ιταλοι_χερια«Υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν μπορούν να εκφραστούν το ίδιο καλά με λέξεις», υποστηρίζουν οι Ιταλοί. Γι” αυτό υπάρχουν οι χειρονομίες. Συνήθεια και DNA μαζί που έχει ρίζες στους προγόνους μεγάλου κομματιού των σημερινών «Ιταλών» που δεν είναι άλλοι από τους Έλληνες της Magna Grecia.
Γι’ αυτό οι New York Times αναρωτιούνται: «Γιατί οι Ιταλοί «μιλάνε» με τα χέρια;» και κάνουν ρεπορτάζ στην Ιταλία για να πάρουν τις αυτονόητες απαντήσεις.
Σύμφωνα λοιπόν με τους ίδιους τους Ιταλούς, πίσω από τις εκφραστικές χειρονομίες τους υπάρχει
ελληνικός… δάκτυλος. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι είναι θέμα DNA και σύμφωνα με την καθηγήτρια Ψυχολογίας Ιζαμπέλα Πότζι, η οποία έχει καταγράψει περισσότερες από 250 διαφορετικές χειρονομίες που χρησιμοποιούν οι Ιταλοί στην καθημερινότητά τους, η συνήθεια αυτή αποτελεί «κληροδότημα» των Ελλήνων.
«Σε εκείνες τις πολυάνθρωπες πόλεις, δημιουργήθηκε η ανάγκη στους κατοίκους να τραβήξουν την προσοχή των συνομιλητών τους μέσω των χειρονομιών», λέει η καθηγήτρια μιλώντας στους New York Times.
Οι χειρονομίες αυτές επιβίωσαν μέσα στους αιώνες περνώντας από γενιά σε γενιά, αφού το DNA νερό δεν γίνεται και το «una faccia una razza» κρατάει μέχρι τις ημέρες μας.