Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

(Video) Ουγγαρία: Μάχη με το χρόνο για να προληφθούν τα χειρότερα από τις καταστροφικές βροχοπτώσεις

Στη στροφή του Δούναβη, όχι μακριά από την πρωτεύουσα Βουδαπέστη, εντοπίζονται το Σάββατο τα μεγαλύτερα προβλήματα από τις καταστροφικές βροχοπτώσεις. Ολόκληρα σπίτια βρίσκονται πλέον κάτω από το νερό, ενώ οι άνθρωποι εργάζονται συνεχώς για να προλάβουν τα χειρότερα.

Μια γυναίκα που μίλησε στο Euronews δήλωσε πως το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να προσεύχεται, τίποτε άλλο. Και πώς θα γινόταν αλλιώς, αφού την ώρα εκείνη προσπαθούσε να σώσει ό,τι μπορούσε από το σπίτι της, όμως στον κήπο το νερό έφτανε μέχρι το στήθος της. «Στέκομαι χωρίς να μπορώ να κάνω οτιδήποτε. Δεν
έχουμε κοιμηθεί για μία εβδομάδα. Συσκευάζουμε πράγματα, δεν ξέρω τι να πω πια», ανέφερε.


Στο χωριό Λεανιφάλου η στάθμη του ποταμού ξεπερνά το επίπεδο του δρόμου. Σημαντικό κομμάτι του οδικού δικτύου παραμένει κλειστό, με τους κατοίκους του χωριού να νιώθουν στην κυριολεξία περικυκλωμένοι. Μια κάτοικος του χωριού, που μίλησε στο Euronews, τόνισε πως, προκειμένου να επιστρέψει στο σπίτι της, όπου τα παιδιά της ήταν μόνα, ενδεχομένως και να χρειαστεί να κολυμπήσει.

Όλοι στην περιοχή εργάζονται πυρετωδώς, ώστε να αποτρέψουν την ορμή των υδάτων από το να πλήξει στο χωριό. Τη μάχη του χρόνου δίνουν στρατιώτες, πυροσβέστες, αλλά και εθελοντές που έσπευσαν από κάθε σημείο της χώρας.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Euronews στην Ουγγαρία, όλοι προσπαθούν να συμβάλλουν, φέρνοντας αμμόσακους είτε με φορτηγά είτε και με επιβατηγά αυτοκίνητα. Προκειμένου να προφυλάξουν το χωριό, εργάζονται νυχθημερόν – κι αυτή η νύχτα θα είναι πραγματικά δύσκολη γι’αυτούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου