Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Ιός στο Facebook κλέβει τραπεζικούς λογιαριασμούς

Ιός στο Facebook κλέβει τραπεζικούς λογιαριασμούςΈνας επικίνδυνος «ιός» Trojan horse, που ανακαλύφθηκε το 2007, με την κωδική ονομασία Zeus, απειλεί τους τραπεζικούς λογαριασμούς χρηστών του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου facebook, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας International Business Times.
Χρησιμοποιώντας «ψεύτικες» fun pages στο facebook, ο ιός Zeus «διεισδύει» στα προφίλ των χρηστών του κοινωνικού δικτύου και αντλεί πληροφορίες για τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.
Ο ιός είναι «μεταμφιεσμένος» σε ηλεκτρονικό σύνδεσμο.
Παράλληλα, διάφορα μηνύματα που εμφανίζονται μαζί με το σύνδεσμο, παροτρύνουν τους χρήστες να τον «ανοίξουν».
Όταν ο χρήστης πέσει στην παγίδα και «ανοίγει» τον ηλεκτρονικό σύνδεσμο, ο ιός «μολύνει» τον
υπολογιστή του χρήστη και «σκανάρει» προηγούμενες διαδικτυακές αναζητήσεις και περιηγήσεις με στόχο να εντοπίσει «πολύτιμα» στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς του.
Επιπλέον, ο ιός αποστέλλει μηνύματα με «ψεύτικους» ηλεκτρονικούς συνδέσμους σε διαδικτυακούς «φίλους» του συγκεκριμένου χρήστη στου οποίου τον λογαριασμό έχει διεισδύσει, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε ακόμη περισσότερους λογαριασμούς.
Σύμφωνα με τους New York Times, υπήρξε σωρεία διαδικτυακών καταγγελιών από χρήστες που εντόπισαν το συγκεκριμένο ιό σε αρκετές αθλητικές fun pages στο facebook, οι οποίες ασχολούνται κυρίως με το αμερικανικό ποδόσφαιρο.
Εταιρείες παροχής διαδικτυακών «τειχών προστασίας» για υπολογιστές τονίζουν ότι ο ιός είναι ενεργός σε λογισμικό Windows ενώ αντίθετα δεν «τρέχει» στα Linux.
Επιπρόσθετα, όπως αναφέρουν διάφορες εταιρείες παροχής «τειχών προστασίας, ο ιός έχει «εξαπλωθεί» και σε «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, πλήττοντας κατόχους συσκευών Android και Blackberry.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου