Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Προσοχή, γιατί ένα λάθος στο μηχανογραφικό μπορεί να είναι σημαντικό

Προσοχή, γιατί ένα λάθος στο μηχανογραφικό μπορεί να είναι σημαντικόΟι μαθητές που έλαβαν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις καλούνται να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό δελτίο, στο οποίο εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τις σχολές που επιθυμούν να εισαχθούν.

Πρόκειται για μια από τις πιο απαιτητικές διαδικασίες για τους υποψηφίους προς εισαγωγή σε ιδρύματα της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.Κι αυτό, επειδή η πληθώρα των διαθέσιμων σχολών του εκάστοτε πεδίου ωθούν πολλές φορές τους μαθητές στην άστοχη προσέγγιση της συγκεκριμένης διαδικασίας, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος του φλέγοντος προβλήματος της ανεργίας.


Για το λόγο αυτό απαιτείται η δέουσα προσοχή, προκειμένου η επιλογή να αποτελεί, στα πλαίσια μιας
ευμετάβολης αγοράς εργασίας προϊόν σωστής κριτικής σκέψης με βάση σημαντικά κριτήρια χωρίς να παραβλεφθεί η σημασία της αυτογνωσίας του κάθε υποψηφίου.
Προσοχή, για παράδειγμα χρειάζεται, ώστε να μη δοθεί ο ίδιος αριθμός σε δυο η περισσότερες σχολές, όπως και να μην υπάρξουν χάσματα στην αρίθμηση με την παράλειψη κάποιου αριθμού.

Από τη στιγμή που ο υποψήφιος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει σχολές από δυο διαφορετικά πεδία ( ανάλογα με το μάθημα επιλογής), η αρίθμηση που θα ακολουθήσει δεν αφορά μόνο το ένα πεδίο ούτε χρειάζεται να εξαντληθούν όλες οι σχολές του, για να μεταβεί ο μαθητής στο άλλο πεδίο, στο οποίο έχει πρόσβαση.

Αυτό σημαίνει ότι οι επιλογές των σχολών από το ένα επιστημονικό πεδίο στο άλλο είναι δυνατό να εναλλάσσονται, ανάλογα με τις επιθυμίες του υποψηφίου.

Η διαδικασία αυτή της αρίθμησης απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή καθώς δηλώνει την προτεραιότητα που δίνεται στην κάθε σχολή. Αν για παράδειγμα κάποιος υποψήφιος έχει συγκεντρώσει μόρια που του προσφέρουν τη δυνατότητα να εισαχθεί σε κάποια από τις σχολές του 2ου πεδίου που ο ίδιος έχει απαριθμήσει με το αριθμό 4 θα εισαχθεί σ' αυτή ανεξάρτητα από το αν η 5η επιλογή είχε μεγαλύτερη βάση εισαγωγής και ο ίδιος με τα μόρια που συγκέντρωσε μπορούσε να φοιτήσει.


Οφείλει λοιπόν ο υποψήφιος να συνειδητοποιήσει τη σπουδαιότητα της κατάστασης κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού και να αποφύγει λάθη στα οποία ενδεχομένως να υποπέσει, αν η διαδικασία συμπλήρωσης του δεν διέπεται από πνεύμα ωριμότητας, υπευθυνότητας και βαθυστόχαστης σκέψης.


Πιο συγκεκριμένα κατόπιν του ακριβούς υπολογισμού των μορίων επιβάλλεται οι μαθητές, αφού αρχικά ενημερωθούν για την τρέχουσα τουλάχιστον αγορά εργασίας, να προβούν σε μια όσο το δυνατό εκτίμηση της εξέλιξης που μπορεί να παρατηρηθεί σε διάφορους εργασιακούς χώρους.


Απαιτείται, παράλληλα, να γίνει με τον ορθότερο τρόπο η ιεράρχηση των προσωπικών προτιμήσεων των μαθητών, καθώς οι σχολές που θα επιλέξουν είναι σημαντικό να ανταποκρίνονται στις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα τους τόσο για τις σπουδές όσο και στο επάγγελμά που θα ακολουθήσουν.


Τέλος να λάβουν σοβαρά υπόψη ότι η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου είναι το τελικό αλλά και σημαντικότερο βήμα για μια επιτυχημένη εισαγωγή στα Πανεπιστημιακά ή Τεχνολογικά Ιδρύματα.


Μια εισαγωγή βέβαια που στο μέλλον ενδεχομένως να καθορίσει την επαγγελματική τους πορεία αλλά και να διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής.


Θα ήταν λοιπόν, φρόνιμο και συνετό οι υποψήφιοι σε πρώτο στάδιο να συμπληρώσουν ένα πρόχειρο μηχανογραφικό δελτίο, ώστε σε περίπτωση που προκύψουν πιθανά λάθη να μην αποβούν μοιραία.


Αφού ολοκληρωθούν όλα τα βήματα σωστά, τότε μπορούν πλέον – με προσοχή πάντα – να υποβάλλουν το οριστικό δελτίο ( σε ηλεκτρονική μορφή ) ελέγχοντας εξονυχιστικά οποιοδήποτε στοιχείο μεταφέρεται από το έντυπο στον υπολογιστή.
Ευελπιστώ ότι η διαδικασία της συμπλήρωσης αλλά και της υποβολής του μηχανογραφικού θα καταστεί για τον καθένα μια απλή υπόθεση.
Αρκεί οι υποψήφιοι να δείξουν την απαιτούμενη σοβαρότητα λειτουργώντας συνειδητά με ηρεμία και υπευθυνότητα.
Προσωπικά θα ήθελα να ευχηθώ σ' όλους τους μαθητές να έχουν καλή επιτυχία και να λάβουν την καλύτερη δυνατή απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου