Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Παράθυρο για το θέμα του κατοχικού δανείου;

Να κλείσει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, επιχείρησε ο Β. Σόιμπλε, ερωτώμενος σχετικά. Στη συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Οικονομικών ρωτήθηκε από τους Έλληνες δημοσιογράφους ποιες είναι οι προθέσεις της Γερμανίας σε σχέση με το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις, είχε χαρακτηριστικά: «Οι Γερμανοί αναγνωρίζουμε τη συνεχιζόμενη ευθύνη μας για την κρίση που προκάλεσαν οι ναζί στην Ευρώπη με τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ακόμη και αν οι σημερινοί Γερμανοί δεν έχουν μνήμη, καθώς έχουν
γεννηθεί με μεταγενέστερους χρόνους, η ευθύνη εξακολουθεί να υπάρχει και πρέπει να δούμε πραγματικά τι έγινε στην Ελλάδα εκείνη την εποχή».
Αυτό όμως, συνέχισε, είναι ένα θέμα τελείως διαφορετικό από τις γερμανικές αποζημιώσεις που έχουν διευθετηθεί τελεσίδικα. Υπονοεί ξεκάθαρα ότι το θέμα έχει κλείσει με τη συμφωνία του Λονδίνου.
Ωστόσο, υπάρχει μια ενδιαφέρουσα πτυχή. Για τους Γερμανούς έχει κλείσει το θέμα των αποζημιώσεων, παραμένει ωστόσο ανοικτό το ζήτημα του κατοχικού δανείου. Και με το να αναγνωρίζει τις ευθύνες των ναζί για τον πόλεμο στην Ευρώπη, εμμέσως πλην σαφώς αφήνει ανοικτό παράθυρο για διεκδικήσεις, αλλά μόνο στο θέμα του κατοχικού δανείου.
antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου