Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

«Θερίζει» ο «ιός των 100 ευρώ»


Σε… έξαρση φαίνεται ότι είναι στην Ελλάδα ο ιός ηλεκτρονικών υπολογιστών Ransomware, γνωστός και ως «ιός των 100 ευρώ». Το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό «μπλοκάρει» τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή το λάπτοπ και στην οθόνη εμφανίζεται ένα μήνυμα, που αναφέρει ότι ο χρήστης επισκέφτηκε παράνομες ιστοσελίδες και πως για να επανακτήσει τον έλεγχο του συστήματος πρέπει να καταβάλει σε ένα λογαριασμό το ποσό των 100 ευρώ με προπληρωμένη κάρτα. Αρκετοί πολίτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο έχουν εξαπατηθεί, καθώς το μήνυμα αναφέρει ότι πρόκειται για πρόστιμο της Αστυνομίας.
Τι λέει η ΕΛ.ΑΣ.
Η Ελληνική Αστυνομία έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό ότι οι χρήστες δεν πρέπει να πείθονται από
τέτοιου είδους μηνύματα και να μην καταθέτουν οποιοδήποτε χρηματικό ποσό. Σε παλαιότερη ανακοίνωσή της η Ελληνική Αστυνομία αναφέρει: «Είναι αυτονόητο ότι η Ελληνική Αστυνομία, σε καμία περίπτωση, δεν ζητάει πληρωμή προστίμου ή προστίμων τέτοιας μορφής, από τους πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί για την αποφυγή εξαπάτησής τους».
Ο Ransomware έχει κάνει την εμφάνισή του σε υπολογιστές της Ευρώπης, των ΗΠΑ, του Καναδά και της Αυστραλίας με διαφορετικά ονόματα, όπως για παράδειγμα Metropolitan virus. Η ΕΛ.ΑΣ. έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της και ανακοίνωση για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αφαιρέσουν τον ιό οι πιο προχωρημένοι χρήστες. Όσοι δεν αντιμετωπίζουν δυσκολίες θα πρέπει να απευθυνθούν σε κάποιον τεχνικό.
(Δημοσιεύεται στον “Τύπο της Κυριακής”) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου