Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Μείωση των θέσεων στα ΤΕΙ, όλο το παρασκήνιο


Περίπου 75.000 οι εισακτέοι φέτος σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. 
Το μέγεθος της μείωσης των θέσεων στα ΤΕΙ προκάλεσε τη διαφωνία του αρμοδίου υφυπουργού Θεοδώρου Παπαθεοδώρου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αναβληθεί η προγραμματισμένη για χθες ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων.
Του Απόστολου Λακασά
Πλήγμα στην αξιοπιστία του υπουργείου Παιδείας προκάλεσε το παρασκήνιο που προηγήθηκε τη Δευτέρα, ως προς την ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Η ανακοίνωση επρόκειτο να γίνει τη Δευτέρα, αλλά αναβλήθηκε για σήμερα. Ο υφυπουργός Θεόδωρος Παπαθεοδώρου διαφώνησε ευθέως με το μέγεθος της μείωσης των εισακτέων στα ΤΕΙ, την οποία πρότεινε το επιτελείο του υπουργού Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, δίνοντας στην ανακοίνωση του αριθμού πολιτικές προεκτάσεις. Και αυτό διότι η ρήξη καταγράφεται σε μια περίοδο που εξυφαίνονται
σενάρια ανασχηματισμού στην κυβέρνηση, τα οποία κάνουν λόγο για σφαγή υφυπουργών…
Την ίδια στιγμή ερωτήματα προκύπτουν ως προς την αρτιότητα των υπολογισμών αλλά και τον στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας για το αριθμό των εισακτέων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», ο συνολικός αριθμός των εισακτέων θα είναι περίπου 75.000. Συγκεκριμένα: • Από νωρίς χθες το πρωί είχε γίνει γνωστό ότι οι ανακοινώσεις για τον αριθμό των εισακτέων επρόκειτο να γίνουν περί τις 5 μ.μ.
Το υπουργείο Παιδείας εξετάζει ο αριθμός των υπό εξέταση μαθημάτων στις Πανελλαδικές Eξετάσεις να μειωθεί, από έξι σήμερα, σε τέσσερα.
Σήμερα θα ανακοινωθούν τελικά οι ακριβείς θέσεις σε κάθε τμήμα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
• Η πρόταση είχε καθαρογραφεί και είχε περιληφθεί σε ένα έγγραφο προς τα ΜΜΕ. Το μόνο που έμεινε ήταν να ενημερωθεί ο υφυπουργός, ο οποίος είναι και αρμόδιος για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, και να δώσει την έγκρισή του. Αυτό, όπως προκύπτει, αφέθηκε να γίνει στο παρά πέντε των τελικών ανακοινώσεων…
• Να σημειωθεί ότι στις 31 Ιανουαρίου 2013, και ενόψει του διαλόγου για την αναδιάρθρωση (καταργήσεις και συγχωνεύσεις Τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ) της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το υπουργείο είχε αναφέρει ότι «ο συνολικός αριθμός μείωσης των εισακτέων δεν θα υπερβεί το 4%· στα ΤΕΙ θα υπάρξει περίπου 30% μείωση και στα πανεπιστήμια 15% αύξηση».
• Ομως, όπως αναφέρουν πληροφορίες της «Κ», χθες ο υφυπουργός Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αντέδρασε στην απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου, καθώς διαπίστωσε ότι η μείωση του αριθμού εισακτέων ήταν κατά σχεδόν 30% στα ΤΕΙ, ενώ στα πανεπιστήμια ο αριθμός ήταν μειωμένος κατά 300 με 400 θέσεις. Αρα υπήρχε χάσμα των αρχικών ανακοινώσεων με τις τελικές αποφάσεις.
• Η αντίδραση του κ. Παπαθεοδώρου προκάλεσε παρασκήνιο διαβουλεύσεων, με αποτέλεσμα περί τις 7 μ.μ. να μην έχει ακόμη ανακοινωθεί ο αριθμός. Τελικά, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι υπήρξε συμφωνία για ψαλίδισμα της μείωσης του αριθμού εισακτέων στα ΤΕΙ.
• Εκτοτε ξεκίνησε η προσπάθεια των αρμόδιων στελεχών του υπουργείου ώστε οι αριθμοί των εισακτέων ανά Τμήμα, σε κάθε πανεπιστήμιο και ΤΕΙ, να προσαρμοσθούν στην τελική συμφωνία, και κατόπιν να δοθούν στα ΜΜΕ.
• Τι συνέβη τελικά; «Κράσαρε το σύστημα» ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου. Η λέξη προέρχεται από την αγγλική λέξη crash που σημαίνει «συντρίβομαι, καταρρέω». Σίγουρα δοκιμάσθηκαν οι αντοχές των υπαλλήλων, όμως το βέβαιο είναι ότι κλονίσθηκε το κλίμα συνεργασίας μεταξύ των μελών της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.
Καθημερινη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου