Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Φόβοι για νέα αιματοχυσία στην Αίγυπτο

Picture 0 for Φόβοι για νέα αιματοχυσία στην ΑίγυπτοΣτην πλατεία Ταχρίρ έχουν κατασκηνώσει ομάδες διαδηλωτών κατά του Μόρσι ενώ και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, κάλεσαν τους πολίτες να διαδηλώσουν καταγγέλλοντας το «αστυνομικό κράτος»
Νέες μαζικές διαδηλώσεις, υπό τον φόβο για νέα αιματοχυσία, αναμένεται να πραγματοποιηθούν και σήμερα στην Αίγυπτο, εν αναμονή του διορισμού του μεταβατικού πρωθυπουργού της χώρας. Οι διαδηλώσεις διοργανώνονται τόσο από τους υποστηρικτές όσο και από τους αντιπολιτευόμενους στον Μοχάμεντ Μόρσι. Στο Κάιρο, δυνάμεις του στρατού έχουν αναπτυχθεί για να αποτρέψουν τυχόν νέες συγκρούσεις.

Στην πλατεία Ταχρίρ όπου έχουν κατασκηνώσει ομάδες διαδηλωτών κατά του Μόρσι, ενώνουν τις
δυνάμεις τους με άλλους που συγκεντρώνονται εκεί για να πραγματοποιήσουν πορείες σήμερα.

Από την άλλη πλευρά, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, οι οποίοι υφίστανται μια εκστρατεία καταστολής από τις νέες αρχές, κάλεσαν από την πλευρά τους, τους πολίτες να διαδηλώσουν «κατά εκατομμύρια» καταγγέλλοντας το «αστυνομικό κράτος»  που εδραιώνεται μετά το «στρατιωτικό πραξικόπημα».

Οι ισλαμιστές ορκίστηκαν να μείνουν στους δρόμους έως την επάνοδο του Μόρσι, του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της χώρας, ενώ ο ιερωμένος Γιούσεφ αλ-Καραντάουι, ο μέντορας των Αδελφών Μουσουλμάνων από τους οποίους προέρχεται ο Μόρσι, δήλωσε ότι είναι «άκυρη» η αποπομπή του Μόρσι.

Μάλιστα, σήμερα αναμένεται να σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τον διορισμό του μεταβατικού πρωθυπουργού, θέση που προορίζεται για τον Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης στο Μόρσι. Ο Ελ-Μπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) είναι «η πιο λογική επιλογή» για τον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης πριν από τις γενικές εκλογές, των οποίων η ημερομηνία διεξαγωγής δεν έχει οριστεί, δήλωσε σύμβουλος του προσωρινού προέδρου Αντλι Μανσούρ. Ωστόσο ο διορισμός του δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ, πρόσθεσε ο σύμβουλος, μετά την ανακοίνωση της είδησης από το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ και την επιβεβαίωσή της από στρατιωτική πηγή.

Πηγή προσκείμενη στην υπόθεση εξήγησε ότι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη με την ηγεσία του σαλαφιστικού κόμματος αλ-Νουρ, σε μια προσπάθεια να πειστεί να συμφωνήσει στην επιλογή του Ελ-Μπαραντέι.

Η αντιπολίτευση στον Μόρσι είχε αναθέσει στον Ελ-Μπαραντέι να την εκπροσωπεί στην πολιτική μετάβαση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε ότι η χώρα του δεν στηρίζει κανένα αιγυπτιακό κόμμα.

Σε τεταμένο κλίμα ο Μανσούρ είχε επαφές με τον στρατηγό Σίσι, τον νέο ισχυρό άνδρα της χώρας, όπως και με τον ΕλΜπαραντέι και εκπροσώπους του Τάμαροντ.

Μετά την απομάκρυνση του ισλαμιστή προέδρου με το επιχείρημα ότι δεν ήταν σε θέση να διευθετήσει την πολιτική κρίση, ο στρατός και οι νέες αρχές ξεκίνησαν εκστρατεία εναντίον των Αδελφών Μουσουλμάνων, οι οποίοι ανήλθαν στην εξουσία με την εκλογή του Μόρσι, ύστερα από 30 χρόνια απαγόρευσης του κινήματός τους από το καθεστώς Μουμπάρακ.

Σε μια επίδειξη ισχύος απέναντι στον στρατό, οι ισλαμιστές επιμένουν στον «ειρηνικό» χαρακτήρα των εκκλήσεων σε κινητοποιήσεις και καταγγέλλουν τις προβοκάτσιες.

Ωστόσο κάτοικοι ορισμένων συνοικιών του Καΐρου επιβεβαίωσαν ότι είδαν υποστηρικτές τους, οπλισμένους με ξίφη, ρόπαλα και αυτόματα όπλα τη νύχτα που σφραγίστηκε από τις πολύνεκρες ταραχές.

Από την έναρξή τους στις 26 Ιουνίου, οι ταραχές έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 80 ανθρώπων στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου