Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Απερρίφθη η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΑΕΙ και η εισήγηση να ακουστούν οι απόψεις Πρυτάνεων…

Απερρίφθη κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων η πρόταση νόμου «Για τη λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων» του ΣΥΡΙΖΑ , όπως επίσης και η εισήγηση του Τάσου Κουράκη να ζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση η ακρόαση των Πρυτάνεων, του Προέδρου της ΑΔΙΠ, της Συνόδου των ΤΕΙ και της ΠΟΣΔΕΠ.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχουμε αίτημα σύμφωνα με το δικαίωμα που μας δίνει ο Κανονισμός της Βουλής για να ζητήσουμε ακρόαση φορέων.
Εκτιμούμε, ότι έχει σημασία σ' αυτό που είπε ο κ. Υπουργός και στο πνεύμα, ότι θα άξιζε τον κόπο να συζητήσουμε για τα προβλήματα που υπάρχουν τώρα.
Επειδή ακριβώς εμείς είπαμε ότι ο ν. 4009 με τα Συμβούλια Διοίκησης κ.λπ. και την υπόλοιπη
λειτουργία - έχει εξάμηνη λειτουργία - που δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα όσον αφορά στα οικονομικά, τον μη διορισμό κ.λπ., προτείνουμε να αφιερώσουμε μια συνεδρίαση στην ακρόαση των φορέων, των πρυτάνεων, του Προέδρου της ΑΔΙΠ, της Συνόδου των ΤΕΙ και της ΠΟΣΔΕΠ. Νομίζω, ότι έχουμε πολλά να κερδίσουμε από τα προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα την Ανώτατη Εκπαίδευση και γι' αυτό ζητάμε να υπάρξει η διαδικασία της ακρόασης των φορέων.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Κουράκη, θεωρώ ότι δεν χρειάζεται, αλλά καλό θα είναι να ρωτήσουμε και τη γνώμη της Επιτροπής.
Το λόγο έχει και ο κ. Κόνσολας.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΟΝΣΟΛΑΣ (Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας): Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σταθώ σε τρία σημεία . Το πρώτο είναι ότι δεν πρέπει να πάμε στο παρελθόν , αλλά να προχωρήσουμε μπροστά. Θέλω να σας θυμίσω, ότι στα νομοσχέδια που προηγήθηκαν στην Εθνική Αντιπροσωπεία
και στο τελευταίο με την κυρία Μακρή που είχαμε μιλήσει για την αξιολόγηση, έχουν έρθει οι φορείς κατ΄ επανάληψη και έχουν καταθέσει τα αιτήματά τους, τις θέσεις, τις προτάσεις και τις ιδέες τους.
Δεν νομίζω, ότι σ' αυτή τη χρονική συγκυρία και μετά από την επισήμανση του κ. Κουράκη, ότι είναι ανεπίκαιρο αυτό το νομοσχέδιο, έστω και στην αποστροφή του λόγου του, μπορεί να προχωρήσει αυτή η συζήτηση με την παρουσία των φορέων.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Κεδίκογλου.
ΣΥΜΕΩΝ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ (Ειδικός Αγορητής του ΠΑΣΟΚ): Νομίζω ότι από όσα είπα στην πρωτολογία μου γίνεται σαφές ότι θεωρούμε ότι το να γίνει κλήση φορέων δεν έχει κανέναν νόημα.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει η κυρία Ρεπούση.
ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ (Ειδική Αγορήτρια της ΔΗΜ.ΑΡ.): Για να καλέσουμε φορείς, πρέπει να τους καλέσουμε ως προς τι; Εδώ η πρόταση είναι για την κατάργηση του ν.4009, θα τους μπερδέψουμε τους ανθρώπους. Αν θέλουμε να κάνουμε μια άλλη συζήτηση θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε μια συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων για το Λύκειο, την αξιολόγηση, ή ό,τι άλλο κρίνουμε και να καλέσουμε και φορείς, αλλά να καλέσουμε φορείς για να μας πουν τη γνώμη τους για ένα νόμο που λειτουργεί σε σχέση με το αίτημα της κατάργησης, δεν βλέπω το λόγο.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ο κ. Γκιόκας έχει το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ (Ειδικός Αγορητής του Κ.Κ.Ε.): Συμφωνούμε, θα μπορούσε να γίνει συζήτηση και στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Επομένως, κατά πλειοψηφία απορρίπτεται η πρόταση. Κατά συνέπεια ολοκληρώθηκε η συζήτηση και ερωτάται η Επιτροπή αν γίνεται δεκτή η
πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, αρμοδιότητας τους Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΈΣ: Όχι.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Επομένως, η πρόταση νόμου απορρίπτεται επί της αρχής κατά πλειοψηφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου