Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Εκβιασμός Μέρκελ: Κόβω την βοήθεια αν κουρευτεί το χρέος

Την ίδια ώρα που η τρόικα βρίσκεται στην Αθήνα και διαπραγματεύεται με την κυβέρνηση η… τρόικα είναι έτοιμη να διαλυθεί. Αν όχι άμεσα αλλά σίγουρα τους επόμενους μήνες, καθώς πλέον η σύγκρουση της Ευρώπης με το ΔΝΤ παίρνει διαστάσεις πολέμου.
Το Ταμείο πιέζει για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, γεγονός που φυσικά θα βαρύνει περισσότερο τις ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως τη Γερμανία. Πώς, όμως, θα πάει η Μέρκελ στις κάλπες λέγοντας στους πολίτες της ότι θα πληρώσουν ξανά για το ελληνικό χρέος; Και πώς θα πείσει τους… βρεγμένους (και στην κυριολεξία μετά τις πλημμύρες) να ξαναβραχούν;
Δεν είναι καθόλου τυχαία η διαρροή στην εφημερίδα Handelsblatt η οποία αναφέρει ότι κυβερνητικό στέλεχος υποστήριξε πως αν γίνει νέο κούρεμα του χρέους το Βερολίνο σταματά να χρηματοδοτεί την Ελλάδα. Σε περίπτωση «κουρέματος» του ελληνικού χρέους προς τα κράτη-δανειστές, η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να διακόψει τη χορήγηση βοήθειας προς την Ελλάδα, καθώς «ο
γερμανός υπουργός Οικονομικών μπορεί να εγκρίνει πιστώσεις μόνο εφόσον έχει διασφαλιστεί αξιόπιστα η επιστροφή των χρημάτων», δήλωσε στην Handelsblatt εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.
Είναι η γραμμή Σόιμπλε, όπως αυτή εκφράστηκε και από τον ίδιο το υπουργό Οικονομικών ο οποίος, μιλώντας πρόσφατα στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου, έχει απορρίψει το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.
Το γερμανικό «όχι» σε μια νέα απομείωση του ελληνικού χρέους αποδίδεται στο γεγονός ότι ένα τέτοιο βήμα δεν θα έπληττε τώρα τους ιδιώτες πιστωτές, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, όπως στην περίπτωση του PSI, αλλά τα ίδια τα κράτη της ευρωζώνης.
Βεβαίως, από την πλευρά του Βερολίνου δεν απαντούν στις αιτιάσεις του ΔΝΤ ότι θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό άνω των 4,5 δις ευρώ στην Ελλάδα, κενό που με κάποιο τρόπο θα πρέπει να καλυφθεί. Πως; Με μέτρα; Αυτό είναι αδύνατο και το γνωρίζουν όλοι. Άρα η επόμενη λύση είναι το κούρεμα του χρέους.
Μια συζήτηση που θα ανάβει όσο πλησιάζουμε στις γερμανικές εκλογές, αλλά με την Ελλάδα να μην μπορεί να κάνει τίποτε άλλο από το να εφαρμόζει το πρόγραμμα. Άλλωστε, το μνημόνιο προβλέπει ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα υλοποιεί το πρόγραμμα και εμφανίζει πλεονάσματα τότε είναι δυνατή η εφαρμογή μέτρων μείωσης του χρέους, το οποίος σε καμιά περίπτωση δε θα είναι κάτω από το 120%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου