Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Πως η μαύρη οικονομία γίνεται κατάλευκη


Τα πράγματα είναι απλά. Όποιος θέλει, συνήθως τα καταφέρνει κιόλας.
Όταν τόλμησα να γράψω πως η φοροδιαφυγή δεν είναι και τόσο μεγάλη όσο νομίζουμε, υπήρξαν πολλά σχόλια που με πέρασαν «γενεές δεκατέσσερις». Ας υποθέσουμε ότι προσχωρώ στην άποψη των φίλων που με έψεξαν. Η φοροδιαφυγή λοιπόν είναι τεράστια και η μαύρη οικονομία ένα μέγεθος τόσο κρίσιμο, που αν «συλληφθεί» η χώρα πλέον θα έχει βγει από την δίνη της κρίσης εντός της οποίας έχει βυθιστεί.
Το επόμενο ερώτημα είναι «μπορεί να συλληφθεί αυτή η τεράστια μαύρη οικονομία»;
Όλοι λέμε πως είναι δύσκολο, έως ακατόρθωτο. Άλλωστε και οι άλλες ισχυρές οικονομικά χώρες, δεν έχουν καταφέρει να εξαφανίσουν την παραοικονομία τους. Ας αναρωτηθούμε όμως: μήπως αυτές οι χώρες δεν επιθυμούν πραγματικά να εξαφανίσουν τελείως την «μαύρη» οικονομία, καθώς αυτή εκτός από μάστιγα, μπορεί όταν είναι ελεγχόμενη να προσφέρει και θετικές υπηρεσίες στην «λευκή» οικονομία και γενικότερα στην κοινωνία; Εμείς από την άλλη, που συμφωνήσαμε πως θεωρούμε
κρισιμότατο το μέγεθος της παραοικονομίας στην χώρα μας και ζωτικής σημασίας την σύλληψή της, μήπως θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας στην κατεύθυνση αυτή;
Υπάρχει ένας απλός τρόπος, με τον οποίο το μεγαλύτερο κομμάτι της «μαύρης» οικονομίας μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα κατάλευκη! Ο τρόπος αυτός λέγεται κάρτα συναλλαγών ή αλλιώς, θεσμοθέτηση διενέργειας ΟΛΩΝ των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα. Δηλαδή, δεν κουβαλάει κανείς πάνω του ούτε ευρώ μετρητά, ενώ όσα χρήματα έχει προς ξόδεμα, τα έχει τοποθετήσει σε λογαριασμό τραπέζης συνδεδεμένο με πλαστική κάρτα πληρωμών. Κάθε λιανοπωλητής ή έμπορος είναι υποχρεωμένος να διαθέτει αντίστοιχο τερματικό μηχάνημα, ώστε να μπορεί να πληρωθεί το είδος ή την υπηρεσία που προσφέρει μέσω αυτών των καρτών. Αυτομάτως δε, το ΦΠΑ πιστώνεται στο ταμείο του κράτους.
Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό εδώ πέρα. Προτείνουμε κάτι που έχει δοκιμασθεί και δουλέψει καλά στις περισσότερες χώρες του πολιτισμένου κόσμου. Το χρήμα όλο και περισσότερο γίνεται πλαστικό, εικονικό και (κυρίως) εμφανές στις τράπεζες, την εφορία και το κράτος. Γνωρίζοντας ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός την μεγάλη μάζα των συναλλαγών και το κύριο ρεύμα της πορείας του χρήματος, μπορεί να φορολογήσει εισόδημα ή έστω πραγματικά έξοδα και όχι φανταστικά τεκμήρια, καθιστώντας αυτομάτως την άμεση φορολογία δικαιότερη και αποτελεσματικότερη. Συγχρόνως, η έμμεση φορολογία πραγματοποιείται στην πηγή, επιτρέποντας την είσπραξη μεγαλύτερου ποσού έμμεσων φόρων, με άμεση συνέπεια την μείωση του ποσοστού του ΦΠΑ και των άλλων έμμεσων φόρων.
Ιδού η Ρόδος, λοιπόν, ιδού και το … πήδημα. Ελπίζω να ακούσω κριτική και σχόλια που να ξεπερνούν το επίπεδο του φόβου του «μεγάλου αδερφού» που θα παρακολουθεί τις κινήσεις μας μέσω των εωσφορικών καρτών με το μισητό νούμερο 666 τυπωμένο πάνω τους ή χειρότερα, «χτυπημένο» με τατουάζ στο εσωτερικό των βραχιόνων μας! Σας το λέω καθαρά: η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο, που αν θέλει ο «μεγάλος αδερφός» να παρακολουθήσει τις κινήσεις μας, το τελευταίο που χρειάζεται είναι οι πλαστικές κάρτες πληρωμής των συναλλαγών μας!
Akenaton
antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου