Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Σαμαράς: Η συνείδηση της παράταξης είναι η συνείδηση του Έθνους


Μέχρι τώρα, όταν μιλούσαμε για «εθνικά θέματα», εννοούσαμε κυρίως να αποκρούσουμε προκλήσεις και απειλές, τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο προσυνέδριο της ΝΔ στην Θεσσαλονίκη. Τώρα, όμως, κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά, διευκρίνισε : Διεκδικούμε ρόλους στην περιοχή μας, στην Ευρώπη, στον κόσμο. Όπως οι εξής τρεις  χαρακτηριστικές κατευθύνσεις-οράματα στη διεθνή μας πολιτική:
1. Η Ελλάδα ως «επένδυση ασφάλειας» της Ευρώπης στη ταραγμένη Νοτιανατολική Μεσόγειο.
2. Η Ελλάδα και οι άλλες χώρες της περιοχής μας, ως λύσεις στο πρόβλημα της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από ξένους.
3. Η Ελλάδα ως «πύλη» για τις εμπορικές σχέσεις  Ευρώπης-Κίνας, που είναι και γίνονται όλο και πιο
σημαντικές. Και για την Ευρώπη και για την Κίνα…
Πως μπορούν να υλοποιηθούν όλα αυτά; Με το να γίνουν ρεαλιστικές πολιτικές που θα  οικοδομούνται βήμα-βήμα.

Πολιτική ασφαλείας της Ευρώπης για την Ελλάδα, με επίκεντρο την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και με το να επαναπατρίζονται οι λαθρομετανάστες
Τον τελευταίο χρόνο έχουμε κάνει πολλά! Έχουμε σταματήσει την εισροή λαθρομεταναστών. Κι έχουμε αρχίσει σιγά-σιγά να τους περιορίζουμε. Στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας γίνονται τον τελευταίο χρόνο όσα δεν έγιναν για πολλά χρόνια. Προσπαθούμε να τους επαναπατρίσουμε. Κι αυτό ήδη άρχισε. Αλλά για να προχωρήσει, χρειάζεται κοινή Πολιτική Ευρωπαϊκή και αποφασιστική στήριξη από την πλευρά της Ευρώπης. Άλλωστε, οι περισσότεροι έρχονται σε μας για να περάσουν στη συνέχεια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κι επειδή δεν μπορούν να πάνε εκεί και δεν θέλουν να γυρίσουν πίσω στις δικές τους, παγιδεύονται στην Ελλάδα.
Εμείς σταματήσαμε την εισροή. Αλλά θέλουμε να προχωρήσει ο επαναπατρισμός τους. Γιατί οι περισσότεροι δεν έχουν χαρτιά – έχουν καταστρέψει τα χαρτιά τους. Και οι χώρες προέλευσής τους δεν είναι πρόθυμες να τους δεχθούν πίσω. Γι’ αυτό χρειάζεται το ειδικό βάρος μιας νέας Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής.
Όπως χρειάζεται η πίεση όλης της Ευρώπης για να πειστούν και οι χώρες που τους αφήνουν να περάσουν από το έδαφός τους και που ύστερα τους σπρώχνουν προς την πλευρά μας, να σταματήσουν επιτέλους να το κάνουν.

Κοινή ενεργειακή Πολιτική της Ευρώπης για την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων
Η Ευρώπη έχει πια συμφέρον να συγκροτήσει μια πολιτική για το Μεσογειακό χώρο που, μεταξύ άλλων θα ενθαρρύνει, θα στηρίζει και θα επιταχύνει την ανακάλυψη και την ανάπτυξη νέων ενεργειακών πόρων από τα κράτη μέλη της Ευρώπης στην περιοχή.
Ήδη, πριν μερικές εβδομάδες, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρώπης, λήφθηκε μια πρώτη τέτοια απόφαση. Αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Η Ελλάδα έριξε την ιδέα, ενώ άλλα ευρωπαϊκά κράτη της περιοχής δείχνουν πράγματι μεγάλο ενδιαφέρον.
Φυσικά η ανακήρυξη και εκμετάλλευση της ΑΟΖ, είναι αποκλειστικά εθνική υπόθεση. Αυτό τίποτε δεν το αλλάζει και τίποτε δεν μπορεί να το αλλάξει.
Και τα μεσογειακά κράτη μέλη, πρέπει να έχουν τη στήριξη της Ευρώπης για την έρευνα και την ανάπτυξη των κοιτασμάτων αυτών. Όλα βέβαια πρέπει να γίνουν. Πώς; Με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας κι όχι να γίνουν αντικείμενο τοπικών ανταγωνισμών. Εδώ χρειάζεται η στήριξη της Ένωσης. Και η Ευρώπη έχει κάθε συμφέρον να δώσει τη στήριξή της.
Η μάχη του διεθνούς ανταγωνισμού, στην πράξη, θα κριθεί και στην τιμή της ενέργειας. Και η Ανατολική Μεσόγειος είναι ίσως το κλειδί για  να κερδίσει αυτή τη μάχη η Ευρώπη ολόκληρη. Αξιοποιούμε, λοιπόν, την προνομιακή θέση της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, αναδεικνύουμε τον κεντρικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στην ανακάλυψη νέων πηγών ενέργειας και ζητάμε τη διαμόρφωση μιας συνολικής νέας Ευρωπαϊκής Πολιτικής για την Ενέργεια, στα πλαίσια μιας συνολικής Ευρωπαϊκής Πολιτικής για την Ανταγωνιστικότητα όλων των Οικονομιών και των επιχειρήσεων. Όπου η ενέργεια θα είναι βασικός της κορμός. Και η νοτιοανατολική Μεσόγειος, το κεντρικό σημείο του ενδιαφέροντός της.
Έτσι η Ελλάδα σταθεροποιεί τον εαυτό της μέσα στην Ευρώπη και μαζί με την Κύπρο αναδεικνύει νέους σημαντικούς ρόλους για τον Ελληνισμό.
Καμία ευκαιρία δεν αφήνουμε πια ανεκμετάλλευτη. Τίποτε δεν θα αφήσουμε να πάει χαμένο.

Αναβάθμιση των εμπορικών σχέσεων της Ευρώπης, με τους μεγάλους εταίρους της, την Κίνα, Αμερική, Ρωσία. Και ενίσχυση του ρόλου που μπορούμε εμείς να διαδραματίσουμε  ως πύλη της Ευρώπης σε αυτές τις αναβαθμισμένες εμπορικές σχέσεις.
Άλλα απ’ αυτά, άλλα είναι άμεσα, άλλα μπορούν να γίνουν μεσοπρόθεσμα κι άλλα μακροπρόθεσμα. Όμως όλα αυτά πρέπει να τα «τρέξουμε» από τώρα, για να γίνουν, διότι οι ευκαιρίες δεν θα μας περιμένουν.

Ακραίες ενέργειες και συμπεριφορές μας αποδυναμώνουν ως χώρα στο εξωτερικό 
Το πιο σημαντικό όμως είναι τι κάνουμε εδώ, μέσα στη χώρα, συνέχισε ο κ. Σαμαράς. Δεν μπορούμε να γίνουμε ισχυροί προς τα έξω, όταν εμφανιζόμαστε ασταθείς και αποσταθεροποιημένοι στο εσωτερικό της χώρας.
Δεν μπορεί να μας υπολογίζει κανείς, όταν εμείς οι ίδιοι δεν εκπέμπουμε αυτοπεποίθηση.
Δεν μπορούμε να κάνουμε άλματα ανάπτυξης και ευημερίας, χωρίς να διεκδικήσουμε νέους ρόλους διεθνώς. Ειδικά όταν βρισκόμαστε σε μια τόσο κρίσιμη περιοχή, στο κέντρο των πιο κρίσιμων γεωπολιτικών αναστατώσεων…
Δεν μπορούμε να κερδίσουμε νέους ρόλους, όταν εμείς τρωγόμαστε μεταξύ μας.
Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τους φίλους και τους εταίρους μας να μας θωρακίσουν, όταν εμείς οι ίδιοι υπονομεύουμε τον εαυτό μας.
Δεν μπορούμε να ζητάμε από τους άλλους να επενδύσουν στη σταθερότητα της Ελλάδας, όταν εμείς οι ίδιοι πυροδοτούμε το χειρότερο, τον πιο απεχθή εξτρεμισμό!
Ακραίες ενέργειες και ακραίες συμπεριφορές δεν διχάζουν μόνο τους Έλληνες. Μας αποδυναμώνουν ως χώρα στο εξωτερικό.
Το μόνο «μελανό σημείο» που έδειξε η Ελλάδα όλο αυτό το τελευταίο διάστημα,  είναι οι συμπεριφορές των Νεοναζί! Που δεν έχουν πείσει τους Έλληνες, αλλά έχουν στρέψει πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας.

Η συνείδηση της Παράταξης. Η συνείδηση του Έθνους
Και μέσα μας, ανάμεσά μας, σε αυτή την εδώ την αίθουσα, κυριαρχεί η συνείδηση.
Η συνείδηση της Παράταξης. Η συνείδηση του Έθνους.
Ξέρετε εμείς, αυτή η Παράταξη, η Νέα Δημοκρατία, έχει αρχές και ιδέες που δεν χαρίζονται. Γιατί τα ιδανικά που πιστεύουμε επιβάλλουν να ακούμε πάνω απ’ όλα τη συνείδησή μας.
Η συνείδησή μας είναι πολύ πιο ισχυρή από ιδιοτέλειες και από ιδεοληψίες.
Για μας, σε αυτή την παράταξη, στη Νέα Δημοκρατία, η λέξη Έθνος είναι ιερή! Δεν είναι «ξεπερασμένος αναχρονισμός» όπως ορισμένοι πιστεύουν.
Το Έθνος είναι αυτό που χρωστάμε σε αυτούς που δεν υπάρχουν πια. Είναι αυτό που χρωστάμε και σε αυτούς που δεν ήλθαν ακόμα.
Το Έθνος είναι η ρίζα μας, η υπερηφάνειά μας, το Χρέος μας – απόλυτα συνυφασμένο με την Ελευθερία μας και με την Αξιοπρέπειά μας.
Έθνος είναι  και τα όνειρά μας.
Η Πατρίδα μας είναι φροντίδα! – για την ενότητα των Ελλήνων. Δεν είναι ο διχαστικός λόγος των «λαθρεμπόρων» του πατριωτισμού που την προσβάλλουν…
Το Έθνος γαλβανίζει το πείσμα μας στα δύσκολα.
Το Έθνος μας οπλίζει με κουράγιο για τα μεγάλα.
Το Έθνος είναι η συγκίνηση που δεν χρειάζεται να την εξηγήσει όποιος τη νιώθει. Και δεν μπορεί να την καταλάβει όποιος δεν τη νιώθει.
Η Αναγέννηση της Πατρίδας δεν είναι υπόθεση μιας παράταξης μόνο. Είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων.
Η παράταξή η δικιά μας προχωρά μπροστά και απομονώνει τα άκρα, τις ακρότητες και τους ακραίους.
Η χώρα αυτή θα ξανασταθεί στα πόδια της. Θα κερδίσει τη θέση που της αξίζει στον κόσμο!
Ήδη την ακούν. Ήδη την υπολογίζουν. Ήδη τη δικαιώνουν!
Έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμα. Βρισκόμαστε μόνο στην αρχή.
Αλλά δεν είμαστε πια εκεί που ήμασταν πριν ένα χρόνο.
Επιφυλάξαμε πολλές εκπλήξεις , ευχάριστες, ως τώρα.
Επιφυλάσσουμε κι άλλες!
Η Ελλάδα με μεθοδικά βήματα, με σχέδιο, με αποφασιστικότητα, σηκώνει κεφάλι. Η Ελλάδα βρίσκει τον εαυτό της. Η Ελλάδα χτίζει το μέλλον της.
Δύο απλά πράγματα κάνουμε:
Διαψεύδουμε συνεχώς όλους τους επικριτές της χώρας μας.
Και ενώνουμε τους Έλληνες. Ενώνουμε τον ελληνικό λαό. Και τον κάνουμε περήφανο! Λαό με αξιοπρέπεια και με συνείδηση.
Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Μέχρι τέλους! Είναι υπόσχεση μας από τη Θεσσαλονίκη.
antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου