Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Παντού υπάρχει ένας (ιστορικός) μύθος


Θέλοντας να συμβάλουμε στη νέα τάση της ιστορικής θεώρησης, αυτήν που δημιουργεί ιστορικούς «φίρμες», καταθέτουμε ιστορικά γεγονότα-σουξέ για τα οποία παραμένουμε  παραπλανημένοι.
1.Τα σπαθιά του Νικηταρά: Είναι μύθος ότι έσπασε τρία σπαθιά και στο τέλος έπαθε αγκύλωση. Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε ένας συνωστισμός αλλοδαπών ασθενών στρατιωτών  στα Δερβενάκια, οι οποίοι πήγαιναν για το νοσοκομείο της Τρίπολης, αλλά γύρισαν πίσω όταν έμαθαν ότι το νοσηλευτικό προσωπικό έκανε επίσχεση εργασίας. Στα στενά βρέθηκε ο «γιατρός» Σταματελόπουλος με το κινητό χειρουργείο του. Καθώς από τότε το ΕΣΥ  παρουσίαζε ελλείψεις, αντί για νυστέρια χρησιμοποίησε γιαταγάνια.  Το αποτέλεσμα δεν δικαίωσε την πρωτοποριακή του μέθοδο.
2. Του Καραϊσκάκη τα «γαλλικά»: ο Καραϊσκάκης αποφοίτησε με διαγωγή κοσμιοτάτη από τις
«Καλόγριες», μιλούσε άπταιστα οξφορδιανά αγγλικά, τηρούσε απαρεγκλίτως όλους του κανόνες ευγενείας της εποχής, ενώ σύχναζε στην Αράχωβα τους χειμώνες. Τον συνδέουν χωρίς τεκμήρια με ένα ατύχημα που είχαν τα πούλμαν 600 Τούρκων, οι οποίοι πήγαιναν στο χιονοδρομικό.
3. Του Κανάρη τα «βεγγαλικά»: Ο εκ Ψαρών ορμώμενος υπήρξε αυτός που άναβε τα καπνογόνα και τα βεγγαλικά στα καράβια που χρησιμοποιούσαν οι Τούρκοι για τις δεξιώσεις τους. Η φήμη του δημιουργήθηκε όταν βούλιαξε τη ναυαρχίδα του τουρκικού στόλου και τον κάλεσαν και σε άλλα πλοία για να επαναλάβει το ίδιο κόλπο. Όταν ξέπεσε η αστική οθωμανική τάξη και δεν μπορούσε να καταστρέφει πλοία για το κέφι της, ο Κανάρης αποσύρθηκε σε ένα εξοχικό στην Κυψέλη, κάνοντας περιστασιακά τον Πρωθυπουργό…
4. Στα «Σάλωνα σφάζουν αρνιά» :Η νέα ιστορική έρευνα έδειξε μόνο κατσίκια, κοτόπουλα, λαγούς και αγριογούρουνα. Η φράση χρησιμοποιήθηκε για να τονώσει το τοπικιστικό φρόνημα των κατοίκων.
5. «Είναι βαριά του τσολιά»: η έκφραση στερείται επιστημονικού υποβάθρου, καθώς δεν υπάρχει μονάδα μέτρησης βάρους του μορίου του εύζωνα. Πρόκειται για παραπλανητική φράση, η οποία δεν ενδείκνυται για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων έναντι αλλοεθνών ναυτών, αεροπόρων και πεζικάριων.
6. Ιουλιανά, Νοεμβριανά και λοιποί χαρακτηρισμοί γεγονότων με βάση το μήνα τέλεσης τους, είναι ύποπτα καθώς υποβαθμίζουν την αξία της προλεταριακής Οκτωβριανής Επανάστασης.
7. Ο μύθος του μαρμαρωμένου βασιλιά τέλος, δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις με τους αγνούς γείτονες.  Ο Παλαιολόγος πολέμησε μαζί με τους στρατιώτες του, ήταν οπαδός της ισότητας, ένας πρώιμος σοσιαλιστής ηγέτης. Άρα πρόκειται για τον μαρμαρωμένο Γενικό Γραμματέα, που δεν πρόλαβε να μεταλλάξει τα τμήματα της  Βυζαντινής Αυτοκρατορίας σε σοβιετικές δημοκρατίες…
Αυτά προς το παρόν. Η αναψηλάφηση των ιστορικών γεγονότων συνεχίζεται… 
Μ.Ο.

antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου