Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Συρία: Τουλάχιστον 17 νεκροί σε συγκρούσεις Κούρδων και τζιχαντιστών

Συνεχίζονται για όγδοη ημέρα οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών
Τουλάχιστον 17 τζιχαντιστές και Κούρδοι της Συρίας σκοτώθηκαν σήμερα σε σκληρές μάχες στην επαρχία Χασάκα, στα βορειοανατολικά της χώρας, καθώς συνεχίζονται για όγδοη ημέρα οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η μη κυβερνητική οργάνωση που καταγράφει τις εξελίξεις βασιζόμενη σε ένα δίκτυο ακτιβιστών και γιατρών εντός της Συρίας.
Οι Κούρδοι μαχητές έχουν σημειώσει αρκετές επιτυχίες στην περιοχή αυτή, την οποία επιδιώκουν να διατηρήσουν αυτόνομη.
Στις μάχες που διεξήχθησαν στο χωριό Μεσραφέ έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 13 άνδρες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (EIIL) και του Μετώπου Αλ Νόσρα, οργανώσεων που
πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα. Από την πλευρά των Κούρδων, σκοτώθηκαν τέσσερις μαχητές.
Το Μεσραφέ βρίσκεται στα νότια του Ρας αλ Αΐν, μιας κουρδικής πόλης στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία.
Οι συγκρούσεις έχουν επεκταθεί και στη γειτονική επαρχία Ράκα, δυτικότερα. Στην περιοχή αυτή ο πληθυσμός των χωριών είναι μικτός με αποτέλεσμα να προκαλείται ολοένα και μεγαλύτερη ένταση μεταξύ των δύο κοινοτήτων, Αράβων και Κούρδων.
Πριν από την έναρξη της εξέγερσης εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, τον Μάρτιο του 2011, οι Κούρδοι της Συρίας ήταν ιδιαίτερα περιθωριοποιημένοι. Ένα μάλιστα από τα μέτρα που έλαβε ο Άσαντ στην αρχή της εξέγερσης ήταν να χορηγήσει τη συριακή υπηκοότητα σε ορισμένους από αυτούς. Από τα μέσα του 2012 οι δυνάμεις του Άσαντ αποσύρθηκαν από τις κουρδικές ζώνες, παραδίδοντας τον έλεγχο στα τοπικά κουρδικά συμβούλια.
Πηγή: AMΠE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου