Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Το «ένδοξο» παρελθόν του Νταβούτογλου

Μια απλή ιστορική αναδρομή αρκεί για να καταδείξει το «ένδοξο» παρελθόν που κάνει υπερήφανο τον κ. Νταβούτογλου
Πρόσφατα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι είναι υπερήφανος για το ένδοξο παρελθόν των Οθωμανών και ότι είναι τιμή του να τον αποκαλούν νεο-οθωμανό. Πράγματι, μια απλή ιστορική αναδρομή αρκεί για να καταδείξει το «ένδοξο» παρελθόν που κάνει υπερήφανο τον κ. Νταβούτογλου.
Δεν χρειάζεται, βεβαίως, να γυρίσουμε στα γεγονότα της Άλωσης, τότε δηλαδή που οι πρόγονοί του έσφαζαν τους υπερασπιστές της Πόλης, εξανδραπόδιζαν, λεηλατούσαν, γκρέμιζαν τις Αγίες Τράπεζες, σκόρπιζαν τα λείψανα των αγίων στους δρόμους και το μόνο που άφηναν όρθιο από τα μοναστήρια και τις εκκλησίες ήταν οι τοίχοι τους. Περιοριζόμαστε σε μερικές μόνο «ηρωικές» πράξεις, που έκαναν οι πρόγονοί του, στις αρχές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και σε κάποιες άλλες πιο πρόσφατες.
Ο κ. Νταβούτογλου, λοιπόν, νιώθει υπερήφανος γιατί οι πρόγονοί του, την Κυριακή του Πάσχα, 10 Απριλίου 1821, αφού κρέμασαν τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄ στη μεσαία εξωτερική πόρτα του Πατριαρχείου, τον άφησαν επί τρεις μέρες στην αγχόνη, για να δουν και να θαυμάσουν το «κατόρθωμα» όχι μόνο οι Τούρκοι της Κωνσταντινούπολης αλλά και Τούρκοι των γειτονικών περιοχών.
Ο κ. Νταβούτογλου νιώθει υπερήφανος γιατί, την ίδια ημέρα του απαγχονισμού του Γρηγορίου Ε΄, οι πρόγονοί του απαγχόνισαν φυλακισμένους ιεράρχες (μεταξύ άλλων τον Νικομηδείας Αθανάσιο και τον Αγχιάλου Ευγένιο), ενώ λίγες ημέρες αργότερα λεηλάτησαν και ισοπέδωσαν μεγάλο αριθμό εκκλησιών, μπήκαν στο Πατριαρχείο, άρπαξαν, κατέστρεψαν, βεβήλωσαν, και από τους κληρικούς που έπεσαν στα χέρια τους άλλους αποκεφάλισαν, άλλους απαγχόνισαν και άλλους σκότωσαν.

Ο κ. Νταβούτογλου νιώθει υπερήφανος γιατί, την ίδια ημέρα του απαγχονισμού του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄, ο πρόγονός του σουλτάνος απαγχόνισε στην Αδριανούπολη και τον προηγούμενο Πατριάρχη Κύριλλο, μαζί με άλλους είκοσι πέντε κληρικούς και την ίδια τύχη επεφύλαξε σε πλειάδα άλλων αρχιερέων σε διάφορες περιοχές. Ο κ. Νταβούτογλου νιώθει υπερήφανος για τους άγριους διωγμούς που υπέστη, την ίδια εποχή, από τους προγόνους του ο χριστιανικός πληθυσμός της Σμύρνης, της Κύπρου, της Θεσσαλονίκης και άλλων ελληνικών πόλεων.

Ο κ. Νταβούτογλου νιώθει υπερήφανος γιατί οι πρόγονοί του, το 1922, μπήκαν στη Σμύρνη και αφού λεηλάτησαν, βίασαν και απήγαγαν, γέμισαν τους δρόμους της με πτώματα και την παρέδωσαν στις φλόγες. Ο κ. Νταβούτογλου νιώθει υπερήφανος γιατί ο πρόγονός του Αρχηγός του Στρατού της Σμύρνης Νουρεντίν παρέδιδε τον Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο στο φανατισμένο πλήθος, που τον υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια. Ο κ. Νταβούτογλου νιώθει υπερήφανος γιατί, την ίδια χρονική περίοδο, οι πρόγονοί του έφθασαν στο σημείο να πεταλώνουν Ιεράρχες (τον Μοσχονησίων Αμβρόσιο), να τους θάπτουν ζωντανούς (τον Κυδωνιών Γρηγόριο), να τους σφάζουν (τον Ικονίου Ζήλωνα), να τους σουβλίζουν (τον Αρχιερατικό Επίτροπο του Μπουτζά Αρχαντζικάκη), να τους στραγγαλίζουν, να τους λούζουν με ζεματιστό λάδι, να τους «λιανίζουν» όπως το κρέας στο κούτσουρο των κρεοπωλείων, και να τους καρφώνουν στα δέντρα.

Ο κ. Νταβούτογλου νιώθει υπερήφανος γιατί οι πρόγονοί του εξόντωσαν τους χριστιανικούς πληθυσμούς στη χερσόνησο της Ερυθραίας, στις Κυδωνίες, στην Προποντίδα, στη Βορειοδυτική Μικρά Ασία και στις άλλες περιοχές της Μικράς Ασίας.
Ο κ. Νταβούτογλου νιώθει υπερήφανος γιατί οι πρόγονοί του προέβησαν στη γενοκτονία των Ποντίων και στην έξωση των Ελλήνων από την Ανατολική Θράκη.
Ο κ. Νταβούτογλου νιώθει υπερήφανος γιατί τα «κατορθώματα» των προγόνων του συνέχισαν «επάξια» με την εισβολή τους στην Κύπρο, το 1974, οι «ειρηνοποιοί» του Αττίλα και με τη δική του υποστήριξη συνεχίζουν το «εκπολιτιστικό» τους έργο, λεηλατώντας εκκλησίες και μοναστήρια ανεκτίμητης αξίας, μεταφέροντας εικόνες και δισκοπότηρα στα διεθνή παζάρια και ποδαπατώντας κάθε έννοια δικαίου και νομιμότητας.
Πώς να μη νιώθει, επομένως, υπερήφανος ο κ. Νταβούτογλου;...

ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΗΣ
Φιλόλογος, Σχολικός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου