Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Η Τουρκία αγοράζει τεθωρακισμένα ενώ διαπραγματεύεται εκεχειρία με τους Κούρδους


erdogan 7Ερωτηματικά προκαλεί η πρόθεση της Τουρκίας να αγοράσει όπλα κατά του ΡΚΚ (Κουρδικό Εργατικό Κόμμα), την ώρα που συνεχίζονται, αν και πολύ αργά, οι ειρηνευτικές διαδικασίες μεταξύ τους.
Πιο αναλυτικά, η τουρκική κίνηση για αγορά εκατοντάδων τεθωρακισμένων οχημάτων για τις χερσαίες δυνάμεις της χώρας, έχει προβληματίσει έντονα στρατιωτικούς αναλυτές και διπλωμάτες. Οι περισσότεροι ανέμεναν η κυβέρνηση του Ερντογάν να αναστείλει την αγορά των συγκεκριμένων όπλων, τα οποία αποσκοπούν αποκλειστικά και μόνο στην αντιμετώπιση των Κούρδων μαχητών, ωστόσο, όπως φαίνεται, κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στα σχέδια του Τούρκου πρωθυπουργού.
«Ήρθε ως έκπληξη το γεγονός ότι οι Τούρκοι εξακολουθούν να είναι υπερβολικά πρόθυμοι να
αγοράσουν το υπόλοιπο των τεθωρακισμένων που ο παραγωγός τους αρχικά απέτυχε να τα παραδώσει. Μια πιο συνετή πολιτικά και οικονομικά ορθολογική κίνηση θα ήταν η αναστολή της εν λόγω αγοράς, τουλάχιστον... κατά τη διάρκεια της ειρηνευτικής διαδικασίας», δήλωσε ένας ανώτερος πρέσβης της ΕΕ στην Άγκυρα.
«Η κίνηση αυτή, κατά κάποιο τρόπο, αποκαλύπτει ότι η Άγκυρα υπολογίζει δυναμικά το ενδεχόμενο αποτυχίας στις διαπραγματεύσεις με το ΡΚΚ», είπε στρατιωτικός αναλυτής με έδρα το Λονδίνο.
«Δεν υπάρχει καμία άλλη άμεση απειλή για την ασφάλεια του PKK από το ότι ο τουρκικός στρατός θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα εν λόγω οχήματα», σημειώνει και προσθέτει:
«Αντ 'αυτού, η τουρκική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει με δύο συμβάσεις για τα νέα τεθωρακισμένα οχήματα που θα έχουν κόστος εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων». (defencenet)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου