Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

«Οι συνεχείς παλινωδίες και ο καιροσκοπισμός είναι το σήμα κατατεθέν του ΣΥΡΙΖΑ»

«Οι συνεχείς παλινωδίες και ο καιροσκοπισμός είναι το σήμα κατατεθέν του ΣΥΡΙΖΑ» Επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου όπου παρουσίασε το κάλεσμα του ΚΚΕ για την ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας και έξοδο από την καπιταλιστική οικονομική κρίση προς όφελος του λαού.

Σε ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «όταν μιλά για ανάκαμψη εννοεί, παρά τις διαφορές του με άλλους, καπιταλιστική ανάκαμψη» και τόνισε ότι «μια τέτοια ανάκαμψη με όποια κυβέρνηση και με όποιο μείγμα, με στιλ Μέρκελ ή στιλ Ομπάμα, με κινέζικα ή γερμανικά κεφάλαια, με χαλάρωση και έξοδο από το ευρώ, ή παραμονή στην ευρωζώνη, θα είναι αντιλαϊκή, εφόσον δεν
αμφισβητείται ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης».

Ερωτηθείς αν ο κόσμος ενδιαφέρεται για την ανάδειξη των διαφορών ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι το ΚΚΕ ενδιαφέρεται να αναδείξει τι αντικειμενικά συμφέρει τον λαό.

Είπε ότι η πολιτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι «εντός των τειχών» και θα στηρίξει το σύστημα, και πρόσθεσε ότι σε σειρά στρατηγικών ζητημάτων παρουσιάζει συνεχείς αλλαγές θέσεων.

«Οι συνεχείς παλινωδίες και ο καιροσκοπισμός είναι το σήμα κατατεθέν του ΣΥΡΙΖΑ» είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε, επίσης,  ότι η ανασυγκρότηση του λαϊκού κινήματος πρέπει να γίνει «από τα κάτω» με πρωταγωνιστές τους εργαζόμενους και υπογράμμισε ότι ενώ το ΚΚΕ έχει καταθέσει ξεκάθαρα τον στρατηγικό του στόχο για την οικοδόμηση σοσιαλισμού-κομμουνισμού στην Ελλάδα, ωστόσο, η συμφωνία με αυτό τον στόχο, δεν αποτελεί προϋπόθεση για την κοινή δράση των εργαζομένων.

Στην κοινή δράση μπορούν να συμμετάσχουν όλοι όσοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα ρήξης και αποδέσμευσης από την ΕΕ, την αναγκαιότητα ρήξης με τα μονοπώλια και ανατροπής της εξουσίας τους, προσέθεσε. «Το βασικό κριτήριο είναι πού ανήκει ταξικά ο καθένας» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κουτσούμπας ανέφερε ότι η εξέλιξη της κρίσης είναι απρόβλεπτη, τόνισε ότι η όποια καπιταλιστική ανάπτυξη θα στηριχθεί στην ήδη υποτιμημένη τιμή της εργατικής δύναμης και στο σάρωμα των κοινωνικών κατακτήσεων, και υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση από αυτήν τη σκοπιά και όχι από το αν θα έλθει η ανάκαμψη, «καθώς αυτή -αναιμική μεν- θα έλθει όταν έχεις χάσει το 30% του ΑΕΠ».

Ερωτηθείς αν το ΚΚΕ επιδιώκει συμπόρευση των λαών του Νότου, ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι τα ισχυρότατα καπιταλιστικά κράτη της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας συμπεριλαμβάνονται στον «Νότο» και είπε ότι τα ζητήματα των λαών δεν λύνονται με ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.

Αναφερόμενος δε στη σχετική πρόταση του κ. Τσίπρα, είπε ότι «έχει πλήρη συνείδηση του τι λέει, καθώς η πρόταση αυτή συνιστά στρατηγική επιλογή» και προσέθεσε ότι μια τέτοια συμπόρευση «δεν είναι απλά ουτοπία, είναι επικίνδυνη».

Για την πρόταση για έξοδο από το ευρώ, είπε ότι «μπορεί να συνιστά στιγμή μιας πορείας, αλλά θα μείνει στον αέρα αν δεν υπάρξει αποδέσμευση συνολικά από την ΕΕ, με ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και κοινωνικοποίησή τους», προσθέτοντας ότι από μόνη της συμφέρει αυτούς που θέλουν αλλαγή νομίσματος και επισημαίνοντας ότι καπιταλιστές στην Ευρώπη έχουν κιόλας ιδρύσει κόμματα με ανάλογες προτάσεις.

Σχετικά με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι και οι δύο κατατεθειμένες προτάσεις (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) ενσωματώνουν την αντιδραστική οδηγία της ΕΕ για δίωξη πολιτικών απόψεων και κριτικής στο καπιταλιστικό σύστημα, ενώ ενέταξε και αυτό το νομοσχέδιο στη διαπάλη για την επιχειρούμενη αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος.

Ανέφερε, επίσης, ότι το ΚΚΕ έχει ψηφίσει για τη γενοκτονία των Ποντίων και των Αρμενίων, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι γενικεύσεις περί «γενοκτονίας» και «εθνοκάθαρσης» έχουν χρησιμοποιηθεί για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, όπως στη Σερβία.

Ο  Κουτσούμπας δεν τάχθηκε κατά της αντιρατσιστικής νομοθεσίας «όπου χρειάζεται», ενώ τόνισε ότι η Χρυσή Αυγή αντιμετωπίζεται από το ίδιο το λαϊκό κίνημα «και από τον ποινικό νόμο, όπου πρέπει».

Ανέφερε, τέλος, ότι η πρόταση της ΝΔ δίνει άσυλο για ρατσιστική προπαγάνδα σε ιερωμένους, αστυνομικούς, στρατιωτικούς και εκπαιδευτικούς, ενώ ανέφερε ότι η πρόταση ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ «πετά έξω αυτούς που δεν έχουν 'χαρτιά'».

Για τα γεγονότα στην Τουρκία

Ο Δ.Κουτσούμπας καταδίκασε το «όργιο καταστολής και αυταρχισμού της κυβέρνησης Ερντογάν» και εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον «αδελφό τουρκικό λαό και ιδιαίτερα στα μέλη και στελέχη του ΚΚ Τουρκίας, το οποίο μόνο αυτό μέχρι στιγμής έχει 500 τραυματίες».

Καταδίκασε, επίσης, την απροκάλυπτη επίθεση των τουρκικών δυνάμεων καταστολής εναντίον της έδρας του ΚΚ Τουρκίας, καθώς και κατά του Πολιτιστικού Κέντρου «Ναζίμ Χικμέτ».

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου