Κυπρος 1974Τετρακόσια περίπου χρόνια μετά την τελευταία οθωμανική εισβολή στην Κύπρο, το νησί θα βρεθεί αντιμέτωπο με ακόμα μία εισβολή, μία «ειρηνική επέμβαση» όπως χαρακτηρίστηκε, που θα αποβεί μοιραία για την τύχη του…
Στις 20 Ιουλίου 1974 οι τουρκικές αεροναυτικές δυνάμεις επιτέθηκαν εναντίον της Κύπρου με το πρόσχημα της ειρηνικής επίλυσης της αναταραχής και της αποκατάστασης της δημοκρατίας.
Το ελληνικό κράτος έμεινε παντελώς αδρανές έχοντας ως δικαιολογία την αποφυγή πολέμου με την γείτονα χώρα.
Δεν προβλεπόταν καμία απολύτως αντίσταση στην εισβολή. Φυσικά οι Ελληνοκύπριοι όμως στρατιώτες δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια.
Αλλά και πολλοί Ελλαδίτες εθελοντές όμως παρακούοντας τις εντολές έσπευσαν να βοηθήσουν. Κάποιοι τα κατάφεραν, άλλους τους γύρισαν πίσω.
Χιλιάδες Κύπριοι δολοφονήθηκαν εκείνη την ημέρα και ο Ελληνισμός έχασε ένα μέρος του. Ένα
μεγάλο τμήμα του τότε ανεξάρτητου κράτους της Κύπρου περνάει υπό τουρκική κατοχή, στην οποία παραμένει δέσμιο ως σήμερα.
Όσοι δεν δολοφονήθηκαν εκδιώχθηκαν βιαίως από τις πατρογονικές τους εστίες. Εικόνες που θυμίζουν τον ξεριζωμό του Ελληνισμού της Σμύρνης με τις Μεγάλες Δυνάμεις να μένουν δήθεν ουδέτερες αλλά ταυτόχρονα να κινούν τα νήματα των τραγικών συμβάντων.
Στα επίσημα βιβλία νεώτερης ελληνικής ιστορίας που διδάσκονται στα σχολεία (Γ’ Γυμνασίου) το τραγικό συμβάν της Κύπρου αποκαλείται «λάθος»! Η δολοφονία τόσων ανθρώπων, ο ξεριζωμός άλλων τόσων, οι φυλακίσεις, οι βιαιοπραγίες, η απώλεια ελληνικής γης, όλα αυτά ένα απλό λάθος…
Έστω για την γη που βρίσκεται σε χέρια που δεν έχουν κανένα δικαίωμα σε αυτήν, έστω για τους τόσους ανθρώπους που ζουν με την σκέψη της χαμένης πατρίδας τους, έστω για τις ψυχές που χάθηκαν, ας αναγνωρίσουν τα όσα έγιναν και ας σταματήσουν να απενοχοποιούν τους υπαίτιους της τραγικής προδοσίας. Αλλά και μετά την χούντα οι υποτιθέμενοι πατριώτες και εθνάρχες δήλωσαν ότι η Κύπρος πέφτει μακριά! Η νοοτροπία αυτή συνεχίζεται μέχρι τις ημέρες μας, όπου ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας επισκέφτηκε τον αντίστοιχο της Τουρκίας. Διάλεξε όμως λάθος μέρα.
Οι Έλληνες δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ! Τον πισινό τους να χτυπάνε μερικοί κάτω! Η Κύπρος είναι Ελλάδα. Στις μέρες μας υπάρχουν ελληνικά εδάφη υπό κατοχή και δεν μας ενδιαφέρει τι λένε οι κάθε είδους «ειδικοί» της ιστορίας.  Μην ξεχάσετε ποτέ! Αυτό θέλουν για εμάς τους Έλληνες να ξεχάσουμε! Να σταματήσουμε να επιθυμούμε ελευθερία! Μην τους κάνετε το χατήρι. Μην σας μπλέκουν οι ιδεολογίες. Η αλήθεια είναι μία και είναι γεμάτη από κραυγές λευτεριάς!