομικών -και μετά την κατάργηση του σώματος- θα συνεχίσει να απασχολείται στους δήμους ακόμη και υπό την αιγίδα της ΕΛ.ΑΣ.
Οι πιέσεις που υπάρχουν από δημάρχους σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι ισχυρές: Αρκετοί βουλευτές προειδοποιούν ότι στις δημοτικές εκλογές θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα προσέγγισης των αιρετών, κάτι που ήδη έχει ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πρόβλημα υπάρχει και στο «κενό» έως τον Σεπτέμβριο, αφού σε όλους τους δήμους έχουν παγώσει όλες οι προγραμματισμένες δράσεις που αφορούσαν στη δημοτική αστυνομία και άρα η συλλογή εσόδων.
Τρομάζουν οι «σιωπηλοί» βουλευτές
Λ. Συγγρού και Ιπποκράτους προσπαθούν να ανιχνεύσουν τις προθέσεις των βουλευτών τους και όχι τόσο εκείνων που έχουν βγει δημοσίως να γκρινιάξουν για το πολυνομοσχέδιο. Η περίπτωση του Ν. Κακλαμάνη αντιμετωπίζεται διαφορετικά από εκείνες των κυρίων Ταμήλου και Βλάχου που έχουν ήδη εκφράσει σοβαρές ενστάσεις για την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και δεκάδων ειδικοτήτων στα επαγγελματικά λύκεια.
Στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι πιο ελεγχόμενα αφού η κοινοβουλευτική ομάδα είναι μικρή και οι όποιες μουρμούρες μέχρι στιγμής χαρακτηρίζονται ως «ελεγχόμενες». Η ηχηρή παρέμβαση του Π. Κουκουλόπουλου προκάλεσε κάποιες συζητήσεις αλλά σε καμία περίπτωση δεν απηχεί τις θέσεις του Ευ. Βενιζέλου και άπαντες πιστεύουν ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα εμφανιστεί συντεταγμένα στη Βουλή, παρά τις όποιες ενστάσεις έχουν διατυπώσει δημοσίως η Θ. Τζάκρη και ο Γ. Ντόλιος για τις «οριζόντιες αποφάσεις». Ήδη η αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φ. Γεννηματά έχει δεσμευτεί ότι τα αμυντικά συστήματα δεν θα έχουν την τύχη της ΕΡΤ και οι όποιες αποφάσεις εξυγίανσης θα υλοποιηθούν εν λειτουργία.
Σαμαράς και Βενιζέλος βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία ενώ στελέχη από τα δυο κόμματα (Κ. Μπούρας, Ο. Κωνσταντινόπουλος) έχουν αναλάβει τη «χαρτογράφηση» των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων, προκειμένου να μην υπάρξουν απρόοπτα στη Βουλή την προσεχή Τετάρτη. Το μεγαλύτερο άγχος έχουν στη ΝΔ που η κοινοβουλευτική ομάδα δεν έχει ακόμη «χωνέψει» τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που θυμούνται το βράδυ του μεγάλου κάζου τον Φεβρουάριο του 2012, όταν ο κ. Σαμαράς προχώρησε σε διαγραφή 21 βουλευτών που δεν ψήφισαν το Μνημόνιο ΙΙ, οι περισσότεροι εκ των οποίων μέχρι την ώρα της ψηφοφορίας δεν είχαν εκφραστεί δημόσια για το ποια στάση θα κρατήσουν. (real)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου