Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Υδρογονάνθρακες: Ποιοι αναλαμβάνουν τις εξορύξεις σε Πατραϊκό & Ιωάννινα

ddc7146176eec240951e44da05d5f12boillll500Σε κατακύρωση των διαγωνισμών για έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στα Ιωάννινα και το Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο, όπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι της τάξης των 250 – 280 εκατ. βαρελιών, προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ενώ παράλληλα προχωρούν οι διαδικασίες για την προκήρυξη τουλάχιστον άλλων δέκα χερσαίων περιοχών της χώρας.
Οπως ανακοινώθηκε, η Επιτροπή αξιολόγησης των προσφορών οι οποίες υπεβλήθησαν στο πλαίσιο των διαγωνισμών που είχαν προκηρυχθεί πέρυσι τον Ιανουάριο, ολοκλήρωσε το έργο της και σύμφωνα με την ομόφωνη πρότασή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη:
Για τη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων προτείνεται ως ανάδοχος η κοινοπραξία ENERGEAN OIL AND GAS / PETRA.
Για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού προτείνεται η κοινοπραξία ΕΛΠΕ /EDISON/PETROCELTIC.

Για την τρίτη περιοχή που είχε προκηρυχθεί (Κατάκολο) διαπιστώθηκε ότι οι προσφορές των δύο ενδιαφερομένων ήταν παραπλήσιες. Ετσι η αξιολόγηση συνεχίζεται και η κατακύρωση αναμένεται εντός των επόμενων ημερών ή εβδομάδων.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα στον Πατραϊκό Κόλπο είναι της τάξης των 200 εκατ. βαρελιών, στα Ιωάννινα 50 – 80 εκατ. βαρέλια και στο Κατάκολο 3 εκατ. βαρέλια, ενώ τα αναμενόμενα συνολικά έσοδα του Δημοσίου από τις δύο περιοχές που κατακυρώθηκαν, σε βάθος χρόνου 25ετίας, υπολογίζονται σε περίπου 11 δισ. ευρώ.
Ο κ. Μανιάτης ενημέρωσε ήδη για τις εξελίξεις τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, καθώς και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.
Η Επιτροπή, έπειτα από την αξιολόγηση των αρχικών προσφορών, προέβη σε διαπραγμάτευση με τους υποψήφιους παραχωρησιούχους (μεμονωμένες εταιρείες ή κοινοπραξίες εταιρειών).
Βασική επιδίωξη ήταν η βελτίωση του αρχικά προτεινόμενου προγράμματος εργασιών, με στόχο την ολοκληρωμένη έρευνα της περιοχής, την πρόσκτηση νέων αναβαθμισμένων δεδομένων, τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση όλων των δυνατών στόχων ενδιαφέροντος, καθώς και τη βελτίωση όλων των οικονομικών μεγεθών (μίσθωμα ελληνικού δημοσίου, ανταλλάγματα υπογραφής σύμβασης0 και παραγωγής, ετήσιο καταβαλλόμενο ποσό για εκπαίδευση προσωπικού), πέραν της φορολογίας, που συντελούν στην αύξηση του οφέλους του Δημόσιου.
Επελέγησαν, τελικά, οι πλέον ευνοϊκές προσφορές, λαμβάνοντας υπόψη τις τεχνικές ερευνητικές δυνατότητες και τα αναμενόμενα για το δημόσιο οικονομικά αποτελέσματα. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η πρόσκληση για τη σύνταξη και την υπογραφή των συμβάσεων.
16grafima-thumb-large
Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ:
Οι συμβάσεις μίσθωσης έχουν δομηθεί σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, αλλά έχει ληφθεί σημαντικά υπόψη και η διεθνής πρακτική έρευνας και παραγωγής, ώστε να εξασφαλισθεί η «καλή πρακτική» σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει αποδοθεί στο θέμα της περιβαλλοντικής προστασίας, για την οποία οι υποψήφιοι ανάδοχοι έχουν δεσμευτεί για την εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία όρων και των αυστηρότερων προδιαγραφών της βιομηχανίας πετρελαίου, όπως αυτές έχουν διεθνώς καθιερωθεί.
Τα αναμενόμενα έσοδα σε περιφερειακό επίπεδο για έργα ανάπτυξης και μείωσης των περιφερειακών και των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων (20% των εσόδων του δημοσίου για δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος και 5% των ειδικών πόρων της τοπικής και της περιφερειακής αυτοδιοίκησης), ανέρχονται σε περίπου 2 δισ. ευρώ. Σημειώνεται για λόγους σύγκρισης ότι η δημόσια δαπάνη στα δύο Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (Π.Ε.Π.) Δυτ. Ελλάδας και Ιονίων Νήσων είναι περίπου 700 εκατ. ευρώ, δηλαδή τα αναμενόμενα έσοδα των τοπικών κοινωνιών μόνο από το μπλοκ του Πατραϊκού, είναι περίπου τριπλάσια.
Αντίστοιχα στην Ήπειρο, σύμφωνα με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που εκπόνησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία του βιομηχανικού τομέα της περιφέρειας (πλην κατασκευών) σε ετήσια βάση αναμένεται να αυξηθεί κατά 40% (από 480 εκατ. ευρώ σε 670 εκατ. ευρώ) και για περίοδο τουλάχιστον 20 ετών. Στο όφελος αυτό θα πρέπει να προστεθεί η θετική επίδραση στην απασχόληση και στο εισόδημα: για κάθε άμεση θέση εργασίας στον κλάδο των Υ/Α δημιουργούνται 2-3 νέες θέσεις εργασίας στην ευρύτερη οικονομία και για κάθε 1 ευρώ εισοδήματος που αποκτάται άμεσα από τον κλάδο Υ/Α, δημιουργείται εισόδημα 1-2 ευρώ σε εργαζομένους σε άλλους κλάδους.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη θητεία του ως υφυπουργού ΠΕΚΑ, ο κ. Μανιάτης είχε προετοιμάσει τις διαδικασίες για προκήρυξη των διαγωνισμών τουλάχιστον για άλλα δέκα χερσαία οικόπεδα που έχουν ερευνηθεί κατά καιρούς στο παρελθόν αλλά τα δεδομένα που προέκυψαν ήταν φτωχά ή ξεπερασμένης τεχνολογίας. Πρόκειται συγκεκριμένα για 10 με 12 οικόπεδα σε Έβρο, Καβάλα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Αιτωλοακαρνανία, κομμάτι της Μεσσηνίας, Αχαΐα και πιθανώς χερσαίο τμήμα της Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου