Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Πείραμα με αντιπρόεδρο τον «Mr 2,5%»

Ο λευκός καπνός από το Μαξίμου βγήκε χθες το βράδυ με την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης, που θα ορκιστεί σήμερα στις 12.30. Το γκρίζο όμως αυτής της περίεργης συγκατοίκησης, που οδήγησε στον ανασχηματισμό-πείραμα, προκαλεί αγωνία στη βάση της Νέας Δημοκρατίας. Η συμμετοχή προσώπων που είτε ήταν αρνητικοί πρωταγωνιστές στην κυβέρνηση Παπανδρέου είτε καθύβριζαν έως χθες τη Ν.Δ. προκαλεί προβληματισμό, εν όψει μάλιστα και του Συνεδρίου του κόμματος που ξεκινά την Παρασκευή.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος είχε διαψεύσει την αποκάλυψή μας ότι ήθελε να γίνει αντιπρόεδρος, όχι μόνο έγινε παρότι το κόμμα του κινείται περί το 2,5%, αλλά πήρε και το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών για να επιβεβαιώσει όσους τον κατηγορούν ως βουλιμικό περί την εξουσία. Παράλληλα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Σαμαρά κατάπιε τους λεονταρισμούς «πρώτα η προγραμματική και μετά ο ανασχηματισμός» και όχι μόνο έκανε πίσω αλλά
βγήκε χαμογελαστός χαμογελαστός από το Μαξίμου, αφού πήρε την αντιπροεδρία και το υπουργείο. Αυτό οδήγησε σε μια σειρά από «καραμπόλες», με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να παίρνει τη δύσκολη απόφαση να μετακινήσει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο (που ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν έθεσε θέμα αντιπροεδρίας, δείχνοντας ότι βάζει την παράταξη και το καλό του τόπου πάνω από στενές λογικές. Μάλιστα σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες ήταν περήφανος που γυρίζει σε ένα εθνικό και κρίσιμο υπουργείο όπως το Αμυνας). Βέβαια, αυτή δεν ήταν η μόνη έκπληξη της χθεσινής βραδιάς. Στην «ηλεκτρική καρέκλα» του Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα καθίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ στο Εσωτερικών πήγε ο Γιάννης Μιχελάκης, στο Πολιτισμού ο Πάνος Παναγιωτόπουλος και στο Υγείας ο Αδωνις Γεωργιάδης. Εκπληξη ήταν και η απουσία από το κυβερνητικό σχήμα του Μάκη Βορίδη, ο οποίος φερόταν ότι είναι φαβορί για υπουργοποίηση, ενώ αποχώρησαν από το σχήμα οι Ανδρέας Λυκουρέντζος και Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Από την άλλη, στο σχήμα, που μεγάλωσε κατά έναν, μπήκαν οι Φώφη Γεννηματά, έως προχθές υβρίστρια της Ν.Δ., ο Μ. Χρυσοχοΐδης, που δεν είχε... προλάβει να διαβάσει το Μνημόνιο, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία έγραψε Ιστορία ως υφυπουργός της φωτοτυπίας επί Αννας Διαμαντοπούλου, αλλά και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Παπαδήμου, Παντελής Καψής.

Σήμερα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο και προσδοκάται να δώσει τον μπούσουλα των επόμενων κινήσεων, καθώς η τρόικα αναμένεται και τα μέτωπα που πρέπει να κλείσουν είναι πολλά και καυτά. Tέλος, πρόκειται να οριστικοποιηθεί το συντονιστικό όργανο που θα αναλάβει τον μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ των δύο κομματικών σχηματισμών.

Το όργανο αυτό, που πιθανότατα θα αποτελείται από έξι μέλη (τρία από κάθε κόμμα), θα αναλάβει να εξειδικεύσει τη νέα προγραμματική συμφωνία.

Μεταξύ των προσώπων που θα κληθούν να αναλάβουν την ευθύνη λειτουργίας του συντονιστικού αναμένεται να είναι ο βουλευτής Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο Δημήτρης Σταμάτης, ο πρώην υπουργός Χρήστος Πρωτόπαπας και ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που παράλληλα θα αναλάβει και καθήκοντα εκπροσώπου Τύπου του κόμματος στη θέση της Φώφης Γεννηματά, η οποία υπουργοποιείται.
Νίκος Ελευθερόγλου
 dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου