Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Ενημέρωση από το 16ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ του Κωνσταντίνου Κατσαρού.

Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα το 16ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ που ολοκληρώνεται αύριο με την ψηφοφορία για το νέο ΔΣ της Ομοσπονδίας μας.
Το πρόγραμμα τροποποιήθηκε σήμερα καθώς πραγματοποιήθηκε πορεία των συνέδρων προς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με τον Υπουργό κ. Μητσοτάκη και την Υφυπουργό κ.  Χριστοφιλοπούλου.

Τα νέα από τη συνάντηση είναι: Θα υπάρξει κινητικότητα στους Εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας που πλεονάζουν προς τρεις κατευθύνσεις:
- προς την πρωτοβάθμια
- προς άλλα υπουργεία αλλά και
- υποχρεωτικές μετακινήσεις (στη λογική του γνωστού προεδρικού διατάγματος).

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση θα πραγματοποιηθούν οι ήδη αποφασισμένες
μετατάξεις, θα γίνουν μετακινήσεις σε εθελοντικό επίπεδο (προς σχολεία της Α/θμιας - διοικητικές υπηρεσίες) και τέλος θα υπάρξει φάση υποχρεωτικών μετακινήσεων...
Όλα αυτά μετά τις διαδικασίες αποσπάσεων, μεταθέσεων κλπ που γίνονται κάθε χρόνο στο Υπουργείο Παιδείας.
Ο Υπουργός ανέφερε ότι ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ. Μάλιστα, ανέφερε ότι αυτό θα ήταν παράλογο λόγω και της κατάρτισης των εκπαιδευτικών - αναφέροντας ως παράδειγμα την περίπτωση των εκπαιδευτικών Πληροφορικής που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλο το εύρος της κρατικής "μηχανής".

Τονίστηκε ότι κάθε εκπαιδευτικός που θα μετακινηθεί, θα περάσει οπωσδήποτε από καθεστώς διαθεσιμότητας (αυτό σημαίνει ότι θα αμείβεται με το 75% του μισθού κατά τη διάρκειά της...) και ότι πρώτα θα βρεθούν οι θέσεις στις οποίες θα μετακινηθούν και ύστερα θα δρομολογηθεί η διαδικασία ώστε το καθεστώς διαθεσιμότητας να είναι μικρό (ανέφερε 15-30 μέρες...). Αυτή η διαδικασία θα εφαρμοστεί σε όλες τις περιπτώσεις, ακόμη και στις μετατάξεις προς την Α/θμια, αφού είναι απαίτηση της τρόικας.

Να σημειώσω εδώ ότι δεν συζητήθηκαν αριθμοί εκπαιδευτικών (σε διάφορες ιστοσελίδες γράφονται ότι υπάρχουν λίστες με συγκεκριμένους αριθμούς εκπαιδευτικών συγκεκριμένων ειδικοτήτων...) αφού υπάρχουν διαδικασίες σε εξέλιξη στο συναρμόδιο Υπουργείο Παιδείας και δεν είναι δυνατό να είναι γνωστά τα τελικά στοιχεία από τώρα.

Στη συνάντηση ζητήθηκε επίσης από την ΟΛΜΕ δέσμευση για επανεξέταση του πειθαρχικού. Από τη μεριά μας σημειώθηκε ότι δεν υπάρχει αντίρρηση εφαρμογής για περιπτώσεις κακουργηματικού χαρακτήρα αλλά τονίστηκαν με παραδείγματα οι αστοχίες του συγκεκριμένου πειθαρχικού δίκαιου.
Το σημαντικό στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι ο Υπουργός υποσχέθηκε τροποποιήσεις και ζήτησε συγκεκριμένες προτάσεις από το ΔΣ της ΟΛΜΕ, προφανώς αυτές πρέπει να κατατεθούν από το ΔΣ που θα προκύψει από τις αυριανές αρχαιρεσίες.

Τα παραπάνω τα έγραψα (πολλές φορές βάζοντας και δικά μου σχόλια όπου νόμιζα σωστό) παραθέτοντας απλά τα γεγονότα όπως συνέβησαν σήμερα.

Κάνοντας ένα πρώτο σχολιασμό, πρέπει να πω ότι προφανώς, οποιαδήποτε μετακίνηση εκπαιδευτικού σε άλλη θέση πλην αυτής για την οποία διορίστηκε ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να μας βρίσκει σύμφωνους - εκτός ίσως των περιπτώσεων εθελοντικής μετακίνησης.
Από την άλλη, προσωπικά δεν μπήκα ποτέ στη λογική να διαδίδω ότι θα γίνουν απολύσεις. Ίσως γιατί είμαι φρέσκος συνδικαλιστής και "δεν ξέρω τη δουλειά καλά", ίσως γιατί δεν υπήρχε κατά τη δική μου άποψη στοιχείο που να δείχνει κάτι τέτοιο, ίσως θέλοντας να ...ξορκίσω το κακό...
Μάλιστα, στην τελευταία διευρυμένη συζήτηση που είχαμε στην ΕΛΜΕ μας, σκεπτόμενος έξω από την "παλαιοσυνδικαλιστική λογική" όπως μου αρέσει να την αποκαλώ, είπα ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι να διαχειριστεί κανείς το πλεονάζον προσωπικό πριν φτάσει σε απολύσεις, ακόμη και κάτω από τροϊκανές πιέσεις...
Επέλεξα να μην μπω σε αυτή τη λογική, την ώρα που οι φήμες ειδικά στην περιοχή ελέγχου της Β' ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας έδιναν και έπαιρναν και τελικά πανικόβαλαν πολύ κόσμο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: δεν λέω ότι δεν θα γίνει καμιά απόλυση. Δεν έχω άλλωστε και στοιχεία για αυτό - πέρα ίσως από τη σημερινή θέση του Υπουργού. Λέω όμως ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να μην γίνουν, βάση και των υπαρχόντων πραγματικών στοιχείων.

Επαναλαμβάνω: ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ αλλά και ΚΑΜΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ χωρίς τη θέληση των μετακινούντων ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ από τον κλάδο.

Να πω επίσης ότι αν τελικά υπάρξουν αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο θα είναι "επιτυχία" του κλάδου. Τα εισαγωγικά τα βάζω γιατί δεν ξέρω αν μέσα σε όλο αυτό το διαμορφωμένο σκηνικό μπορεί κανείς να μιλά για κάποια επιτυχία, αλλά τουλάχιστον είναι θετικό να έχει επιτυχή κατάληξη το συγκεκριμένο αίτημα.

Είναι γεγονός ότι το καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερα θερμό, αφού θα υπάρχουν σίγουρα εξελίξεις σε όλα τα θέματα που μας αφορούν άμεσα.
Η ενημέρωση θα είναι συνεχής, έγκαιρη και όπως πάντα έγκυρη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου