Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Κλείνει η ΕΡΤ


Δραματικές είναι οι εξελίξεις στην ΕΡΤ, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο στην ελληνική ραδιοφωνία και τηλεόραση όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα και να την ξανανοίξει με εντελώς διαφορετικούς όρους και κανόνες.
Από απόψε το βράδυ ουσιαστικά πέφτει «μαύρο» σε πέντε κανάλια, 10 ραδιοφωνικούς σταθμούς. 19 περιφερειακά τμήματα, δύο μουσικά σύνολα, ένα περιοδικό, το ιστορικό αρχείο κ.λπ..
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ανακοίνωσε το κλείσιμο της ΕΡΤ προκαλώντας μεγάλη αναταραχή στο Ραδιομέγαρο και οξύτατες αντιδράσεις μεταξύ των 2700 και πλέον εργαζόμενων. Ο κ. Κεδίκογλου με δηλώσεις του ανακοίνωσε πως η ΕΡΤ θα σταματήσει να εκπέμπει και στη θέση της θα δημιουργηθεί από Σεπτέμβριο ένα νέο κανάλι με πολύ λιγότερο προσωπικό το οποίο θα προσληφθεί με κριτήρια ΑΣΕΠ.
Πριν ανακοινώσει την απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο της ΕΡΤ, ο κ. Κεδίκογλου εξαπέλυσε πρωτοφανή επίθεση κατά της ΕΡΤ, κάνοντας λόγο πως δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για ιερές αγελάδες που παραμένουν άθικτες, ενώ σημείωσε πως η Δημόσια Τηλεόραση είναι μοναδική
περίπτωση σπατάλης και αδιαφάνειας.
Ο κ. Κεδίκογλου ανακοίνωσε πως από απόψε σταματούν οι μεταδόσεις της ΕΡΤ και στη θέση της, ανέφερε, θα δημιουργηθεί σύγχρονος δημόσιος αλλά όχι κρατικός οργανισμός ραδιοτηλεόρασης. Ο κ. Κεδίκογλου δήλωσε ότι το προσωπικό θα αποζημιωθεί κανονικά και ότι ο νέος οργανισμός θα λειτουργήσει με λιγότερο προσωπικό.
Επίσης είπε ότι στο μεσοδιάστημα μέχρι τη λειτουργία του νέου οργανισμού οι πολίτες δεν θα πληρώνουν τέλος για την ΕΡΤ και όταν ξαναλειτουργήσει θα πληρώνουν 100 εκατ. ευρώ λιγότερα. Ωστόσο, αν θέλουμε να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας, θα πρέπει να πούμε τα εξής:
  1. Αυτή η κυβέρνηση είναι η μοναδική που τόλμησε να τα βάλει με ένα έκτρωμα της Μεταπολίτευσης. Ένα έκτρωμα που δημιουργήθηκε φυσικά με υπαιτιότητα και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, και λιγότερο των υπολοίπων κομμάτων. Τα τεράστια λάθη που έγιναν, η αδιαφάνεια, οι παράνομες προσλήψεις ειδικών συμβούλων, τα ταξίδια και οι αποστολές με τα λεφτά του ελληνικού λαού είναι αποτέλεσμα διοικήσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων και δεν πρέπει να το ξεχνά κανείς. Όμως, κάποτε έπρεπε αυτό να σταματήσει. Κάποτε έπρεπε να βρεθεί κάποιος να δώσει ένα τέλος σε όλα αυτά, έστω κι αν οι ευθύνες είναι βαρύτατες. Όμως, δε μπορεί ένα λάθος να διαιωνίζεται.
  2. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι γίνεται με λάθος τρόπο η αναδιάρθρωση της ΕΡΤ. Αυτό είναι προς συζήτηση και μπορεί να υπάρξουν πολλές ενστάσεις. Διότι θα μπορούσε να γίνει με διαφορετικό τρόπο. Με ποιο; με το να απολυθούν όλοι εκείνοι που μπήκαν τα τελευταία χρόνια με αδιαφανείς διαδικασίες. Αδερφές, κόρες και εξαδέρφες βουλευτών και άλλων πολιτικών που όντας αργόμισθοι, έπρεπε να έχουν φύγει. Άραγε, με την αναδιάρθρωση θα υπάρξει αξιοκρατία; Αυτό είναι ένα ερώτημα.
  3. Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για νέα… Πολυτεχνεία και για δεσμεύσεις ότι αυτοί όταν γίνουν κυβέρνηση θα αποκαταστήσουν την… αδικία. Δηλαδή τι θα κάνουν; Θέλουν να διατηρείται αυτό το άθλιο καθεστώς;
Βεβαίως, η ανακοίνωση του λουκέτου προκαλεί τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό καθώς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αντιδρούν με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την ίδια την κυβέρνηση.
Το πλήρες κείμενο του κ. Κεδίκογλου είναι το εξής:
«Σε μια περίοδο που ο Ελληνικός λαός υφίσταται θυσίες, δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις ή για δισταγμούς. Όπως δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής για «ιερές αγελάδες» που παραμένουν άθικτες, όταν επιβάλλονται περικοπές παντού.
Όταν πρέπει να τελειώνουμε με τα ελλείμματα και να βγούμε από την κρίση, δεν μπορούμε να ανεχόμαστε θύλακες αδιαφάνειας και δημόσιας σπατάλης.
Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, η ΕΡΤ, είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης.
Κι αυτό τελειώνει σήμερα…
Την ΕΡΤ την πληρώνει ο Ελληνικός λαός με το χαράτσι στους λογαριασμούς ηλεκτρικού: γύρω στα 300 εκατομμύρια το χρόνο! Έχει τριπλάσιο ως επταπλάσιο κόστος από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς και τετραπλάσιο ως εξαπλάσιο προσωπικό για πολύ μικρή τηλεθέαση: τη μισή σχεδόν και για τα τρία δημόσια κανάλια μαζί, απ’ όση ένα μέσο εμπορικό κανάλι.
Έχει τεράστια περιουσία, η οποία παραμένει αδρανής, αν δεν λεηλατείται υπέρ του ανταγωνισμού.
Έχει καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείρισή της: Μιλάμε για μια εταιρία με έξι λογιστήρια που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους!
Καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείριση των συμβάσεων, καθεστώς ακόμα μεγαλύτερης αδιαφάνειας στη διαχείριση του υλικού, το οποίο δεν έχει απογραφεί εδώ και… οκτώ χρόνια!
Καθεστώς προνομίων για τους εργαζομένους, που χρεώνουν τεράστιο αριθμό υπερωριών.
Για να μην αναφερθούμε στα τεράστια ποσά τα οποία μοιράζει σε ιδιωτικές παραγωγές που θα μπορούσε να κάνει, με πολύ λιγότερα, χρησιμοποιώντας τα δικά της μέσα. Που τα έχει πληρώσει ακριβά ο Έλληνας φορολογούμενος.
Για να μην αναφερθούμε στο τεράστιο κόστος εξωτερικών μεταδόσεων που έχουν επιβάλλει απαρχαιωμένα συνδικαλιστικά προνόμια, κι έτσι μετακινούνται δεκάδες τεχνικοί κάθε τόσο, για έργο που μπορεί να γίνει από δύο-τρία άτομα.
Για να μην πούμε ότι συντηρεί περιοδικό χωρίς αναγνώστες, ενώ διαθέτει δεκάδες σταθμούς τοπικούς σταθμούς που ουσιαστικά αναμεταδίδουν, τις περισσότερες ώρες της μέρας, το κεντρικό πρόγραμμα.
Η σημερινή ΕΡΤ έχει εξελιχθεί σε ένα σκάνδαλο που το βλέπουν καθημερινά όλοι, αλλά δεν τόλμησε να το αγγίξει κανείς.
Αυτά όλα τελειώνουν σήμερα. Και τελειώνουν οριστικά!
Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ. Με το ισχύον νομικό πλαίσιο και με κοινή υπουργική απόφαση σταματούν οι μεταδόσεις της ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σήμερα το βράδυ. Και στη θέση της ΕΡΤ θα δημιουργηθεί ένας σύγχρονος, δημόσιος – αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικά ελεγχόμενος – Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης.
Κατά τα πρότυπα των πιο επιτυχημένων δημόσιων Ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών της Ευρώπης. Το σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται αμέσως, ώστε να λειτουργήσει το ταχύτερο ο νέος φορέας.
Το προσωπικό της ΕΡΤ θα αποζημιωθεί κανονικά. Και όσοι από τους τωρινούς εργαζόμενους το επιθυμούν, θα μπορέσουν να υποβάλλουν αίτηση για να προσληφθούν στο νέο Οργανισμό Ραδιοτηλεόρασης.
Υπάρχουν πολλοί άξιοι και ικανοί εργαζόμενοι, η πείρα και η προϋπηρεσία των οποίων είναι απαραίτητη για να σταθεί ο νέος Οργανισμός. Και θα συνεκτιμηθεί κατά τη διαδικασία προσλήψεων, με διαφανείς διαδικασίες και κριτήρια ΑΣΕΠ.
Ο νέος Οργανισμός θα λειτουργήσει με πολύ λιγότερο προσωπικό. Με σαφές οργανόγραμμα, όπως προβλέπουν τα σύγχρονα δεδομένα για τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση παντού στον κόσμο. Το αρχείο της ΕΡΤ – που αποτελεί αληθινό Εθνικό θησαυρό – θα περιφρουρηθεί και θα αξιοποιηθεί πλήρως.
Επίσης θα αξιοποιηθούν οι δορυφορικές υπηρεσίες και οι σύγχρονες τεχνολογίες. Ώστε να υπάρξει – επιτέλους – δυναμικός μοχλός προβολής της Ελλάδας, της ανάπτυξης, της εξωστρέφειας, αλλά και πολύτιμος καθημερινός δεσμός με την Ελληνική Διασπορά σε όλο τον κόσμο.
Ο νέος Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης θα ξεκινήσει να λειτουργεί το συντομότερο. Μέχρι τότε οι πολίτες δεν θα πληρώνουν το χαράτσι που πληρώνουν ως σήμερα.
Κι από τη λειτουργία του και μετά θα πληρώνουν πολύ λιγότερα. Υπολογίζεται ότι θα απαλλαγούν από ένα ποσό που φτάνει τα 100 εκατομμύρια ετησίως.
Ενώ για όσες θέσεις της σημερινής ΕΡΤ κρίνονται υπεράριθμες, θα προσληφθούν με ΑΣΕΠ νέοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στα ΚΕΠ και όπου αλλού το δημόσιο έχει ανάγκη.
Μεγάλες αλλαγές δεν γίνονται χωρίς μεγάλες τομές. Τολμηρές και ριζοσπαστικές!
Μέχρι τώρα πολλοί έλεγαν ότι «δεν υπάρχει πολιτική βούληση» για τέτοιες τομές…
Η σημερινή κυβέρνηση αποδεικνύει ότι διαθέτει την πολιτική βούληση!
Αυτό άλλωστε, ζητάει κι αυτό περιμένει να δει ο Ελληνικός λαός».
Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ πραγματοποίησαν  γενική συνέλευση για να καθορίσουν τη στάση τους και εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση:
«Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: στην κοινωνία, τις αντιφάσεις της, τα προβλήματά της, τις αγωνίες, τις ιδέες και τις δράσεις.
Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: στον πολιτισμό, τον κόσμο του, τις διαφορετικές τάσεις, αναζητήσεις και δυναμικές του.
Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: σε κάθε πολίτη του κόσμου, στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία, την Αφρική, την Αυστραλία.
Το δυναμικό της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης έχει τη δύναμη και τη θέληση να κρατήσει ψηλά το κοινωνικό αγαθό της ενημέρωσης, του πολιτισμού, του αθλητισμού. Έχει την τόλμη και τη βούληση να παλέψει για να πάψει η ΕΡΤ να χειραγωγείται από κάθε μονοκομματική ή πολυκομματική εξουσία. Εμείς οι εργαζόμενοι, είμαστε ακόμη ζωντανοί και θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Θα αγωνιστούμε για ένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΡΤ που θα κατοχυρώνει και θα περιφρουρεί την ανεξαρτησία της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, θα κόψει, επιτέλους, τον ομφάλιο λώρο με την εκάστοτε κυβέρνηση και κάθε κέντρο ή παράκεντρο πολιτικών και πελατειακών παρεμβάσεων.
Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή, κτήμα και πραγματική ιδιοκτησία όλων των ελλήνων πολιτών.
Όσοι επεξεργάζονται σχέδια για λουκέτο στην ΕΡΤ  δεν μπορεί παρά να αποσκοπούν σε εξυπηρέτηση άλλου τύπου συμφερόντων. Είναι επικίνδυνοι.
Οι δημοσιογράφοι της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα κρατήσουμε με κάθε μέσο και κάθε τρόπο την ΕΡΤ ανοιχτή. Καλούμε κάθε πολίτη από τη Γαύδο μέχρι τον Έβρο για να αποτρέψουμε τον εφιάλτη. Να αποτρέψουμε κάθε απόπειρα φίμωσης του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα της χώρας. Όσοι ονειρεύονται εφιάλτες ας μείνουν στη μακαριότητα του παραμυθιού της κακιάς μάγισσας ή ας ξυπνήσουν πριν είναι αργά. Εμείς είμαστε ξάγρυπνοι. Βρισκόμαστε σε διαρκή Γενική Συνέλευση και καλούμε πολίτες, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, επιστήμονες, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών στις 7 το απόγευμα στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.  Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Η ΕΡΤ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ.
Η Γενική Συνέλευση των Δημοσιογράφων της ΕΡΤ»
Ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου: «Το ΠΑΣΟΚ έχει καταστήσει σαφές στις επαφές που είχαν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος για το θέμα της ΕΡΤ, ότι διαφωνεί απολύτως με τις συγκεκριμένες αποφάσεις και τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Για το λόγο αυτό, η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν φέρει τις υπογραφές των υπουργών που έχουν υποδειχθεί από το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ έχει επίσης καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει στη Βουλή το νόμο που θα κυρώνει αυτή την ΠΝΠ».
Στη συνέχεια γίνεται λόγος για «κοινοβουλευτικά και διαδικαστικά τεχνάσματα και τονίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν δέχεται να ανοίγουν λανθασμένα μέτωπα με λανθασμένο τρόπο. Όποτε αυτό έγινε στο παρελθόν το πράγμα οδηγήθηκε σε αδιέξοδο».
Το άμεσο κλείσιμο της ΕΡΤ και η απόλυση όλου του προσωπικού, αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση, «παρουσιάστηκε σε εμάς από την κυβέρνηση ως επιτακτική ανάγκη, ώστε να εκπληρωθεί αμέσως ο όρος της μείωσης του προσωπικού του κράτους κατά 2.000 άτομα πριν την καταβολή της επόμενης δόσης».
Το ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ζητήματα οικονομικής και λειτουργίας της ΕΡΤ και κατηγορεί την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς ότι δεν έκαναν τίποτα, επί έναν ολόκληρο χρόνο για να υπάρξει κάποια βελτίωση στα θέματα αυτά.
Θεωρεί επίσης ότι «τίθεται, βεβαίως, προφανές ζήτημα προγραμματικής συμφωνίας και κανόνων λειτουργίας της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Έχει «μαλλιάσει» η γλώσσα μας να το λέμε. Υπάρχει άραγε κανείς που τώρα δεν το καταλαβαίνει»;
Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ
«Η αναγκαία αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός της πρέπει να γίνουν με την ΕΡΤ ανοιχτή» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ εκφράζοντας, παράλληλα, τη δέσμευση ότι «δεν θα ψηφίσει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου οποτεδήποτε έρθει στη Βουλή».
Με την ίδια ανακοίνωση, η ΔΗΜΑΡ επαναλαμβάνει την κατηγορηματική αντίθεσή της με το κλείσιμο της ΕΡΤ, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «Οι υπουργοί που υπέδειξε  η ΔΗΜΑΡ δεν συνυπέγραψαν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου».
Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
Σκληρή δήλωση κατά της κυβέρνησης για το κλείσιμο της ΕΡΤ έκανε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης τονίζοντας ότι «παρακολουθήσαμε μια ακραίου αυταρχισμού δήλωση εκ μέρους του κ. Κεδίκογλου, ο οποίος υιοθετώντας τη λογική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», μας ανακοίνωσε το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης». Ο κ. Κεδίκογλου, προσθέτει ο κ. Σκουρλέτης μίλησε για αδιαφάνεια και σπατάλες. Προφανώς, τονίζει, «πρόκειται για μία δημόσια αυτοκριτική του πολιτικού προϊστάμενου της δημόσιας τηλεόρασης, του ίδιου και των προκατόχων του, διότι αυτοί ευθύνονται για όλα αυτά τα οποία ο ίδιος χρέωσε στους εργαζόμενους».
Πρόκειται για μία πράξη ενάντια στην ανεξάρτητη δημοσιογραφία, ενάντια στην πολυφωνία και τη δημοκρατία, αναφέρει ο κ. Σκουρλέτης και σημειώνει ότι στην κυβέρνηση , «θέλουν να κόψουν και να ράψουν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση στα μέτρα τους. Την θέλουν απόλυτα ελεγχόμενη ώστε να είναι ακίνδυνη. Αυτά είναι τα όρια της δικιάς τους αντίληψης της δημοκρατίας».
Δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζει ο κ. Σκουρλέτης, είναι να υπερασπιστεί τον δημόσιο χαρακτήρα της ραδιοτηλεόρασης και ταυτόχρονα, δεσμεύεται πολιτικά απέναντι και στους εργαζόμενους και στην ελληνική κοινωνία, ότι θα αποτελέσει ανάχωμα στην προσπάθεια συρρίκνωσής της, προστατεύοντας τις θέσεις εργασίας, αλλά κυρίως προστατεύοντας και μία αντίληψη αδέσμευτης, δημοσιογραφικά υπεύθυνης και ανεξάρτητης ραδιοτηλεόρασης. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει στη δήλωσή του:
«Φοβάμαι ότι όταν έρθει η απόφαση να συζητηθεί στο κοινοβούλιο, επειδή πρόκειται για μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου, θα έχουν περάσει ίσως αρκετοί μήνες και οι ανάγκες των εργαζομένων δεν μπορούν να περιμένουν τους ρυθμούς του κοινοβουλίου. Θα έλεγα με μία φράση ότι η ΕΡΤ δεν πρέπει να κλείσει και σε αυτό τον αγώνα πρέπει ο καθένας να «βάλει πλάτη»: εργαζόμενοι, πολιτικά κόμματα και ολόκληρη η κοινωνία».
Τι υποστηρίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες
«2500 οικογένειες και η δημόσια τηλεόραση στο βωμό του φιάσκου ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ-ΟΠΑΠ. Έρχεται η σειρά κάθε Ελληνα αν δεν έχει ήδη έλθει. ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ». Αυτό ήταν το σχόλιο του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου στο twitter, αναφορικά με την απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο, και την εν συνεχεία επαναλειτουργία δημόσιου οργανισμού ραδιοτηλεόρασης.
Σκληρή ήταν και η δήλωση του βουλευτή Επικρατείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ, ο οποίος επιτέθηκε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου. «Το περιεχόμενο των όσων είπε ήταν γεμάτο από αναλήθειες, από ανακρίβειες και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για ανθρώπους, με πολλούς από τους οποίους είχε συνεργαστεί στο παρελθόν» είπε ο κ.Κουίκ ενώ νωρίτερα είχε πεί τα εξής:
«Δεν μπορώ να απέχω από τη βεβαιότητα που διακατέχει την πλειοψηφία των πολιτών, ότι τα ρολά στην ΕΡΤ και η μετέπειτα συρρίκνωσή της, είναι μποναμάς στα ιδιωτικά κανάλια, τα οποία φυσικά δεν αρνούμαι, αλλά σε ένα πεδίο υγιούς και ίσου ανταγωνισμού».
Ανακοίνωση του ΚΚΕ
«Η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε σήμερα το κλείσιμο της ΕΡΤ βάζοντας λουκέτο στην ίδια τη δημόσια ενημέρωση και πετώντας χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο. Είναι διαδικασία που οδηγεί στο να ρίξει στα χέρια των ιδιωτών όλη την περιουσία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Έγκαιρα είχαμε επισημάνει ότι για την πορεία της ΕΡΤ πρέπει να σημάνει συναγερμός! Αφορά όλο τον εργαζόμενο λαό, το εργατικό λαϊκό κίνημα. Χρειάζεται μαζική συμπαράσταση προς τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της ΕΡΤ» καταλήγει η δήλωση του κ. Κουτσούμπα.
Τι αναφέρει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου
Έχοντας υπόψη:
1. Την παράγραφο 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος.
2. Την έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του κατεπείγοντος θέματος της εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου 14Β του ν. 3429/2005 που αφορά την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4046/2012 και του ν. 4093/2012, που αποτελούν προαπαιτούμενες ενέργειες στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016.
3. Τη σχετική πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου,
αποφασίζουμε:
Άρθρο 1
Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 14Β του ν. 3429/2005 (Α΄ 314) αντικαθίσταται με δύο νέα
εδάφια ως εξής:
«2. Με την απόφαση της προηγούμενης παραγράφου α) σε περίπτωση κατάργησης του φορέα, όπως και τυχόν θυγατρικών του, καθορίζεται η διακοπή της λειτουργίας του καθώς και των τυχόν θυγατρικών του, ως και ο χρόνος αυτής, η τύχη της περιουσίας του καταργούμενου νομικού προσώπου, όπως και των τυχόν θυγατρικών του, ρυθμίζονται όλα τα θέματα της διαδοχής των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών τους, όπως και η τύχη των εκκρεμών δικών, της αυτοδίκαιης λύσης των πάσης φύσεως εργασιακών σχέσεων και των συμβάσεων έργου, της αυτοδίκαιης λήξης όλων των αποσπάσεων προσωπικού καθώς και κάθε σχετικό με αυτά θέμα, της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των οργάνων διοίκησης, των διαδικασιών και οργάνων που απαιτούνται για τη διαδοχή καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια,
β) σε περίπτωση συγχώνευσης του φορέα, καθορίζεται η διακοπή της λειτουργίας και η τύχη της περιουσίας του συγχωνευόμενου προσώπου, ρυθμίζονται τα θέματα των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών του, της ρύθμιση των θεμάτων των εργασιακών σχέσεων και κάθε σχετικό με αυτήν θέμα, της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των οργάνων διοίκησης, των διαδικασιών και οργάνων για τη συγχώνευση, το καταστατικό ή ο οργανισμός που το διέπει και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και του κατά περίπτωση εποπτεύοντος τον καταργούμενο ή συγχωνευόμενο φορέα, καθορίζονται τα θέματα που αφορούν την διαφύλαξη της περιουσίας των καταργούμενων ή συγχωνευόμενων φορέων, οι σχετικές διαδικασίες και όργανα και κάθε άλλο σχετικό θέμα.»
Άρθρο 2
Η ισχύς της παρούσας, η οποία θα κυρωθεί νομοθετικά κατά το άρθρο 44 παράγραφος 1 του Συντάγματος,
αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 10 Ιουνίου 2013
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ Κ. ΣΑΜΑΡΑΣ
 antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου