Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Να μετακινηθούν στο Υπουργείο Υγείας οι καθηγητές με ειδικότητα και πτυχίο τομέα υγείας, ζήτησε ο Υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης - Ψηφίστηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το Πολυνομοσχέδιο


de.jpgΨηφίστηκε, με τις ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το πολυνομοσχέδιο.

Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έδωσε διευκρινίσεις για τους λόγους και τη διαδικασία κατάργησης κλάδων της τεχνικής εκπαίδευσης, ενώ σε νομοτεχνικές βελτιώσεις και αλλαγές προχώρησε ο υπουργός Υγείας. 
Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν πως πως κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής θα αποσυρθεί η διάταξη που προσφέρει ασυλία στα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (υπό τον όρο αυτό υπερψήφισε το σχετικό άρθρο το ΠΑΣΟΚ), καθώς και η τροπολογία με την οποία προσφερόταν το προεδρικό αεροσκάφος στον αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και στον υπουργό Εθνικής Άμυνας.
Συγκεκριμένα, θα προβλέπεται πως τα μέλη του ΤΧΣ δεν θα υπόκεινται σε ποινικές ευθύνες για τις πράξεις τους, αλλά μόνο σε αστικές.
Σχετικά με την Τεχνική Εκπαίδευση, όπου περίπου 2.500 καθηγητές στα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ
μπαίνουν στην κινητικότητα, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι ήδη ζήτησε από το Υπουργείο Παιδείας να μετακινηθούν στο υπουργείο Υγείας όλοι οι καθηγητές που έχουν ειδικότητα υγείας με πτυχία.
Όπως είναι γνωστό, το υπουργείο Παιδείας προχωρά στην κατάργηση ειδικοτήτων και συνεπώς στην κατάργηση 2.500 οργανικών θέσεων της τεχνικής εκπαίδευσης, εκ των οποίων οι 2.000 θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και οι υπόλοιποι θα μεταταχθούν σε διοικητικές θέσεις.  
Ειδικότερα, βάσει του σχεδιασμού, οι εκπαιδευτικοί που τίθενται σε διαθεσιμότητα προέρχονται από την Επαγγελματική & Τεχνική Εκπαίδευση και συγκεκριμένα από την κατάργηση του τομέα Υγείας & Πρόνοιας και των Ειδικοτήτων Αισθητικής, Κομμωτικής και Γραφικών Τεχνών στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ.
Υπεραμυνόμενος των αποφάσεων του υπουργείου, ο υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος υποστήριξε ότι δεν καταργούνται οι ειδικότητες από τη δευτεροβάθμια τεχνική εκπαίδευση, αλλά ουσιαστικά εντάσσονται στα Δημόσια ΙΕΚ και στις σχολές του ΟΑΕΔ. «Σπρώχνουμε την ειδικότητα σε ένα διαρκώς ανώτερο πλαίσιο», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Σύμφωνα με τον Κ. Αρβανιτόπουλο υπάρχουν 120 ειδικότητες. «Αναρωτηθήκατε πώς δημιουργήθηκαν; Ποιος τις εισήγαγε και για πιο λόγο;», είπε και ανέφερε ως παράδειγμα τα επαγγέλματα υγείας. Σε αυτά το 20% επιλέγει τα ΕΠΑΛ και το 50% τα ΙΕΚ, όμως η ανεργία των αποφοίτων των ΕΠΑΛ είναι 30%, ενώ των αποφοίτων ΙΕΚ 18%. Επίσης ο Υπουργός είπε ότι επίσης έχουμε νοσηλευτές από ΕΠΑΛ, ΤΕΙ, ΙΕΚ, ΑΕΙ που σημαίνει «στρέβλωση της αγοράς», αλλά και «το πάρτι των εργοδοτών».
Ο Κ. Αρβανιτόπουλος αναφέρθηκε σε ορισμένες ειδικότητες της τεχνικής εκπαίδευσης (κομμωτική, υδραυλική, αισθητική, γραφικές τέχνες, αργυροχρυσοχοϊα κ.ά.) και αναρωτήθηκε: «Γιατί πρέπει να αποτελεί αντικείμενο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης; Αυτά αποτελούν αντικείμενο κατάρτισης σε όλο τον κόσμο».
Διαβεβαίωσε ακόμη ότι θα υπάρξουν ωρομίσθιοι καθηγητές, ενώ υπενθύμισε ότι το Υπουργείο Παιδείας έκανε αξιολόγηση δομών και διαδικασιών και τώρα «προχωρήσαμε σε προτάσεις αναβάθμισης της τεχνικής εκπαίδευσης».
Σε ό,τι αφορά την κινητικότητα, ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε πως 1.250 εργαζόμενοι απ' τον τομέα της Υγείας θα μπουν στο πρόγραμμα, τονίζοντας όμως πως δεν πρόκειται να γίνει ούτε μία απόλυση:«Θα μεταφερθούν από τις μονάδες των οποίων θα αλλάξουμε χαρακτήρα και θα μεταφερθούν σε κενές οργανικές θέσεις γειτονικών μονάδων. Ούτε μία απόλυση δεν θα γίνει. Ο λόγος που δεν προβλέπεται να γίνουν απολύσεις, είναι γιατί τα κενά που έχουμε είναι περισσότερα απ' την κινητικότητα».
Εν τω μεταξύ, απέναντι στις επικρίσεις για το ζήτημα των σχολικών φυλάκων, ο κ. Αρβανιτόπουλος διευκρίνισε πως η αρμοδιότητα για τη φύλαξη των σχολείων και την πρόσληψη φυλάκων δεν εμπίπτει στο υπουργείο του, και ανέφερε πως «έχουμε κάνει τις δικές μας παραστάσεις ώστε να προφυλάσσονται οι σχολικές μας μονάδες. Αυτό είναι για μας θέμα ευαισθησίας».

Πηγή naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου