Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Σοβαρή εξέλιξη: Οι Κούρδοι της Συρίας κηρύσσουν την αυτονομία τους

Οι Κούρδοι της Συρίας πήραν μια απόφαση που είναι προφανές ότι θα οδηγήσει στην ανατροπή των ισορροπιών στην περιοχή. Με βάση την απόφαση αυτή έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την ανακήρυξη της αυτονομίας του Δυτικού Κουρδιστάν!
Τις εργασίες που σχετίζονται με την αυτονόμηση της περιοχές έχουν αναλάβει τα μέλη της Κίνησης Δημοκρατικής Κοινωνίας (TEV-DEM), τα οποία έχουν την υποστήριξη των κομμάτων και των μαζικών οργανώσεων της περιοχής του Δυτικού Κουρδιστάν.
Με βάση την απόφαση, εντός των επόμενων τριών μηνών θα συγκροτηθεί μια μεταβατική διοίκηση και θα συνταχθεί ένα μεταβατικό σύνταγμα. Η διοίκηση που θα συγκροτηθεί θα προκηρύξει εκλογές, που θα γίνουν σε έξι μήνες, για την εκλογή της Βουλής των Λαών του Κουρδιστάν.
Να σημειωθεί ότι έχει ήδη συμπληρωθεί ένας χρόνος από τότε που οι Κούρδοι της Συρίας ανέλαβαν
τον έλεγχο των πόλεων του Δυτικού Κουρδιστάν, την ίδια ακριβώς περίοδο που οι αντάρτες του ΡΚΚ άρχισαν την επιχείρηση ελέγχου της περιοχής Σεμντίνλι, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά την τακτική "χτυπώ και παραμένω στην περιοχή" αντί της κλασικής "χτυπώ και φεύγω", που εφαρμόζουν οι αντάρτες σε όλες τις άλλες περιπτώσεις.
Η διπλή αυτή επιχείρηση του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος και του ΡΚΚ σε Συρία και ΝΑ Τουρκία, σε συνδυασμό με τις πιέσεις των ΗΠΑ, που εκδηλώθηκαν και φανερά το Σεπτέμβριο του 2012, υποχρέωσαν την κυβέρνηση Ερντογάν και το τουρκικό κράτος να αρχίσει συνομιλίες με το Άπο και το ΡΚΚ, που οδήγησαν στην εκεχειρία της 21ης Μαρτίου 2013.
Για μια πιο καθαρή εικόνα για το τι συντελείται στο Κουρδικό, διαβάστε τα άρθρα μας στην "δημοκρατία" της Παρασκευής και την "κυριακάτικη δημοκρατία".
Όσο για αυτά που συμβαίνουν στο Δυτικό Κουρδιστάν, διαβάστε ξανά τι λέγαμε ακριβώς ένα χρόνο πριν, στο άρθρο μας "Η θέση της Τουρκίας την μετά Άσαντ εποχή - Το δεύτερο κουρδικό κράτος είναι γεγονός".
Αυτά, για να κατανοήσουμε επιτέλους πόσο σημαντικό ζήτημα είναι η πολιτική ανάλυση και η στρατηγική πρόβλεψη για τη χάραξη στρατηγικής μιας χώρας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου