Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Στα μέσα Ιουλίου το Σχέδιο Νόμου για το Λύκειο και το Τεχνολογικό Λύκειο


arva1Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Παιδείας. Μάλιστα ο απερχόμενος υφυπουργός Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου τονίζοντας την άριστη συνεργασία του με τον Κων. Αρβανιτόπουλο είπε ότι η  αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την Κυβέρνηση δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση απόσυρση της ΔΗΜΑΡ από το κυβερνητικό έργο το οποίο έγινε.
Η είδηση πάντως «βγήκε» από τον Κων. Αρβανιτόπουλο ο οποίος είπε ότι θα καταθέσει το Σχέδιο Νόμου για το Λύκειο και το Τεχνολογικό Λύκειο και θα εισάγει στη Βουλή, έως τα μέσα Ιουλίου.
«Στο επίπεδο της Πρωτοβάθμιας, και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, θεωρώ ότι το Π.Δ. για την αξιολόγηση και η επαναφορά της, είναι μία σημαντική τομή, διότι, δεν νοείται Εκπαιδευτικό Σύστημα στον κόσμο χωρίς αξιολόγηση: αξιολόγηση δομών, διαδικασιών, στελεχών» είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος και πρόσθεσε: «Η επαναφορά των Προτύπων Σχολείων, με έναν τρόπο αξιοκρατικό, μ’ έναν τρόπο που θα δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες και στις Ελληνίδες να έχουν δημόσια Πρότυπα Σχολεία, είναι ένας  άλλος πολύ σημαντικός θεσμός».
Η συντριπτική πλειοψηφία της Εκπαιδευτικής Κοινότητας, της Ακαδημαϊκής Κοινότητας ήταν υπέρ της Μεταρρύθμισης. Συγκεκριμένα, η μεσοσταθμική συμμετοχή της Κοινότητας υπέρ των αλλαγών ήταν 80-85%.
«Κάναμε, ένα μεγάλο βήμα για την αναδιάρθρωση του Ακαδημαϊκού Χάρτη της χώρας με το Σχέδιο ΑΘΗΝΑ,  και παράλληλα προσπαθήσαμε μέσα στη δημοσιονομική κρίση, να πάρουμε μέτρα κοινωνικά, μέτρα τα οποία διευκολύνουν την ελληνική οικογένεια, τους έλληνες πολίτες» είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος και συνέχισε: «Κατορθώσαμε και αυξήσαμε, σχεδόν διπλασιάσαμε,  τους δικαιούχους σίτισης,  δώσαμε τη δυνατότητα μεταγραφών, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα οι ελληνικές οικογένειες, αυξήσαμε  -κατά το δυνατόν- τη στέγαση φοιτητών, προσπαθήσαμε μ’ άλλα λόγια να πάρουμε και κοινωνικά μέτρα,  παρά την έντονη δημοσιονομική κρίση».
Ο κ. Αρβανιτόπουλος επίσης, υπογράμμισε :«Η απόφαση για την επανασύσταση του Υπουργείου Πολιτισμού είναι μία σωστή απόφαση και σε επίπεδο συμβολισμού, αλλά και σε επίπεδο ουσίας γιατί ο Πολιτισμός είναι συνδεδεμένος με την ιστορική διαδρομή αυτού του Έθνους. Στο επίπεδο της Πρωτοβάθμιας, και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, θεωρώ ότι το Π.Δ. για την αξιολόγηση και η επαναφορά της, είναι μία σημαντική τομή, διότι, δεν νοείται Εκπαιδευτικό Σύστημα στον κόσμο χωρίς αξιολόγηση: αξιολόγηση δομών, διαδικασιών, στελεχών.  Παράλληλα, η επαναφορά των Προτύπων Σχολείων, μ’ έναν τρόπο αξιοκρατικό, μ’ έναν τρόπο που θα δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες και στις Ελληνίδες να έχουν δημόσια Πρότυπα Σχολεία, είναι ένας  άλλος πολύ σημαντικός θεσμός.  Και φυσικά όλες αυτές οι αλλαγές, τις οποίες φέρνουν το Ν/Σ για το Λύκειο και το Τεχνολογικό Λύκειο, που θα δώσουμε μεγάλη έμφαση, τις οποίες θα εισάγουμε στη Βουλή, σε Νομοσχέδιο αυτό το μήνα».
Ο νέος υφυπουργός  Παιδείας κ. Συμεών. Κεδίκογλου, δήλωσε τα εξής:
«Ακούτε πολλές φορές, αλλά νομίζω εδώ σε αυτό το Υπουργείο το εννοούμε, ότι έχει περάσει η εποχή των λόγων και ήρθε η εποχή των έργων. Πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε σκληρά  γιατί η ελληνική κοινωνία πραγματικά περνάει δύσκολες ώρες και έχουμε συναίσθηση των ευθυνών. Είναι εκεί, απέναντι, και είναι έτοιμη να μας κρίνει, και καλά  κάνει. Είναι δύσπιστη και πρέπει εμείς με το ρόλο μας να αποδείξουμε ότι πραγματικά νοιαζόμαστε για αυτό τον τόπο και να ξαναφέρουμε έστω μια αίσθηση αισιοδοξίας  σε αυτήν την δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία. Θέλω να σας πω ότι και αυτό μπορεί να έχει και μικρότερη σημασία, ότι προσωπικά χαίρομαι που ξεκινάω την περιπέτειά μου στους πολιτικούς στόχους από το Υπουργείο Παιδείας γιατί πραγματικά αγαπώ τον χώρο της Εκπαίδευσης. Μπορεί να έχουμε κομματικές και ιδεολογικές διαφορές, όμως αυτή τη στιγμή τις  παραμερίζουμε.  Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει συνεργασία από διαφορετικά κόμματα σε αυτό και προφανώς δεν θα είναι και η τελευταία φορά. Άλλα ένας ακόμα λόγος είναι ότι στον χώρο της Εκπαίδευσης δεν χωράνε κομματικές γραμμές, δεν χωράνε αποχρώσεις. Όχι τώρα, μόνο που είναι ειδικές και έκτακτες οι συνθήκες, αλλά πιστεύω πάντα. Είναι ένας χώρος γόνιμος, και δημιουργικός, που τα κόμματα θα πρέπει να μείνουνε απέξω. Από εκεί και πέρα, εγώ θέλω να ευχαριστήσω αυτούς τους οποίους μου έδωσαν την εμπιστοσύνη τους και θα προσπαθήσω να αρθώ στο ύψος των περιστάσεων και να ξέρετε για όλους όσους μας ακούτε αυτήν την στιγμή, η πόρτα μου θα είναι ανοιχτή,  για όσους έχουν να προτείνουν κάτι δημιουργικό στον κοινό μας αγώνα και στην κοινή μας πορεία».
Ο νέος υφυπουργός Παιδείας κ. Κ. Γκουλέκας δήλωσε τα εξής: «Έρχομαι εδώ με την εντολή του Πρωθυπουργού, να συνεργαστώ με έναν άνθρωπο που έχει μια πετυχημένη πορεία, τον Κώστα Αρβανιτόπουλο, με τον οποίο γνωρίζομαι από παλιά. Πραγματικά, είναι χαρά να συνεργάζεσαι με έναν άνθρωπο με τον οποίο έχεις κοινό τόπο και μπορείς πολλά πράγματα να τα εμπιστευτείς ως σκέψεις, ως απόψεις, ως σχεδιασμό.
Θα ήθελα πρώτα απ΄ όλα να πω ότι αισθάνομαι ότι απευθύνομαι σε φίλους.  Γνωρίζουμε πολύ καλά, όλοι μας, ότι το πέρασμά μας από εδώ είναι συγκεκριμένο σε χρόνο.  Άρα, λοιπόν, το σημαντικό είναι να είμαστε χρήσιμοι και αυτό το χρόνο που θα είμαστε εδώ, να τον αξιοποιήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Σήμερα ό,τι και αν κάνει κανείς, είναι ούτως ή άλλως πάρα πολύ δύσκολο. Και γίνεται ακόμα πιο δύσκολο, γιατί καλείται κανείς να το κάνει με συνεργάτες όπως εσείς, που ήδη υφίστανται στο «πετσί» τους, όπως όλος ο Ελληνικός λαός, τις θυσίες που έχει αναλάβει σε αυτή την πάρα πολύ δύσκολη περίοδο».
briefingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου