Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Το αγγλικό αεροπλανοφόρο πέρασε στα χέρια των Τούρκων


Απίστευτα πράγματα γίνονται στο βωμό του χρήματος και των περικοπών.
Το ένδοξο αεροπλανοφόρο της Βρετανίας το Ark Royal, τη ναυαρχίδα του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου πέρασε στα χέρια των Τούρκων μόλις για 2.900.000 Αγγλικές λίρες.

Οι Βρετανοί ακόμα δεν μπορούν να πιστέψουν ότι το , πλοίο-σύμβολο της βρετανικής ναυτικής παράδοσης και ισχύος, η ναυαρχίδα των Βρετανών στον Πόλεμο των Φόκλαντς και στον Πρώτο Πόλεμο του Κόλπου δεν βρίσκεται πλέον στα Αγγλικά νερά.

Το εν λόγω πλοίο παροπλίστηκε στα τέλη του 2010 και δεν μετατράπηκε σε έκθεμα ή σε μουσείο,
λόγω έλλειψης κονδυλίων. Η κυβέρνηση της Αγγλίας αφού δεν μπόρεσε να το αξιοποιήσει ,το πούλησε το Μάιο προκειμένου να κερδίσει και κάποια χρήματα.

Το τελευταίο του ταξίδι έμενε να είναι στις 20 Μαϊου από το Πόρτσμουθ προς τη Σμύρνη.
Αγοράστηκε από την τουρκική εταιρεία Leyal Ship Dismantling & Recycling για σκραπ!

Ήδη διαλύεται για να ανακυκλωθούν οι χιλιάδες τόνοι ατσαλιού

Το πάλαι ποτέ καμάρι του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού καθελκύστηκε, από τα ναυπηγεία Swan Hunters Ship Builders' yard στο Wallsend, το 1978. Κόστισε εκείνη την εποχή 320.000.000 εκατομμύρια λίρες.

Είχε μήκος 210 μέτρα, μετέφερε 22 αεροσκάφη και είχε πλήρωμα 1051 ανδρών.

Το HMS Ark Royal ήταν το πέμπτο κατά σειρά πλοίο του βασιλικού ναυτικού που έφερε αυτό το όνομα (το πρώτο ήταν μια φρεγάτα του 1587), και ήταν αδερφό πλοίο των επίσης σπουδαίων αεροπλανοφόρων Invincible και Illustrious. Μάλιστα αρχικώς επρόκειτο να ονομαστεί Indomitable.

Η μοίρα του ήθελε να κοπεί σε αμέτρητα κομμάτια από τον ίδιο διαλυτή που προ δύο ετών είχε “κόψει” και το Invincible.

Το κενό που αφήνει στο βρετανικό στόλο αναμένεται να καλύψει το υπό ναυπήγηση αεροπλανοφόρο HMS Prince of Wales που αναμένεται να παραδοθεί το 2016.
Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης
http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου