Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Μπαρόζο και Αλμούνια πίσω από το ναυάγιο με την Gazprom


Ως προφάσεις εν αμαρτίαις χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές τις αιτιάσεις της ρωσικής Gazrpom ότι δεν έλαβαν τις εγγυήσεις που ήθελαν γι’ αυτό και αποχώρησαν. Οι Ρώσοι επιχειρούν να ρίξουν την ευθύνη του ναυαγίου στην ελληνική πλευρά, αν και αφήνουν ανοικτή πόρτα για μελλοντικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Alexander Medvedev: “Συνυπολογίσαμε προσεκτικά όλα τα πλεονεκτήματα αλλά και όλους τους κινδύνους της συμμετοχής της Gazrpom στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και αποφασίσαμε να μην υποβάλουμε τελική δεσμευτική προσφορά. Ωστόσο, όλες οι καταστάσεις έχουν τόσο θετική όσο και αρνητική πλευρά. Δεν έχουμε πρόθεση να εγκαταλείψουμε την ελληνική αγορά. Αντιθέτως, θα ενισχύσουμε την παρουσία μας. Η Ελλάδα είναι και
θα παραμείνει στρατηγικός εταίρος μας. Σχεδιάζουμε να διευρύνουμε περαιτέρω την συνεργασία μας στον ενεργειακό τομέα“.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του antinews, οι Ρώσοι ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι με την ελληνική κυβέρνηση καθώς στις συναντήσεις που είχε ο Αλ. Μίλερ στην Αθήνα, είχαν αρθεί τα εμπόδια που υπήρχαν για τη συμμετοχή της ρωσικής εταιρείας. Το πρώτο εμπόδιο είχε να κάνει με την εγγυητική επιστολή που θα έπρεπε να καταβάλουν οι Ρώσοι σε περίπτωση που ο διαγωνισμός ναυαγούσε. Η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με τον κ. Μίλερ για τη μείωσή του ποσού σε βαθμό που δεν δημιουργούσε κανένα πρόβλημα.
Επίσης, σε ότι αφορά τα χρέη της ΔΕΠΑ οι Ρώσοι είχαν λάβει διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Τέλος, η ρωσική εταιρεία θεωρούσε μέχρι πρότινος ότι η ελληνική οικονομία και το γενικότερο επενδυτικό κλίμα αλλάζει και είναι μια καλή ευκαιρία για την εμπλοκή της.
Όπως όλα δείχνουν, βασική αιτία του ναυαγίου είναι η εμπλοκή της Κομισιόν και ειδικά του Ζ. Μπαρόζο και του αρμόδιου επιτρόπου για τον ανταγωνισμό, Χ. Αλμούνια. Η ΕΕ είχε προειδοποιήσει τους Ρώσους ότι ακόμη κι αν αποκτήσουν τη ΔΕΠΑ θα έθεταν πολύ σκληρούς όρους και ελέγχους σε ότι αφορά τη δεσπόζουσα θέση που θα είχε στον ενεργειακό τομέα. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη έρευνα της Κομισιόν για τη δεσπόζουσα θέση της ρωσικής εταιρείας στην Ανατολική Ευρώπη.
 antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου