Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Με 155 «ναι σε όλα» θέλει το πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση


36E7DDC73C22B830EA448C20C4C6662BΜε κινήσεις εκτόνωσης σε όλα  τα επίπεδα η κυβέρνηση επιχειρεί να εκμηδενίσει την πιθανότατα διαρροών κυβερνητικών βουλευτών κατά την ψηφοφορία, το βράδυ της Τετάρτης, επί του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα της τελευταίας συμφωνίας με την τρόικας που θα επιτρέψει την ομαλή και σταδιακή εκταμίευση, από την Παρασκευή, της δόσης των 6,8 δισ. ευρώ της δανειακής σύμβασης με τους εταίρους της χώρας.

Η διήμερη συζήτηση, που ξεκινά το πρωί της Τρίτης στην Ολομέλεια της Βουλής, θα διεξαχθεί υπό τον ασφυκτικό κλοιό διαδηλωτών που θα κατακλύσουν το Σύνταγμα, όπως προαναγγέλλουν οι συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που κήρυξαν γενική απεργία για να αποτρέψουν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με το
οποίο σπάει για πρώτη φορά το ταμπού των απολύσεων στο δημόσιο.

Οι αρμόδιοι υπουργοί διαβεβαιώνουν ότι οι απολύσεις υπαλλήλων από τους κλάδους εργαζομένων που εντάσσονται στο πρόγραμμα κινητικότητας και διαθεσιμότητας θα περιοριστούν στο ελάχιστο και προσπαθούν να πείσουν γι’  αυτό, εκτός από τους συνδικαλιστές, και τους βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων που βρίσκονται υπό πίεση από το εκλογικό τους ακροατήριο.

Αναδιπλώσεις και αλλαγές ως την τελευταία ώρα


Οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ είναι σε συνεχή επαφή με τους κυβερνητικούς  ιθύνοντες, οι οποίοι δέχονται κριτική από τους βουλευτές για έλλειψη σοβαρής προετοιμασίας, με αποτέλεσμα να γίνονται συνεχείς αλλαγές στις επίμαχες ρυθμίσεις, αλλαγές που όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστούν ως την τελευταία στιγμή.

Οι διαμαρτυρίες των βουλευτών -που συνεχίστηκαν και χθες σε κλειστές συνεδριάσεις που έγιναν στη Συγγρού και στην Ιπποκράτους- εκτός από τις βελτιωτικές αλλαγές που προκάλεσαν ήδη σε αρκετές διατάξεις για το δημόσιο, υποχρέωσαν επίσης την κυβέρνηση σε αναδίπλωση για δύο ρυθμίσεις, οι οποίες, ενώ δεν ήταν μνημονιακές υποχρεώσεις, είχαν παρεισφρήσει στο πολυνομοσχέδιο προκαλώντας τη μήνη των βουλευτών. Η πρώτη εξ αυτών αφορούσε την ασυλία των μελών της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ενώ η δεύτερη ήταν τροπολογία που έδινε τη δυνατότητα να κάνει χρήση του κυβερνητικού αεροσκάφους και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, όπως ήδη προβλέπεται.

Και οι δύο ρυθμίσεις αποσύρθηκαν για να μη δοθούν αφορμές για την καταψήφισή τους από κυβερνητικούς βουλευτές , καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να υπερψηφιστούν όλα τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου και το πρώτο αυτό κρίσιμο τεστ για τη συνοχή του νέου δικομματικού σχήματος να επισφραγιστεί με 155, όσο και το άθροισμα των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, «ναι σε όλα» στην ψηφοφορία.

Επιμένουν στο αντάρτικο οι δήμαρχοι


Την ίδια ώρα άκαμπτο εμφανίζεται το μέτωπο που έχουν συγκροτήσει οι δήμαρχοι με αφορμή το ζήτημα της δημοτικής αστυνομίας και της σχολικής φύλαξης -στα οποία φαίνεται να έχουν βρεθεί λύση που αποτρέπει τις μαζικές απολύσεις- αλλά πραγματική αιτία του πολέμου που εξαπολύσει κατά της κυβέρνησης τις εξουσίες που δίνονται στο Παρατηρητήριο της Αυτοδιοίκησης και τους δρακόντειους ελέγχους που προβλέπεται να γίνονται από αυτό στους Δήμους.

Οι συναντήσεις που είχε χθες το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) αρχικά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και στη συνέχεια με τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών  Γιάννη Στουρνάρα, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκης και Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη δεν γεφύρωσε τις διαφορές των δύο πλευρών και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται με αρκετούς δημάρχους να απειλούν με παραιτήσεις ώστε να προκληθούν δημοτικές εκλογές. (protothema)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου