Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Τμήματα των ΤΕΙ με κοινά επαγγελματικά δικαιώματα



Κατά το παρελθόν υπήρχε προκατάληψη των μαθητών για τα ΑΤΕΙ (πρώην ΤΕΙ). Πολλοί προτιμούσαν να επιλέξουν ένα τμήμα ακόμα και χαμηλόβαθμο των ΑΕΙ παρά να φοιτήσουν σε ένα τμήμα των ΤΕΙ. Eιδικά στην περιφέρεια παρατηρείται ακόμα και σήμερα, κυρίως από τη μεριά των γονιών, να μην επιθυμούν να στείλουν τα παιδιά τους για σπουδές εάν περάσουν σε ένα τμήμα των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα σήμερα όσον αφορά τα ΤΕΙ; Ποια η στάση των
μαθητών απέναντί τους;
Όπως φαίνεται από τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας πλέον υπάρχουν πολλοί μαθητές που έχουν ως πρώτη τους επιλογή τα ΤΕΙ.
Οι μαθητές ενημερώνονται διαρκώς μέσω των συμβούλων, του διαδικτύου και πλέον γνωρίζουν ότι υπάρχουν τμήματα των ΤΕΙ με καλύτερες προοπτικές από πολλά ΑΕΙ. Βέβαια στην αύξηση των πρώτων προτιμήσεων για τμήματα των ΤΕΙ ιδίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχει βοηθήσει και η οικονομική κρίση. Πλέον πολλές οικογένειες δεν έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν οικονομικά τις σπουδές των παιδιών τους σε περίπτωση που εισαχθούν σε ένα τμήμα των ΑΕΙ στην περιφέρεια. Το παραπάνω γεγονός οδηγεί μεγάλο αριθμό σε ΤΕΙ που έχουν παραπλήσιο γνωστικό αντικείμενο με τα τμήματα των ΑΕΙ.
Ακολούθως παραθέτουμε κάποια στοιχεία τμημάτων των ΑΕΙ και ΤΕΙ με παραπλήσιο γνωστικό αντικείμενο και επαγγελματικά δικαιώματα:


Διαιτολόγος ΑΕΙ και Διαιτολόγος ΤΕΙ
Διαιτολογικό κέντρο ή γραφείο μπορούν να ανοίξουν και οι πτυχιούχοι του τμήματος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και οι απόφοιτοι των ΤΕΙ. Πολλοί υποψήφιοι από τη Βόρεια Ελλάδα επιλέγουν το τμήμα του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Τμήμα
Πρώτες Προτιμήσεις
Βάση εισαγωγής
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ  ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ (ΑΘΗΝΑ)

714
18041
ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΕΙ  ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

355
15223


Κοινωνικός Λειτουργός ΑΕΙ και Κοινωνικός Λειτουργός ΤΕΙ

Το επάγγελμα του κοινωνικού λειτουργού μπορεί να το ασκήσει ένας απόφοιτος των τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας των ΤΕΙ άλλα και ένας απόφοιτος της Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Οι απόφοιτοι και των ΑΕΙ και των ΤΕΙ έχουν κοινά επαγγελματικά δικαιώματα. Μάλιστα από τον πίνακα που παραθέτουμε διαπιστώνει κανείς ότι το τμήμα του ΤΕΙ Αθηνών έχει περισσότερες πρώτες προτιμήσεις από το τμήμα της Κομοτηνής και αρκετά υψηλότερη βάση επιλογής. Η οικονομική κρίση και τα κοινά επαγγελματικά δικαιώματα πιθανόν να οδηγούν περισσότερους μαθητές στο τμήμα του ΤΕΙ από το τμήμα του ΑΕΙ.

Τμήμα
Πρώτες Προτιμήσεις
Βάση εισαγωγής
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ

239
14654
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ  ΘΡΑΚΗΣ (ΚΟΜΟΤΗΝΗ)

181
12441


Νοσηλευτής ΑΕΙ και Νοσηλευτής ΤΕΙ
Τα ίδια περίπου επαγγελματικά δικαιώματα έχουν οι απόφοιτοι νοσηλευτικής τόσο των τμημάτων των ΑΕΙ όσο και των ΤΕΙ. Άλλωστε όπως αναφέρεται στο ΠΔ τον τίτλο του νοσηλευτή φέρουν πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ ενώ οι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι βοηθοί νοσηλευτές. Από τον πίνακα παρατηρούμε ότι περισσότεροι υποψήφιοι έχουν ως πρώτη προτίμηση το τμήμα νοσηλευτικής του ΤΕΙ Αθηνών παρά το τμήμα νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Τμήμα
Πρώτες Προτιμήσεις
Βάση εισαγωγής
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

613
16592
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (ΣΠΑΡΤΗ)

78
14644
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΙ  ΑΘΗΝΑΣ

358
13426


Πληροφορική ΑΕΙ και Πληροφορική ΤΕΙ

Με την πληροφορική μπορεί να ασχοληθεί τόσο ο απόφοιτος των ΑΕΙ όσο και των ΤΕΙ. Μάλιστα τόσο οι απόφοιτοι των ΤΕΙ όσο και των ΑΕΙ έχουν το δικαίωμα να γίνουν καθηγητές πληροφορικής. Οι απόφοιτοι των ΑΕΙ εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ19 και των ΤΕΙ στον κλάδο ΠΕ20. Όπως γίνεται αντιληπτό και από τον πίνακα οι περισσότεροι επιλέγουν το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης από το τμήμα του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Τμήμα
Πρώτες Προτιμήσεις
Βάση εισαγωγής
ΠΛΗPΟΦΟPΙΚΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

975
16322
ΠΛΗPΟΦΟPΙΚΗΣ ΙΟΝΙΟΥ (ΚΕΡΚΥΡΑ)

74
12738
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ  ΤΕΙ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

405
13082


Λογιστής από ΑΕΙ και από ΤΕΙ
Το επάγγελμα του λογιστή μπορεί να το ασκήσουν τόσο οι απόφοιτοι των ΑΕΙ όσο και των ΤΕΙ. Με το προηγούμενο καθεστώς στην τάξη Α (υπογραφή βιβλίων χωρίς όριο) μπορούσαν να φθάσουν μετά από κάποια χρόνια οι απόφοιτοι των ΑΕΙ και οι απόφοιτοι των τμημάτων ΤΕΙ Λογιστικής. Με το νέο νόμο στην τάξη Α θα εγγράφονται πτυχιούχου ΑΕΙ άλλα και ΤΕΙ.

Τμήμα
Πρώτες Προτιμήσεις
Βάση εισαγωγής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ  ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

627
15568
ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΙ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

273
13131
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ  ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ(ΤΡΙΠΟΛΗ)

88
13811


Συμπέρασμα
Από τα πιο πάνω στοιχεία γίνεται κατανοητό ότι πλέον πολλοί μαθητές επιλέγουν τμήματα των ΤΕΙ που σε πολλές περιπτώσεις έχουν περισσότερες πρώτες προτιμήσεις από τμήματα των ΑΕΙ αλλά και βάση εισαγωγής. Οι μαθητές θα πρέπει να αναζητούν τα επαγγελματικά δικαιώματα που παρέχουν τα τμήματα των ΤΕΙ. Άλλωστε και σε πολλές αγγελίες θα διαπιστώσουν ότι οι εργοδότες ζητούν αποφοίτους ΑΕΙ/ΤΕΙ χωρίς να κάνουν διαχωρισμό.
Αν λοιπόν κάποιος δεν καταφέρει να εισαχθεί σε ένα τμήμα γεωπονίας μπορεί ως εναλλακτική να δηλώσει ένα τμήμα τεχνολόγων γεωπονίας. Το ίδιο και στην περίπτωση των πολιτικών μηχανικών ή των μηχανολόγων και ηλεκτρολόγων μηχανικών.
Στο μηχανογραφικό θα βρουν οι απόφοιτοι τμήματα μηχανολόγων μηχανικών ΤΕ, ηλεκτρολόγων μηχανικών ΤΕ, πολιτικών μηχανικών ΤΕ. Σίγουρα στις περιπτώσεις αυτές υπάρχουν περιορισμοί συγκριτικά με τους αποφοίτους των ΑΕΙ δεν παύουν όμως τα τμήματα αυτά να αποτελούν μια εναλλακτική με λίγα μόρια εισαγωγής.

Επιμέλεια – Επεξεργασία: Καλόγηρος Βασίλειος
Υπ.διδάκτωρ Π.Θ, Ερευνητικός υπεύθυνος Employ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου