ryΦωνή της Ρωσίας: Το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό και η εταιρεία «Ελικόπτερα της Ρωσίας» ολοκλήρωσαν το πρώτο στάδιο των πτητικών δοκιμών του ελικοπτέρου KA-27Μ. Είναι μια ριζικά ανανεωμένη εκδοχή του ανθυποβρυχιακού ελικοπτέρου KA-27 (σύμφωνα με την ταξινόμηση του ΝΑΤΟ – Helix).
Για το νέο ελικόπτερο μπορεί να ενδιαφερθεί η Κίνα, η οποία τον τελευταίο καιρό με ανησυχία παρακολουθεί την ενίσχυση των υποβρύχιων στόλων των κρατών της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού. Η ανθυποβρυχιακή άμυνα παραδοσιακά αποτελεί ένα από τα αδύνατα σημεία του κινεζικού στόλου.
Το κύριο χαρακτηριστικό του νέου ελικοπτέρου είναι ο εξοπλισμός του με το νέο σταθμό ραντάρ, το οποίο διαθέτει ένα σύστημα στοιχειοκεραίας ενεργής φασικής σύνθεσης. Το Κα-27Μ με το νέο
σταθμό, μπορεί να εντοπίζει σε σημαντικές αποστάσεις μικρού μεγέθους αντικείμενα, για παράδειγμα περισκόπια και άλλο πτυσσόμενο εξοπλισμό υποβρυχίων, τα οποία βρίσκονται κάτω από το νερό.
Ταυτόχρονα ο σταθμός ραντάρ επιτρέπει την παρακολούθηση δεκάδων παρόμοιων αντικειμένων. Εκτός τούτου, το ελικόπτερο διαθέτει και μια σειρά από άλλα συστήματα εντοπισμού υποβρυχίων, μεταξύ των οποίων και το σταθμό ραδιοτεχνικής παρακολούθησης, έναν ακουστικό σταθμό, σταθμό μαγνητομετρίας. Όλα αυτά βρίσκονται τώρα συνδεδεμένα σε ένα ενιαίο δίκτυο, και το πλήρωμα έχει τη δυνατότητα να εργαστεί σε άνετες πολυλειτουργικές οθόνες με τα στοιχεία που έχουν ληφθεί.
Το ελικόπτερο θα μπορεί να εντοπίζει αποτελεσματικά τα υποβρύχια που βρίσκονται σε βάθος έως και 500 μ., να χρησιμοποιεί εναντίων τους δικό του οπλισμό (τορπίλες και βόμβες βυθού), είτε να μεταδίδει τα δεδομένα για τους στόχους σε πολεμικό σκάφος.
Η εφαρμογή του προγράμματος Κα-27Μ ανοίγει το δρόμο για τον εκσυγχρονισμό και των δεκάδων ελικοπτέρων Κα-28 (έκδοση εξαγωγής του Κα-27), τα οποία έχουν προμηθευτεί στο εξωτερικό. Σημαντικός αγοραστής αυτών των σκαφών είναι η Κίνα, η οποία τα αγόραζε τη δεκαετία του 2000.
Τον τελευταίο καιρό η Κίνα παρακολουθεί με ανησυχία την ενίσχυση των υποβρύχιων στόλων των κρατών της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού Ωκεανού. Αυτές διαδικασίες πραγματοποιούνται σήμερα στην Ιαπωνία, στη Νότια Κορέα, στο Βιετνάμ, στην Ινδονησία, στη Σιγκαπούρη και σε άλλες χώρες. Ιδιαίτερα επίκαιρο είναι το έργο ενίσχυσης της ανθυποβρυχιακής άμυνας στη Νότιο-Κινεζική θάλασσα, όπου η Κίνα έχει δημιουργήσει μια στρατηγικά σημαντική βάση για τα πυρηνικά της υποβρύχια.
Η Κίνα φοβάται ότι οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τους ενισχυόμενους στόλους τους για να παραβιάσουν την λειτουργία των στρατηγικά σημαντικών θαλάσσιων οδών, οι οποίες περνούν μέσω της Νότιο-Κινεζικής θάλασσας. Μέσω αυτής της διαδρομής η Κίνα λαμβάνει την πλειοψηφία των ενεργειακών πόρων και μερικών άλλων πρώτων υλών. Η αγορά των ελικοπτέρων με ισχυρό σύγχρονο εξοπλισμό μπορεί σε μικρό χρονικό διάστημα να ενισχύσει την κινεζική ανθυποβρυχιακή άμυνα και να επιτρέψει στα μεγάλα κινεζικά πολεμικά σκάφη να αισθάνονται πιο ασφαλείς στη Νότιο-Κινεζική θάλασσα.