Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Ακόμα κι ο οικονομολόγος που επινόησε το GREXIT το πήρε πίσω... μόνο ο Αλέξης επιμένει



Σε άρθρο της Maria Paola Toschi στους Financial Times, επισημαίνεται ότι τα καλά νέα που έχουν αρχίσει να έρχονται από την Ελλάδα, περνούν στα ψιλά από τα ΜΜΕ Σε άρθρο της Maria Paola Toschi στους Financial Times, επισημαίνεται ότι τα καλά νέα που έχουν αρχίσει να έρχονται από την Ελλάδα, περνούν στα ψιλά από τα ΜΜΕ

Άλλο ένα θετικό δημοσίευμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, έρχεται να προστεθεί στη λίστα αυτών που βλέπουν τελευταία το φως της δημοσιότητας με τελευταίο αυτού του Economist. Αυτή τη φορά σε άρθρο της Maria Paola Toschi στους Financial Times, επισημαίνεται ότι τα καλά νέα που έχουν αρχίσει να έρχονται από την Ελλάδα, περνούν στα ψιλά από τα ΜΜΕ με την επισήμανση ότι τα τηλεοπτικά δίκτυα δεν παρουσιάζουν τη σταδιακή οικονομική και πολιτική πρόοδο της χώρας όσο τις πορείες και τις διαδηλώσεις. Για την αρθογράφο των FT, η ελληνική οικονομία εμφανίζει ήδη σημάδια ανάκαμψης παρότι πολλά προβλήματα παραμένουν.

Οι πρώτες καλές ειδήσεις που περνούν στα ψιλά

Ποιο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο κατέγραψε τις καλύτερες επιδόσεις πέρσι; διερωτάται η Maria Paola Toschi σημειώνοντας ότι δεν είναι το γερμανικό, ακόμα και αν έσπασε τα ρεκόρ όλων των εποχών.

Δεν είναι ούτε κάποιο από τα εκτός ευρωζώνης, χρηματιστήρια της Βρετανίας, της Σουηδίας και της Ελβετίας.

Τις καλύτερες επιδόσεις κατέγραψε το Χρηματιστήριο της Αθήνας γράφει η δημοσιογράφος που σχεδόν διπλασίασε τον όγκο συναλλαγών του από τον Μάιο του 2012.

Υπάρχει, παρατηρεί η ίδια, αυξημένη αισιοδοξία ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω της το χειρότερο μέρος της κρίσης.

Και αν αυτό συμβεί, τότε τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων ΕΚΤ και ΔΝΤ θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ώθηση, αντίθετα, όπως λέει, αν η Ελλάδα σκοντάψει άλλες χώρες της Περιφέρειας θα αποθαρρυνθούν και θα καθυστερήσουν τις μεταρρυθμίσεις.

Αναμφισβήτητα, γράφει η δημοσιογράφος, η Ελλάδα, δεν έχει ρυθμίσει τα προβλήματά της, ωστόσο, όπως σημειώνει ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτής του ΙΟΒΕ είναι σχεδόν σε υψηλό δυο ετών ενώ η κυβέρνηση προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και επιστροφή σε ανάκαμψη από το 2014.
Παίρνει πίσω το Grexit ακόμα και ο οικονομολόγος που το επινόησε

Στους θετικούς οιωνούς, η δημοσιογράφος, περιλαμβάνει την πτώση κάτω από το 10% των αποδόσεων των 10ετών κρατικών ομολόγων, την πρόσφατη αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την Standard and Poors ενώ ακόμα και ο οικονομολόγος Willem Buiter που επινόησε το GREXIT, είπε την περασμένη βδομάδα, ότι παρότι ακόμα ένα τέτοιο ενδεχόμενο παραμένει ανοιχτό, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι πλέον μέρος του βασικού σεναρίου.

Θετικές επισημάνσεις γίνονται και για την Αγορά Εργασίας, όπου όπως αναφέρεται παρά το 24% που σκαρφάλωσε η ανεργία στα τέλη του 2012 το μέσο κόστος εργασίας έπεσε κατά 14% από το 2009.

Η κυβέρνηση προχωρά ακόμα, στη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων ενώ λαμβάνει μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και ξεκαθαρίζει το ζήτημα της ιδιοκτησίας γης.

Παρουσίασε επίσης τη λίστα με τις κρατικές εταιρείες υπό ιδιωτικοποίηση και παρά το ότι από αυτές τις πρωτοβουλίες, αναμένονται μόλις 23.5 δισ. ευρώ μέχρι το 2020, έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος. 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου