Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Στο κόκκινο οι σχέσεις της Άγκυρας με το Βερολίνο – Εκκλήθη για να παράσχει εξηγήσεις ο Τούρκος Πρέσβης

merkel erdoganΕμπλοκή στις διπλωματικές σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία φαίνεται να προκαλεί η «προειδοποίηση» Μπαγίς προς την καγκελάριο Μέρκελ να μην χρησιμοποιήσει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ για να επιλύσει πολιτικά ζητήματα στο εσωτερικό της Γερμανίας.
Σήμερα το πρωί, ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε κάλεσε τον πρέσβη της Τουρκίας στο Βερολίνο, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργού Αντρέας Πέσκε, και του εξέθεσε τη θέση της Γερμανικής κυβέρνησης «με όλη την απαραίτητη σαφήνεια». «Πρόκειται για δηλώσεις που είναι ακατανόητες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Εξωτερικών προσθέτοντας: «Το πράγμα δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι». Δεν διευκρίνισε από ποιον θα γίνει δεκτός ο πρεσβευτής,
καθώς ο Γκίντο Βεστερβέλε πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κίεβο.
«Δεν υπάρχει σχέση» ανάμεσα στην καταστολή των διαδηλώσεων στην Τουρκία, η οποία καταδικάσθηκε από την Μέρκελ, και τις συζητήσεις με την ΕΕ, διαβεβαίωσε ο Πέσκε. «Δεν υπάρχει άμεση σχέση», πρόσθεσε διευκρινίζοντας: «ασφαλώς στη ζωή όλα συνδέονται». Ο Μπαγίς είχε δηλώσει χθες προς τους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στις γερμανικές βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 22 Σεπτεμβρίου πως «αΑν η κυρία Μέρκελ ψάχνει υλικό για την εσωτερική πολιτική για τις εκλογές της, το υλικό αυτό δεν πρέπει να είναι η Τουρκία».
«Η κυρία Μέρκελ πρέπει να γνωρίζει ότι αυτοί που ασχολούνται με την Τουρκία έχουν άσχημο τέλος. Δείτε τι συνέβη στον (Νικολά) Σαρκοζί», είχε προσθέσει ο Τούρκος υπουργός υπενθυμίζοντας την ήττα στις προεδρικές εκλογές του 2012 του πρώην προέδρου της Γαλλίας, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα αρνητικός στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου