Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

ΥΠΟΙΚ: Κατατέθηκε στη Βουλή το Πολυνομοσχέδιο - Δείτε το, ολόκληρο εδώ


Τη δυνατότητα κατάργησης θέσεων, κλάδων ή ειδικοτήτων σε υπουργεία, αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Ο.Τ.Α. α' και β' βαθμού, Ν.Π.Δ.Δ., προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, που κατατέθηκε απόψε στη Βουλή, στο κεφάλαιο Δ' που αφορά τις διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Συγχρόνως, προβλέπεται η δυνατότητα σύστασης θέσεων.
Η κατάργηση ή σύσταση θέσεων θα γίνεται με απόφαση του υπ. Δ. Μεταρρύθμισης και του οικείου υπουργού, σε εκτέλεση σχετικών αποφάσεων του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, μετά από τεκμηρίωση που στηρίζεται σε εκθέσεις αξιολόγησης δομών και σχέδια στελέχωσης.
 
Η διαθεσιμότητα
 
Η επιλογή των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα, μετά την κατάργηση της οργανικής τους θέσης, διενεργείται μετά από αποτίμηση και μοριοδότηση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων
τους. Θα συνεκτιμηθεί η εργασιακή και διοικητική εμπειρία τους, η άσκηση ειδικών καθηκόντων και η εργασιακή φυσιογνωμία του υπαλλήλου. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στον τρόπο εισαγωγής του υπαλλήλου. Αυξημένη μοριοδότηση λαμβάνουν όσοι έχουν εισαχθεί μετά από διαγωνισμό.

Η αποτίμηση των προσόντων αποτυπώνεται σε βαθμολογικό πίνακα από τα Τριμελή Υπηρεσιακά Συμβούλια. Η διάρκεια της διαθεσιμότητας δεν μπορεί να ξεπερνά τους 8 μήνες.
Από τη διαθεσιμότητα εξαιρούνται οι υπάλληλοι που είναι ανάπηροι σε ποσοστό τουλάχιστον 67% ή έχουν εξαρτώμενο μέλος με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, οι πολύτεκνοι, οι προστάτες μονογονεϊκής οικογένειας, υπάλληλος του οποίου ο/η σύζυγος τίθεται σε διαθεσιμότητα.

Η κινητικότητα

Στο πλαίσιο της κινητικότητας επιτρέπεται η μετάταξη μονίμων υπαλλήλων, η μεταφορά υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, η μεταφορά υπαλλήλων που διατηρούν τη δημοσιοϋπαλληλική τους ιδιότητα των Ν.Π.Δ.Δ..
Προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου μπορεί να μεταφέρεται σε Ν.Π.Ι.Δ. του δημόσιου τομέα. Η μετάταξη ή μεταφορά αυτών των υπαλλήλων είναι υποχρεωτική.
Η κινητικότητα των υπαλλήλων διασφαλίζεται ότι αντιστοιχεί στην εργασιακή τους φυσιογνωμία και λαμβάνει υπόψη τα περιγράμματα θέσης και καθηκόντων τους, εφόσον αυτά υπάρχουν και τις δηλώσεις προτίμησής τους. Η διαδικασία της μετάταξης ή μεταφοράς υπαλλήλων γίνεται από τα αρμόδια Τριμελή Συμβούλια των φορέων υποδοχής τους.
Ειδικά, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης καταργούνται οι αρμοδιότητες των Τμημάτων Κίνησης και Επισκευών της Δ/νσης Κρατικών Αυτοκινήτων και Επικοινωνιών. Η αρμοδιότητα εξυπηρέτησης των αναγκών μετακίνησης κυβερνητικών προσώπων, επισήμων, επικεφαλής οργανισμών και λοιπών προσώπων μεταφέρεται στις οικείες υπηρεσίες των υπουργείων ή φορέων.
Η αρμοδιότητα διάθεσης αυτοκινήτων και οδηγών για την εξυπηρέτηση ξένων επισήμων μεταφέρεται στο υπ. Εξωτερικών και στη Δ/νση Εθιμοτυπίας.
Η αρμοδιότητα της κίνησης, συντήρησης και επισκευής οχημάτων μεταφέρεται στο υπ. Δ. Τάξης, στις Υπηρεσίες Συνοδείας Ασφαλείας και Προστασίας επισήμων.

Οι αλλαγές στον ιδιωτικό τομέα 
Το τελευταίο δεκαήμερο του μηνός Φεβρουαρίου κάθε έτους, θα ξεκινά η διαδικασία με την οποία θα ορίζεται το ύψος του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου της Κυβέρνησης που κατατέθηκε αργά απόψε στη Βουλή.
Η διαδικασία θα ολοκληρώνεται το τελευταίο δεκαπενθημέρου του Ιουνίου. Ο υπουργός Εργασίας αφού λάβει υπόψη του το πόρισμα της διαβούλευσης των κοινωνικών εταίρων, εισηγείται στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα εκδίδει την απόφαση με την οποία θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός των υπαλλήλων και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών.
Προηγείται διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της Κυβέρνησης με την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη, εξειδικευμένων επιστημονικών, ερευνητικών και συναφών φορέων και εμπειρογνωμόνων, σε θέματα οικονομίας και ιδίως οικονομίας της εργασίας, κοινωνικής πολιτικής καθώς και εργασιακών σχέσεων και το συντονισμό από επιτροπή.
Στη διαβούλευση, εκ μέρους των εργαζομένων όλης της χώρας συμμετέχει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) και λοιπές δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές που εκπροσωπούν εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα σε εθνικό επίπεδο. Αντίστοιχα, εκ μέρους των οργανώσεων των εργοδοτών, εργοδοτικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.), η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.), η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (Ε.Σ.Ε.Ε.), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.), και λοιπές εργοδοτικές οργανώσεις που προτείνονται από αυτούς ή καλούνται από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης.
Θεσπίζεται ακόμη, ότι η διαβούλευση συντονίζεται από τριμελή Επιτροπή αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Ο.ΜΕ.Δ., ως Πρόεδρο, ένα πρόσωπο κύρους ως εκπρόσωπο του υπουργού Οικονομικών και ένα πρόσωπο κύρους ως εκπρόσωπο του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με τη γραμματειακή υποστήριξη των υπηρεσιών του Ο.ΜΕ.Δ. καθώς επίσης ορίζεται και το έργο της Επιτροπής Συντονισμού της διαβούλευσης,
Προβλέπεται τέλος ότι το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), αναλαμβάνει τη σύνταξη του Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης, σε συνεργασία με πενταμελή επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, εξειδικευμένων σε θέματα οικονομίας και κυρίως οικονομίας της εργασίας, κοινωνικής πολιτικής καθώς και εργασιακών σχέσεων.
Η νέα διαδικασία - μηχανισμός διαμόρφωσης νομοθετικώς καθορισμένου νόμιμου κατώτατου μισθού και κατώτατου ημερομισθίου για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου όλης της χώρας τίθεται σε ισχύ μετά τα προγράμματα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, δηλαδή όχι πριν από την 1η Ιανουαρίου του 2017.
Διαβάστε ολόκληρο το πολυνομοσχέδιο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου